Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 11. maaliskuuta 2024

Vapaudenpatsas - kävimme tänään tervehtimässä sitä


 




Vapaudenpatsas oli alkuun epätoivottu Ranskan lahja Yhdysvalloille. 

Se tervehti miljoonia siirtolaisia, jotka tulivat laivakyydillä vapaudestaan tunnettuun Yhdysvaltoihin uuden elämän toivossa vuosina 1886-1924. 

Idean keksijä oli ranskalainen professori Édouard de Laboulaye, joka oli Yhdysvaltain ja sen vapauden ihailija. Ranskan vapaus oli suunnittelun aikoihin huonossa hapessa, joten demokratian kaipuu saattoi olla hankkeen innoittaja.   

Projektiin yritettiin kerätä rahoitusta USA:ssa, mutta suurta innostusta ei asiaan syttynyt. Lopulta idea kuitenkin voitiin toteuttaa. 

Patsaan suunnitteli tunnettu ranskalainen kuvanveistäjä Frédéric Auguste Bartholdi.

Sen tukirakenteet suunnitteli muuan Gustave Eiffel assistentteineen. Hän ei itse päässyt valvomaan työmaata New Yorkiin, koska hänellä oli hieman muuta puuhaa, kun Pariisin myöhemmin tunnetuimmaksi tulleen nähtävyyden rakentaminen edellytti kyseisen sillanrakennusinsinöörin läsnäoloa. 



Tässä Vapaudenpatsaan pää pystytettynä Pariisiin. Kuvasta saa käsityksen patsaan mittasuhteista. 

Frédéric Auguste Bartholdi on muutoin syntyisin Colmarista. Tästä syystä meidän ei tarvinnut matkustaa New Yorkiin tervehtimässä Vapaudenpatsasta, joka on ylimmässä kuvassa. 

Kaupungin suurta poikaa on kunnioitettu pystyttämällä patsaan replikan liikenneympyrään kantakaupungin ulkopuolelle. 

Jäljennöksiä on muuallakin. Jopa Norjassa. Siihenkin on syynsä.





#matkailu #turismi #ranska #automatkailu #colmar #autoilu #alsace #vapaus #demokratia #patsas #veistos #yhdysvallat #newyork #vapaudenpatsas #norja



Ei kommentteja: