Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 14. marraskuuta 2017

Porkkana ja Hollannin maajoukkue


Turun AMK:n Taideakatemia on entisessä köysitehtaassa




Kiitoksia anonyymille kommentoijalle, joka kertoi, että porkkanat olivat alunperin violetteja ja valkoisia. Juurekset olivat lähtöisin Lähi-Idästä. Porkkanoiden oranssiin väriin liittyy tarina.

Kun violetit ja valkoiset porkkanat risteytettiin, saatiin oranssin värinen lajike, josta on tullut valtavirtaa ainakin länsimaissa. Jalostaminen tapahtui Hollannissa, jonka kuninkaallinen suku on Orania-Nassau. Oranssi sattui olemaan aikoinaan kyseisen suvun lempiväri. Hollannin maajoukkueet käyttävät oranssin värisiä peliasuja, vaikka väriä ei ole maan lipussa. On lipussa sekin väri ollut, mutta kun se haalistui nopeasti, se vaihdettiin punaiseen.

Lempivärikö vain?

Ranskan Provencessa on Orange-niminen kaupunki ja aikoinaan siellä oli myös samanniminen ruhtinaskunta (Orange/Orania). Sekä Orania että Nassau kuuluivat Oranian ruhtinaskunnan prinssisukuihin. Paikan alkuperäinen roomalaisaikainen nimi oli Arausia, mikä viittaa johonkin roomalaisten jumaluuteen.  Nimi ilmeisesti muovautui Orangeksi, koska paikan kautta kuljetettiin pohjoisranskalaisia appelsiineja Marseillen satamaan.

Oranian/Orangen prinssi otti oranssin tunnusvärikseen. Ranskan uskonsodissa katoliset ja protestanttiset hugenotit taistelivat toisiaan vastaan 1500-luvulla. Oranian suku oli hugenottien puolella. Näin oranssi väri sai protestanttisen leiman.

Vilhelm I Oranialainen johti alankomaalaisia, jotka olivat enimmäkseen kalvinistiprotestantteja, kapinassa katolilaisia espanjalaisia vallanpitäjiä vastaan. Seitsemän maakuntaa itsenäistyi Utrechtin liitossa Yhdistyneiksi provinsseiksi.

Hugenotit saivat uskonvapauden Nantesin ediktissä, mutta seuraavalla vuosisadalla Aurinkokuningas peruutti sen. Noin 250.000 hugenottia pakeni maasta, osa heistä Hollantiin.

Sittemmin Yhdistyneistä provinsseista tuli tasavalta. Espanja tunnusti sen itsenäisyyden vasta 30-vuotisen sodan päättävässä Westfalenin rauhassa vuonna 1648. Myöhemmin Ranska nielaisi Hollannin, mutta Wienin tanssivassa kongressissa muodostettiin Alankomaiden kuningaskunta, johon kuului jonkin aikaan myös Belgia, ja kas kummaa, hallitsijaksi valittiin Orania-Nassau-suvun Wilhelm I.

Alankomaiden nykyinen kuningas Willem-Aleksander muuten kantoi  ainakin vielä kruunuprinssinä Oranian prinssin arvonimeä.

Näin saimme yhdistetyksi eteläranskalaisen kaupungin, porkkanan, protestantismin, appelsiinit ja Hollannin maajoukkueiden kilpa-asut toisiinsa.


Rakennustyömaan estetiikkaa



Ei kommentteja: