Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 29. kesäkuuta 2018

Kuvia Uppsalasta



Etsimme juhannusjuhlapaikkaa Uppsalassa ollessamme ja päädyimme Fyris Parkiin, joka on kaupungin läpi menevän joen varressa. Joen nimi on Fyrisån.


Oli täälläkin juhannustanko, mutta lähdimme etsimään vanhanaikaisempaa tapahtumaa. Lähdimme eteenpäin, mutta seuraavassa kohteessa ei tapahtunut mitään. Päätimme lähteä Vanhaan Uppsalaan, joka on kaupungin pohjoispuolella.


Fyrisån


Vanhassa Uppsalassa huomasimme Disaparkin, joka on samantapainen ulkoilmamuseo kuin Seurasaari Helsingissä. Siellä oli juhlittu juhannusta perinteisesti, mutta paikka oli jo menossa kiinni. Saimme kuitenkin katsella hetken verran paikkoja.


Paikalla on rakennuksia 1500-, 1600-, 1700- ja 1800-luvuilta.






Aivan Disagårdenin lähellä on Vanhan Uppsalan kirkko. Kirkko valmistui 1100-luvulla. Täällä oli arkkipiispanistuin vuosina 1164-1273. Kirkko paloi vuonna 1240. Osa kirkosta purettiin, mutta sakaristo ja kappeli lisättiin. Arkkipiispanistuin siirrettiin vuonna 1273 muutaman kilometrin päähän etelään paikalle, johon kasvoi uusi Uppsala.





Aivan kirkon lähellä on kolme kuningaskumpua, joiden rakentamisen syyt ovat hämärän peitossa. Kumpuja on aikaisemmin pidetty tarunomaisten Ynglinga-kuninkaiden hautoina, mutta tätä ei enää pidetä uskottavana. Yhteen kummuista on haudattu nainen tai nainen ja nuori mies.







Kaukana siintää nykyinen Uppsala

Minusta noita kumpuja on enemmän kuin kolme

Alhaalla Linneanum ja Kasvitieteellinen puutarha

Käväisimme kierroksemme päätteeksi Uppsalan linnan pihalla. Linnan rakentamisen aloitti Kustaa Vaasa ja hänen poikansa jatkoivat.


Ehkäpä jollakin tulevalla matkallamme käymme linnan museossa.




Ei ole sattumaa, että tykit osoittavat tuomiokirkkoa päin. Kustaa Vaasa käynnisti reformaation Ruotsissa ja hänen piti ohjailla piispoja.





Ei kommentteja: