Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 18. kesäkuuta 2018

Sitä sun tätä futiksesta

Jalkapallon maailmanmestaruuskisat ovat alkaneet.

Seurasin edellisiä kisoja neljä vuotta sitten, kun olin toipumassa imusolmukesyövästä. Paneuduin silloin huvikseni kunnolla asiaan. Luin jopa urheilulehtiä. Sen jälkeen kiinnostukseni on ollut vähäistä, mutta nyt taidan innostua uudestaan.

Suuri joukko edellisten, Brasiliassa pidettyjen, kisojen tähdistä on edelleen mukana. Silloisen isäntämaan Neymar oli nuori ja vielä poikamainen tulokas. Hän loukkaantui ja joutui jättämään kisat kesken.

Nyt Neymar on kasvanut aikuiseksi ja koko Brasilian peli rakentuu hänen varaansa. Hän on nopea ja äärettömän taitava. Eilen Brasilia pelasi tasapelin 1-1 Sveitsiä vastaan. Neymar on niin pitelemätön, että hänet pysäytetään jatkuvasti sääntöjen vastaisesti. Saa nähdä, kuinka pitkälle hän säilyy pelikuntoisena.

Neymar ei ole suinkaan Brasilian ainoa huippupelaaja. Suuri jalkapallomaa on kasvattanut myös Marcelon, joka on hämmästyttävä pelaaja. Hän on puolustaja, mutta on samalla elimellinen osa Brasilian hyökkäysvoimaa. Marcelo pelaa uskomattoman laajalla alueella. Hän tuntuu olevan aina siellä, missä tapahtuu. En käsitä miten hän jaksaa juosta niin paljon. Hän on myös erittäin taitava pallon käsittelijä.

Sveitsin joukkueessa pelaa neljän vuoden takaa tuttu hahmo. Shaqiri on hämmästyttävän pienikokoinen ollakseen huippujalkapalloilija. Tosin yksi maailman parhaista eli Argentiinan Messi on aika tarkkaan samanpituinen. Shaqirin vantteruus tuntuu korostavan hänen pientä kokoaan. Lyhyydestä saattaa olla hyötyäkin jalkapallossa. Ehkäpä pienet miehet pääsevät luikahtamaan muita pienemmistä väleistä eteenpäin.

Sveitsin joukkueessa on erikoista se, että pelaajien nimet eivät kuulosta kovin sveitsiläisiltä. Monet heistä ovatkin syntyneet muualla ja osalla on muutoin maahanmuuttajatausta. Mainittu Shaqirikin on alunperin Kosovon albaani.

Globalisaatio on vaikuttanut myös Suomen maajoukkueen etniseen taustaan. Listoilta löytyvät esimerkiksi sukunimet Hetemaj, Hradecky, Lam, O'Shaughnessy, Sadik, Taylor ja Yaghoubi. Kuusikymmenluvulla maajoukkuepelaajien nimet olivat varmasti suomalaisia ja ruotsalaisia. Ajat ovat muuttuneet, mutta näin on hyvä. Sitä paitsi on Suomeen ennenkin tultu monesta suunnasta.

Geenisekoitus on varmaan voimakkainta niiden maiden joukkueissa, joissa on korkea elintaso. Meksikon pelaajaluettelo vaikuttaa hyvin meksikolaiselta.

Meksiko löi yllättäen Saksan, joka voitti mestaruuden neljä vuotta sitten. Meksiko pelasi minusta tavattoman kaunista jalkapalloa. Se pelasi kuin espanjalaista nopeisiin syöttöihin perustuvaa jalkapalloa, mutta pitkin syötöin. Näin he pystyivät siirtymään nopeasti hyökkäykseen.


Ei kommentteja: