Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Al-Holin äidit ja lapset

YK:n ihmisoikeuksien kansainvälisen julistuksen seitsemäs artikla kuuluu seuraavasti:

Kaikki ovat tasavertaisia lain edessä ja oikeutetut erotuksetta yhtäläiseen lain suojaan. Kaikilla on oikeus tasavertaiseen suojaan tätä julistusta loukkaavaa syrjintää vastaan sekä kaikkea sellaiseen syrjintään tähtäävää yllytystä vastaan.

Moni on saattanut huomata, että nuo hienot periaatteet ovat nykyään kuolleita kirjaimia. Keskustelu Suomen velvollisuuksista al-Holissa olevia äitejä ja lapsia kohtaan vahvistaa asiaa. 

Lainsäädäntö on sitä varten, että sen mukaan toimitaan eteen tulevissa tilanteissa. Se tuskin Suomessakaan noudattaa joka kohdassa ihmisoikeuksien julistusta, vaikka mitä ilmeisemmin pitäisi. 

Mainittua tilannetta koskeva lainsäädäntö on kuitenkin julkisuudessa esiintyneen asiantuntijan mukaan olemassa. Nyt asiasta halutaan tehdä poliittinen päätös tarkoitushakuisista syistä. Syinä ovat mitä ilmeisemmin perussuomalaisten kannatuksen nousu ja pelko poliittiseen vastuuseen joutumisesta, jos lain noudattamisesta sattuisi seuraamaan jotakin ikävää. 

Keskusta haluaa ottaa lapset, mutta jättää äidit. On helppo päätellä, että jos näin yritettäisiin toimia, äidit eivät luopuisi lapsistaan. Näin voitaisiin kerätä pisteet lapsimyönteisyydestä ja samalla välttää heidän vastaanottaminen. 

Kulmuni esitteli puolueen kannan ja samalla puhui hyytävästi sopivan lainsäädännön löytämisestä etukäteen halutun tuloksen perusteiksi. 

Kokoomus on jo lähtenyt perussuomalaisten kelkkaan tekemällä heidän kanssaan yhteisen välikysymyksen ulkoministerin asiaan liittyvistä toimista. En osaa ottaa kantaa hänen henkilöstöjohtamistaitoihinsa, mutta näin puusta katsoen vaikuttaa, että hän on laittanut alaisensa selvittämään asiaa, jota heidän kuuluukin selvittää. Olenko väärässä? 

En ole tähän mennessä äänestänyt vasemmistopuolueita, enkä haluaisi vakaumuksellisista syistä vastakaan. Missä ovat vaihtoehtoni?  

Ruotsissa muut puolueet eivät ole lähteneet ruotsidemokraattien kanssa hallitukseen. Kyse lienee  arvojen ristiriidasta. Suomessa todennäköisesti siihen ryhdytään, koska ollaan kovin pragmaattisia. Samalla joudutaan perussuomalaisten vangiksi, koska näiden on saatava oma jälkensä hallitusohjelmaan. 

Juridisesti jokainen on syytön oikeuden edessä, kunnes toisin todistetaan. Nyt al-Holin äidit niputetaan syyllisiksi etukäteen ilman, että heistä tiedetään juuri mitään. Heitä ei haluta edes Suomeen vastaamaan teoistaan, koska on kätevämpää jättää heidät vankeuteen, jossa he jo ovat. Todisteita ehkä saataisiin helpommin Haagin kansainvälisen tuomioistuimen prosessissa, mutta antaako se oikeuden olla yrittämättä tuoda pulassa olevia Suomen kansalaisia kotimaahan? 

Jotkut vetoavat siihen, ettei konsulikyydillä ole tapana tuoda ketään, jos ovat itse toimineen piittaamattomasti. Torstain Hesarissa oli artikkeli konsulitoimen historiasta: Reppanoita, rikollisia ja ruumiita. Sen mukaan näin on kuitenkin ollut tapana toimia. Kuluja on peritty, joskaan se ei aina ole onnistunut. Kai al-Holin suomalaisilla on samat oikeudet ja velvollisuudet.

Al-Holin äideillä saattaa olla pöyristyttäviä näkemyksiä. Niin on monella Suomessakin olevalla suomalaisella. Jonkun mielestä minun näkemykseni voivat ovat sellaisia. Meidän on kuitenkin velvollisuus elää sovussa keskenämme. 

Yhteiskunta toimii lakien varassa. Se ei voi panna kansalaisiaan vankilaan varmuuden vuoksi ilman todella hyviä perusteita. Pelkkä epäily ei riitä.

Se ettei jotkut halua edes suomalaisia lapsia tänne, on yksinkertaisesti käsittämättömän sydämetöntä.   

Jos olen väärässä, oikaiskaa. 



Ei kommentteja: