Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 8. joulukuuta 2021

Woke-kulttuurin kritiikkiä tämäkin

Lainasin kirjastosta teoksen "Woke: opas yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen", jonka kirjoittajaksi on merkitty Titania McGrath

Halusin ottaa selvää, mitä tämä woke-kulttuuri on. 

Aloin lukea...

Jokin tässä ei täsmää. Sitaatteja teoksesta:

  • Olen radikaali intersektionalistirunoilija, joka on omistautunut feminismille ja aseellisille rauhanmarsseille. 
  • Minä olen totuudenkertoja, patriarkkojen teurastaja, peloton metafyysikko. 
  • Jos luet tätä kirjaa, on todennäköistä, ettet tahdo pysyä nykytrendien tahdissa. Olen tullut opastamaan sinua yhteiskunnallisuuden oikeudenmukaisuuden miinakentän halki, muovaamaan sinusta nykyistä itseäsi viehättävämmän version.
  • Ensimmäiset puoli vuotta elämästäni äitini imetti minua. Eikö hän tajunnut, että olen vegaani? Eikö hän välittänyt? Niin tai näin, kyse oli hyväksi käytöstä.
  • Älä koskaan anna miehen uskotella itsellesi, että olet uhri. Katuojassa nukkuva aliravittu koditon mies on edelleen kaikissa olennaisissa asioissa etuoikeutetumpi kuin kuningatar Elisabeth. 
  • Tunteet eivät piittaa faktoista. Tällä tavoin yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus toimii: jos sinusta tuntuu, että jokin asia on totta, silloin se on totta. 
  • Itse en istu valkoihoisten kategoriaan, koska olen aina tuntenut syvää yhteyttä värillisiin. Kenties se johtuu siitä, että lapsuudessani meillä oli kotona töissä niin monia filippiiniläisiä.
  • Sitä paitsi valkoisuus ilmenee yhdenlaisena myrkkynä, joka saastuttaa kaiken, mikä mustassa kulttuurissa on kunnioitettavaa. 
Joku saattaa ajatella tuon suuntaisesti, mutta jotenkin teksti menee överiksi. 

Googlaamalla kirjailijan nimellä tulee tarjolle nimen mukainen Twitter-tili, jonka kuvassa on nuori hyvin vaalea nainen. Tilin omistajaa kuvataan seuraavilla sanoilla: Activist. Healer. Radical intersectionalist poet. Nonwhite. Ecosexual. Pronouns: variable. Selfless and brave. Buy my books.

"Nonwhite" vaikka kuvassa oleva nainen voisi olla sukujuuriltaan kantasuomalainen ties kuinka monessa polvessa.

Etunimi Titania kuulostaa kuin vihjailisi jotakin. Viittaako sukunimen "Grath" kenties englannin kielen sanaa wrath (viha).

Titania McGrathista on Wikipedia-sivu, joka paljastaa salaisuuden. Titania McGrathin Twitter-sivun ylläpitäjä onkin brittiläinen koomikko ja kolumnisti Andrew Doyle, joka kritisoi poliittista korrektiutta ja identiteettipolitiikkaa.

Titania McGrath on Doylen luoma woke-parodiahahmo ja parodiaa on ilmiselvästi myös tässä käsiteltävä teos.

Tämä opas on kommentti woke-kulttuuria koskevaan keskusteluun, jonka yksi ilmentymä oli Renaz Ebrahimin ja Esko Valtaojan keskustelu äskettäisessä Marja Sannikan ohjelmassa "Hyviä asioita ajetaan huonoilla keinoilla".

Oltakoon woke-kulttuurin keinoista mitä mieltä tahansa, mielestäni pilkka edistää huonosti rakentavaa keskustelua, varsinkin kun mielipiteet ovat etäällä toisistaan. Wokettajillakin on todennäköisesti jotakin tärkeää sanottavaa, vaikka kommunikointitapa ainakin osalla heistä on ilmeisesti kovin hyökkäävä.

Parodia avaa tiettyjä näkökulmia asiaan, mutta preferoin asiallista dialogia, jossa osapuolet jaksavat kuunnella toisiaan.

En taida viitsiä lukea opasta loppuun.



Kirjalainauksissa on alkuperäistekstin petiitillä kirjoitettu sana korvattu boldilla kirjoitetulla.

Ei kommentteja: