Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 31. lokakuuta 2024

Halloween vai pyhäinpäivä?

 

Kuva kikkuru0606 Pixabaystä

Seinälleni Facebookiin tungeksi tänään kuvia erilaisista muoviluurankoasetelmista. Algoritmien kyvykkyys ei vakuuta. Näyttävät minusta lapsellisilta, typeriltä ja omaksumaani kulttuuriin kuulumattomilta. 

Minä olenkin vanha pieru. 

Facebook tuntee almanakan. On tulossa vuotuinen "karkki vai kepponen" -päivä.

Algoritmi oli oppivainen. Kun en klikannut luurankokuvia, niitä ei enää juuri tullut. 

Ennen vietettiin kaikkien pyhien tai pyhäinpäivää. Se oli vakava kirkollinen juhlapäivä. Karkeista ja kepposista ei tiedetty mitään. 

"Pyhäinpäivä, vanhemmalta nimeltään pyhäinmiestenpäivä, on kristillinen pyhimystenmarttyyrien ja vainajien muistopäivä." (Wikipedia)


Kuva Hermann Kollinger Pixabaystä


Pyhimykset ja marttyyrit lienee unohdettu jo uskonpuhdistuksen myötä, mutta poisnukkuneille sukulaisille viedään kynttilöitä hautausmaille. Pyhäinpäivä ei siten ole vielä kuollut. 



Kuva Quim Muns Pixabaystä


Sekä pyhäinpäivän että anglosaksisen halloweenin vietto lienee suunnilleen samaa perua. Halloween tulee sanoista "all hallows' eve" eli kaikkien pyhimysten aatosta. 

Pyhäinpäivän vietto on tuntunut nimensä mukaisesti pyhältä. Sellaiseen tottuneelle nämä luurankopelleilyt tuntuvat makaabereilta. Varmasti tavan leviämiseen Suomessa ovat vaikuttaneet kaupalliset intressit, joissa sinänsä ei ole mitään pahaa. 

Meidän ei tarvitse valita pyhäinpäivän ja halloweenin välillä. Perheissä voidaan viettää molempia. Ehkä lapsilla on tarve käsitellä jotenkin pelottavia asioita. Niitä tosin mediassa on muutoinkin nähtävillä. 

Minä tulen varmasti vierastamaan halloween-hössötystä loppuun saakka, mutta uudet sukupolvet kasvavat näihin. Luultavasti viimeistään päiväkodeissa ja kouluissa tutustuvat aiheeseen. 


Kuva Steffen Zimmermann Pixabaystä


Me suomalaiset haluamme vaalia suomalaista kulttuuria. Halloween ei tunnu suomalaiselta, mutta ei sen viettämistä voi kieltääkään. Se tulee kansainvälisen median kautta tutuksi joka tapauksessa ja rekvisiitan markkinointia ei voi kieltää. 

Aika viatonta hupia lapsille. 

Halloween on tullut jäädäkseen. Suomalainen kulttuuri imee sen osaksi itseään kuten äitien-, isän- ja ystävänpäivän. 



#pyhäinpäivä #halloween #kulttuuri #amerikkalainen #suomalaisuus #tavat #perinne #vainajat #luuranko #hautausmaa #karkkivaikepponen #kurpitsa

keskiviikko 30. lokakuuta 2024

Autolla Italiaan – matkasuunnittelua III (Leiptzig, Weimar, Erfurt ja Eisenach)

 


GoogleMaps


Kuvassa näet aivan Leipzigin keskustassa olevan Tuomas-kirkon ja sen alavasenkulmassa olevan pienemmän rakennuksen, joka on Bach-museo. Kirkko oli Bachin pitkäaikainen työmaa. 

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan ajamme Berliinistä Leipzigiin, käymme näissä kahdessa kohteessa ja ajamme sitten Weimariin kahdeksi yöksi. 

Näin saamme aikaa tutustua tämän seudun nähtävyyksiin, joita on useita. Näillä näkymin jatkamme Weimarista Augsburgiin seuraavaan majapaikkaamme. 

Matkan varrella on vanha yliopistokaupunki Jena, mutta sen taidamme ohittaa tai vain pyörähtää keskustassa.


Jos vierailee Weimarissa, tätä herraa käytävä tervehtimässä.

Goethe
Kuva WikiImages Pixabaystä

Nuorelle lakimiehelle tarjottiin töitä Weimarissa, josta tuli hänen kotinsa koko hänen loppuelämäkseen. 

Johann Wolfgang von Goethe oli vaatimattomasti runoilija, näytelmäkirjailija, humanisti, tutkija ja taidemaalari. Tämän lisäksi hän toimi kymmenen vuotta Weimarin valtion pääministerinä. 



Goethen kansallismuseo Weimarissa


Yllä oleva rakennus on siis meille must. 


Bauhaus-museo
Wikimedia Commons

Ja sitten jotakin aivan muuta. 

Yllätys. yllätys! Tietysti Bauhausille omistettu museo on juuri tuollainen laatikko 😊

Weimar on tämän kuuluisan taide- ja arkkitehtuurikoulun alkukoti. Myöhemmin se toimi Dassaussa. 

Kuten muistatte oppi-isämme Martti Luther oli eräässä elämänsä vaiheessa munkki. Hän oli pelastunut ankarasta ukkosmyrskystä ja päättänyt mennä luostariin. Paikka oli Erfurtin augustinolaisluostari. 

Tottahan meidän periluterilaisten on tässä museona toimivassa entisessä luostarissa käytävä, kun kerran huudeilla ollaan. 

Nimestä Weimar tulee minulla mieleen Weimarin tasavalta, joka syntyi ensimmäisen maailmansodan jälkeen, mutta tämä demokratia kaatui natsien noustessa valtaan. Saksa oli hyvin melskeinen paikka sodan loputtua. Varmaan siksi tasavalta syntyi Berliinin sijasta Weimarista. Tapahtumasta on kaupungissa muistomerkki. Ehkäpä sitä voisi käydä vilkaisemassa. 




Tällaisekesi reittimme muovautuu. 



Wartburgin linna
Kuva lapping Pixabaystä

Kun kerran Erfurtiin saakka olemme ajaneet, on harkittava vielä noin 70 kilometrin matkaa länteen, jossa on Eisenach, Bachin synnyinpaikka ja merkittävä Luther-kaupunki.

Muistanette kertomuksen, jonka mukaan Luther olisi Wartburgin linnassa Eisenachissa ollessaan ollut kovin sarvipään kiusaama ja heittänyt mustepullolla kiukkunsa kohdetta. Tiedä sitten, onko totta vai tarua.

Luther oli julistettu lainsuojattomana ja piileskeli ritari Jörginä Wartburgin linnassa vuosina 1521-1522. 

Näitä ja muitakin nähtävyyksiä seudulla on tarjolla. Saa nähdä, minkä verran jaksamme ahmia tätä kulttuurista ravintoa.

Meillä kotona oli muuten 1960-luvulla Wartburg - pröt pröt pröt.



Kuva Hans Benn Pixabaystä


Juuri tuollainen se oli, mutta punaisen värin tilalla oli keltainen. 

Tämä sivupolku ei osu aivan kukkaruukkuun, sillä näitä kaksitahtisia Warreja valmistettiin Itä-Saksassa nimenomaan Eisenachissa vuoteen 1991 saakka. Nimeä ei autolle ole tarvinnut hakea kaukaa, sillä se saatiin omista nurkista eli Wartburgin linnasta. 




Tästä voit tunnelmoida kuunnellen aitoa prutkutusta.  



#jena #weimar #erfurt #eisenach #wartburginlinna #saksa #johannsebastianbach #marttiluther #luterilaisuus #wartburg #goethe #matkailu #itäsaksa #ddr #nähtävyydet 




maanantai 28. lokakuuta 2024

Välähdys Cagnes-sur-Merista

 


Vietimme toissa talven Ranskan Rivieralla Cagnes-sur-Merissä, jonka tunnusomainen "velhonhattukirkko" näkyy maalauksessa keskellä. 

Olen tullut kovin laiskasi näissä maalauspuuhissa, mutta pakotan itseni jatkamaan osallistumalla kurssille. Sieltä ei raski olla pois, koska kurssi on maksullinen. 

Tämä akvarelli on keskeneräinen. Katsotaan, mitä siitä tulee.


#kuvataide #vesiväri #akvarelli #maalaaminen #ranska #cagnessurmer #ranskanriviera 

lauantai 26. lokakuuta 2024

Autolla Italiaan – matkasuunnittelua II (Nürnberg, München jne,)

 

Nürnberg
Kuva Birgit Böllinger Pixabaystä

Alamme siirtyä Thüringerista Baijeriin ja vastassa on noin Helsingin kokoinen Nürnberg, historiallisesti merkittävä saksalainen kaupunki. Mielenkiintoista nähtävää on tarjolla  kulttuuriähkyyn saakka. 

Lelumuseo, Albrecht Dürerin museo, kaikenlaisia natsismin patsastelupaikkoja, teollisuusmuseo, keskiaikaista kaupunkikuvaa, linna, salakäytäviä, keskiaikainen tyrmä, Nürnbergin oikeudenkäyntisali ja mitä kaikkea. 


Nürnbergin linna
Kuva Oliver Völker Pixabaystä

Olemme käyneet vaimoni kanssa kauan sitten Nürnbergin valtavilla lelumessuilla. Nähtävyydet jäivät näkemättä. 

Nürnbergiin kannattaa tulla ainakin viikoksi tai pariksi. Ehkä yhdessä kohteessa voisimme käydä, ellemme kierrä koko kaupunkia tällä kertaa. 


Augsburgin tunnustus
Wikimedia Commons

Nürnbergin jälkeen voisimme tutustua joko Augsburgiin tai Müncheniin tai molempiin ennen kuin ylitämme Itävallan rajan. 

Augsburgista tulee mieleen yksi luterilaisuuden ydinhetki eli niin sanotun Augsburgin tunnustuksen allekirjoittaminen vuonna 1530. Katoliset ja protestanttiset silmäätekevät olivat kokoontuneet keisari Kaarle V:n kutsumana ja johdolla sopimaan mitä eroa näillä kristinuskon linjoilla on. Listalle pantiin yhdistäviä ja erottavia tekijöitä. Jälkimmäisiin kuului esimerkiksi se, että katoliset papit eivät saaneet mennä naimisiin, mutta protestanttiset saivat. 

Martti Luther oli tuolloin lainsuojaton joten hän ei voinut olla läsnä. Paikalla oli Lutherin ystävä Filip Melanchton, joka piti yhteyttä Lutheriin. 

Olen yrittänyt saada selville, onko tuo kokoontumistila vielä olemassa ja pääsisikö siinä käymään, mutta en ole onnistunut. Olisi Augsburgissa muutakin nähtävää, mutta tämä minua erityisesti kiinnostaisi. 

München on Saksan kolmanneksi suurin kaupunki. Asukkaita on noin 1,6 miljoonaa. Nähtävää on varmasti paljon. Tämä olisi varmasti pidemmän visiitin paikka. 


Münchenin raatihuoneen seinässä oleva kellopeli 
Kuva Michael Pixabaystä

Minua kiinnostaisi käydä Deutsches Museumissa, joka lienee maailman suurin tekniikan ja luonnontieteen museo. Näin vaikka jonkin asteinen humanisti olenkin. 

Tiedätkö muuten mitä München tarkoittaa? Aivan. En minäkään tiennyt.

Se on Munkkien koti. Italialaiset kutsuvat sitä Monacoksi (sic!), joka tarkoittaa munkkia. Mitähän sen pikkuruisen valtion nimi tarkoittaa? 

Tekoälyn mukaan se tulee kreikan kielen sanasta "monokos", joka tarkoittaa yksinäistä tai yksinäistä paikkaa. 

Münchenissa on BMW-museo, lelumuseo, taidemuseoita, antiikkimuseo, juutalainen museo, NS-Dokumentationszentrum Muenchen (natsiaineistoa), paleontologiamuseo, egyptiläisen taiteen museo ja jopa perunamuseo. 

Kaupungin ulkopuolella on Dachaun keskitysleiri. Olemme käyneet Auschwitzissa, joten näiden kauhujen jälkiä on nähty. Voi olla, että tällaisissa paikoissa olisi syytä käydä aika ajoin, jotta täydellisen pahuuden mahdollisuus pysyy mielessä ja tunnistaa vaaran merkit. 

Voisihan tuossa Baijerin pääkaupungissa käydä katsomassa raatihuoneen kellopelin temppuja.


Neuschwanstein
Kuva Joe Pixabaystä

Satulinnaan ja sitten Itävaltaan?

Mutkaa tulisi, mutta olisipa käyty erikoisen hallitsijan fantasiamaailmassa. 

Baijerin omalaatuinen kuningas Ludvig II (1845-1886) rakennutti tämän linnan yksityisresidenssikseen, mutta ehti kuolla vähän ennen sen valmistumista. Hän rakennutti myös muita satulinnoja. Mukava harrastus, jos on käytettävissä runsaasti rahaa. 

Linnaa voisi veikata 400-500 vuotta vanhaksi. 

Seuraavaksi kohti Innsbruckia. 


#matkailu #saksa #baijeri #münchen #nürnberg #augsburg #reformaatio #augsburgintunnustus #automatkailu #historia #neuschwanstein #matkasuunnitelma #nähtävyydet #museo 





perjantai 25. lokakuuta 2024

Autolla Italiaan – matkasuunnittelua I

 

Johann Sebastian Bach
Kuva Wolfgang Claussen Pixabaystä


Ensi sydäntalven aiomme oleskella Rooman lähettyvillä.

Aiomme viettää joulun Berliinissä ja jatkaa sitten etelään. 

Reitin varrella on monia historiallisesti ja kulttuuriseen mielenkiintoisia paikkoja. Matkasuunnitelman tekemistä varten meidän on valittava yöpymispaikat ja nähtävyydet, joihin haluamme tutustua. 





Yllä olevassa kuvassa näet GoogleMaps-sovelluksen  tarjoaman reitin automatkalle Turusta Helsingborgin ja Berliinin kautta Trevignano Romanoon. 

Berliinin jälkeen kohtuullisesti reitin varrella on Potsdam ja Wittenberg, mutta niissä olemme jo käyneet, mutta seuraava etappi Leipzig on kiinnostava. Siellä nimittäin syntyi Johann Sebastian Bach. Kaupungissa on Bach Museum ja Tuomaskirkko, jossa on ollut kyseisen musikaalisen neron työpaikka. Näitä pitää harkita. 

Jos maltamme poiketa reitiltä, kohtuullisen matkan päässä on mielenkiintoisia kaupunkeja kuten Weimar ja Erfurt. Poikkeaminen reitiltä ja palaaminen tietäisi noin kaksi ja puoli sataa kilometriä lisää matkaa. No ei nyt ihan kohtuullinen poikkeama. Ehkä voimme muokata reittiämme ja katsoa, mihin Erfurtista voisimme jatkaa. 

Weimar on historiallisesti ja kulttuurisesti erittäin merkittävä paikka, vaikka pieni onkin, Siitä kertoo se, että siellä on suurmiesten Johann von Goethen, Friedrich Schillerin ja ja Friedrich Nietzschen haudat. Kaupungissa on Goethen ja Schillerin museot. Weimar oli Bauhaus-liikkeen keskuspaikka ja museo siitäkin aiheesta on. 

Martti Luther opiskeli lakia Erfurtissa. Hän sai uskonnollisen herätyksen ja siirtyi paikalliseen augustinolaisluostariin. Kiinnostava kaupunki tämäkin. Ollaan luterilaisuuden sydänmailla. 

Jos ajaisimme vielä länteen, pääsisimme Lutherin synnyinkaupunkiin Eisenachiin. Jos kaikissa näissä käymme, matkamme etenee kovin hitaasti. 

Niinkuin tiedätte, vaimoni on Saara. Reittimme liepeillä Saksassa on pieni paikka, jolla on täsmälleen sama nimi Saara. Pitäisiköhän poiketa ja kuvata Saara Saara-kyltin edessä. Hämmästyttää tuo tupla-a saksalaisessa paikannimessä. 

Matkan jatkuessa kohti Nürnbergia, paikannimet eivät juurikaan soita kelloja, paitsi Bayreuth, joka on tunnettu oopperajuhlistaan. Richard Wagner rakennutti Bayreuthiin mieleisensä oopperatalon. Kaupungissa on Wagner-museo. Wagner ei oikein sytytä, mutta voisihan museossa piipahtaa. 

Tästä jatkan myöhemmin. 



#italia #saksa #matkailu #kulttuuri #historia #johannsebastianbach #weimar #leipzig #marttiluther #uskonpuhdistus #reformaatio #wagner #bayreuth #goethe #schiller #nietzche #autoilu

tiistai 22. lokakuuta 2024

Ylen teettämä tutkimus hätkähdyttää: perussuomalaisten käsitys suhtautumisesta rasismiin eroaa jyrkästi muista


Lähde: Yle.fi 23.7.2023


Viime vuoden kesällä käytiin keskustelua rasismista, koska joidenkin perussuomalaisten sanomat herättivät huomiota. Uusi hallitus päätti käynnistää rasismia torjuvan ohjelman. Perussuomalaisten suhtautuminen hankkeeseen on vaikuttanut narulla työntämiseltä. 

Ylen teettämän tutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista ajattelee, ettei rasismiin suhtauduta riittävän vakavasti. Kts. kuva yllä. 

Lähde: Yle.fi 23.7.2023


Kun suhtautumista tarkastellaan puolueittain, huomataan, että hajonta on valtava. Ikäväkseni rasismitietoisuus on vähäisempää keskellä ja oikealla, joista valitsen ehdokkaani vaaleissa. 

Vasemmistoliiton kannattajista peräti 86 prosenttia kokee, ettei rasismia oteta Suomessa tarpeeksi vakavasti. Toisessa ääripäässä eli perussuomalaisten kannattajista näin ajattelee vain kaksi prosenttia. 

Tämä selittää minusta, miksi perussuomalaisten Purra ja Mäkelä miltei vesittivät koko hallituksen hankkeen, kun Orpo oli sen esitellyt. Perussuomalaiset olivat uskollisia äänestäjilleen. 


Olen ymmärtänyt perussuomalaisten painottavan, että he ovat maahanmuuttokriittisiä eivätkä rasisteja. Nämä teemat onkin syytä pitää erillään. (IS 12.7.2023: "Purra sanoi anteeksipyynnössään, ettei perus­­suomalaisten toiminta perustu ääriajatteluun, rasismiin tai syrjintään.")

Tiedämme kuitenkin, että perussuomalaiset ovat vähintään flirttailleet rasismilla. On perusteltua olettaa, että heidän joukossaan on rasistista asennetta. Kysymys on määristä. 

Sanotaan, että rasismia voi tunnistaa vain sellaiset, jotka joutuvat sen kohteeksi. Varmaan suomalaisen onkin vaikea asettua vaikkapa pilkatuksi joutuneen somalin asemaan. 

Muistan ainakin kaksi tapahtumaa, joissa oli helppo tunnistaa rasismia. Kuljin kerran Helsingin rautatieaseman edustalla. Pari musliminaista oli kävelemässä kohden metron portaikkoa. Eräs pitkä suomalainen mies huomasi heidät ja päätti ottaa kantaa heidän Suomessa oloonsa yrittämällä pitkältä sylkeä heidän päällensä. Ei tainnut kantama riittää, mutta viesti oli selvä. Naiset lisäsivät vauhtia. 

Toinen episodi tapahtui raitiotievaunussa Helsingissä. Nuori somalityttö seisoi vaunun oven luona valmiina jäämään pois kyydistä. Hänellä oli kännykkä kädessään. Eräs ratikassa istuva nainen nosti metelin tytön kännykästä. Ei jäänyt epäselväksi, että hänestä kyseisen kännykän hinta olisi kuulunut hänelle hänen surkean elämänsä avuksi. 

Kolmanteen tapaukseen liittyi mahdollisesti rasismia, mutta en ole varma kuinka tosissaan kollega oli. Ymmärsin kuitenkin hänen hylänneen erään oppilaitokseen hakeneen romanin, koska "ei tänne ole ennekään romaneja otettu". Toivottavasti tulkitsin asian väärin. 

Jos asuu maaseudulla, jossa ei juuri ole maahanmuuttajia, saattaa kokea, ettei Suomessa juuri ole haitallista rasismia ja että "olemattoman" torjuminen on turhaa. En voi olla ajattelematta, että rasismin torjunnan tarpeettomuuden kokemus saattaa johtua saattaa johtua väestönvaihdon pelosta. Ainakin ehkä alitajuisesti halutaan pitää Suomi blondina ja sinisilmäisenä. 

Kaikkia perussuomalaisia ei pidä pitää rasisteina, mutta ainakin välinpitämättömyys tämän asenteen torjunnan tarpeelle tuntuu tutkimuksen perusteella olevan laajaa. 





#rasismi #yhdenvertaisuus #tasaarvo #demokratia #maahamuutto #syrjintä #mikroaggressio #kotoutuminen #suomenkieli #migri #persut #perussuomalaiset




perjantai 18. lokakuuta 2024

Mersumme toimii nyt kuin unelma

 

Tässä on välähdys paluumatkaltamme Ranskasta. 

Autossamme oli ongelma, mutta avuliaat ukrainalaiset auttoivat meidät eteenpäin. Lue lisää artikkelistani "Ukrainalaiset enkelit pelastivat meidät Saksan baanalla". 

Vaimolleni on kehittynyt tarkka korva Mersumme ääntelyille. Kun hän huomaa jonkun ja sanoo siitä, minä reagoin kovin innottomasti, koska auto yhä kulkee. No hän saattaa sitten soittaa automiesveljelleni ja jopa äänittää hänelle huomaamaansa napsutusta tai vinkumista. Veljeni arvio tilanteesta huojentaa mieltä. 

Keväällä auton automaattivaihteen vika paheni. Se saattoi päättää käyttää vain joko ala- tai yläskaalan välityksiä. Oli vähän ikävää ajaa moottoritietä kuuttakymppiä tai koetella takana tulevan kärsivällisyyttä matelemalla hitaasti liikkeelle valoista. 

Veho arveli, että vaihteen korjaaminen maksaisi muistaakseni noin 1 600 euroa. 

Onneksi veljelläni oli konsti. Hän tilasi osan Saksasta hintaan alle 200 euroa. Tai sinne piti ensin lähettää vanha osa, joka korjattiin siellä ja toimitettiin sitten takaisin. Hieman tietysti tarvittiin irroitus- ja asennustyötä. 

Vaimollani on hyvät vikakorvat. On nimittäin ilmennyt yhtä ja toista muutakin. 

Mersumme oli Nurmijärvellä veljeni hoivissa ja ajelimme sen aikaa yhdellä hänen autoistaan. Se on Mersu, jolla on ajettu vajaa puoli miljoonaa kilometriä. Minä en varmaan elinaikanani ehdi saada noin paljon oman Mersumme mittariin. 










Nyt pitäisi pollemme pelittää. Vuoden lopussa suuntaamme Italiaan. 

Minä luotan veljeeni kuin veljeeni. Luota sinäkin: Twinfix

Vaimoni ei huomannut yhtään sivuääntä, kun ajoimme Nurmijärveltä kotiin. 



#mersu #mercedes #auto #huolto #korjaamo #vika #vaihde #matkailu


tiistai 15. lokakuuta 2024

Jotkut kadunkulkijat Venäjällä uskaltavat sanoa, mitä ajattelevat

 


Saatamme helposti kuvitella venäläisien olevan aivopestyä massaa, mutta se ei ole koko totuus. Joukossa on ajattelevia ihmisiä, jotka tietävät miten asiat ovat ja jopa uskaltavat kertoa mielipiteensä. Tämä on kunnioitettavaa rohkeutta. 

Jotkut uskaltavat myös tehdä katuhaastatteluja ja ladata aineistoa Youtubeen. Varmasti heidät torjutaan usein, mutta jotkut suostuvat. Näistä osa puhuu kuten "pitää", mutta osa myös kertoo mielipiteensä avoimesti. 

Tässä viisi katuhaastattelua, jotka johdattelevat meidät erääseen todellisuuteen Venäjällä.

Videot ovat Youtube-tileiltä 1420 by Daniil Orain ja Headshot. Videot on tekstitetty englannin kielelle. 

Olen liittänyt videoiden oheen otteita haastatteluista käännettyinä someksi. 


1420

3:57


1420

8:52

5:33

6:20

Why don't Russians care what happens in the country?

K: "Pidätkö itseäsi strutsina, uppoudutko uutisiin vai työnnätkö pääsi hiekkaan?"

V: "Minut upotetaan uutisiin ja politiikkaan, ja mitä tulee muuhun ... Työskentelen lasten parissa. Minulla ei saa olla rikosrekisterimerkintöjä (protestointi, mielenosoittamiminen) Puolet tällaisista rikoksista perustuu kieleen, jota he voivat helposti tulkita omaksi hyväkseen."


#venäjä #moskova #politiikka #sananvapaus #demokratia #mielipide #haastattelu #youtube #1420 #headshot #sensuuri #vapaus #nato #diktaattori 



lauantai 12. lokakuuta 2024

Mikä on Raamatun merkitys?

 


Lainaus Suomen evankelis-luterilaisen kirkon verkkosivuilta:

"Luterilaisen kirkon tunnustuskirjojen mukaan Raamattu on ainoa sääntö ja ohje, jonka mukaan kaikki opit ja opettajat on koeteltava ja arvioitava. Katekismuksen mukaan Jumala itse puhuu meille Raamatussa ihmisten kielellä. Raamattu sisältää Jumalan erityisen ilmoituksen, joka ei ole löydettävissä muualta."

Näin haluan uskoa. 

Jumala on aina ollut ja on yhä kaikkivaltias. Olisiko hän voinut Henkensä kautta jättää meille ohjeita, joita meidän tulisi korjata? Voisiko meillä olla sellaista tietoa, joka ei olisi ollut Jumalan tiedossa jo ennen hän loi maailman?

Ei minulla muuta. 


#kirkko #seurakunta #marttiluther #luther #raamattu #usko #katekismus #pelastus #uskonpuhdistus

keskiviikko 9. lokakuuta 2024

Onko Lähi-idän kriisissä hyviksiä ja pahiksia

 

Kuva Walkerssk Pixabaystä


Juuri niin!

Et ymmärrä, mistä on kysymys. Enkä minäkään. 

Seuraamme kauhulla täällä kaukana, mihin Lähi-idän tapahtumat johtavat. 

Ihmettelen, miksi niin monilla on selvä mielipide asiasta. Jonkun mielestä Israel on täydellisen pahuuden uhri ja toisen mielestä palestiinalaiset kärsivät hirviömäisen juutalaisvaltion terrorista. No, kärjistyshän tämä. 

Kuvio näyttäisi menevän niin, että joku tekee jotakin (mahdollisesti kostona jostakin), vastapuoli kostaa, mitä seuraa koston kosto ja sitten tulee koston koston kosto ja niin edelleen. 

On väitetty, että tuolla suunnalla hyökkäyksen kostamatta jättäminen olisi heikkouden osoitus ja se ei tule mitenkään kysymykseen. 

Tästä seuraa, että kaikki joutuvat elämään jatkuvassa pelossa, aseellisia ja aseettomia ihmisiä  – aikuisia ja lapsia – kuolee, kuolee ja kuolee. 

Kaltaiseni paikallisista olosuhteista mitään ymmärtämättömät ihmiset liputtavat jomman kumman osapuolen oikeutta vaikka millaisiin hirvityksiin, koska vastapuoli on niin paha. 

Jos ajattelee vaikka viisivuotiaita lapsia, jotka pelkäävät, ahdistuvat, saavat polvesta polveen periytyviä traumoja, haavoittuvat, vammautuvat ja kuolevat, voi kysyä itseltään, onko uhrien etnisyydellä mitään merkitystä. Uhri on aina viaton lapsi, jota kaikken aikuisten pitäisi suojella. 

Tällaista saatetaan puolustella tyyliin, "osapuolella x on oikeus puolustaa itseään", "jos jonkun lapsen on kuoltava, parempi on, että vihollisen lapsi kuolee", "sota on sotaa" ja niin edelleen. 

Saatetaan väittää, että osapuoli yrittää sotia niin taitavasti, ettei siviiliuhreja tulisi. Niitä tulee kuitenkin. Saatetaan myös todeta, että nyt tuli niin tai näin vähän oheistappioita. 

Israel on demokraattinen valtio, mutta Hamas ja Hizbollah ovat terroristijärjestöjä. Tämä on totta. Terroristit käyttävät terroristien hirvittäviä keinoja, mutta se ei mielestäni oikeuta demokraattiseksi itseään kutsuvaa valtiota syyllistymään sotarikoksiin. 

Minä olen konservatiivinen kristitty ja minun voisi sen perusteella olettaa olevan siionisti, joka  mahdollisesti hyväksyy valitun kansan kaikki toimet. 

Juutalaisia on vainottu kautta historian ja vielä holokaustin jälkeenkin. Ilmeisesti tämä voi selittää sen, että he luottavat lähinnä omiin voimiinsa ja ovat kovapintaisia. Kun he ovat saaneet oman maan, siitä he pitävät lujasti kiinni. Mihin he voisivat muualle mennä? Voi myös kysyä, mihin palestiinalaiset voisivat mennä. Käsittääkseni arabimaat eivät heitä halua. 

Ajattelen kristittynä, että kaikki on luotu syntymään Jumalan kuvaksi. Jos vanhemmat eivät ole kristittyjä, se ei ole lasten syy. 

En ymmärrä, miten muutoin rauhaa voisi tavoitella kuin kansainväliseen oikeuteen perustuen. 

Kriitikko toteaa nyt, että valtiot kuuluvat eri leireihin ja äänestävät sen mukaisesti YK:ssa tai muissa kansainvälisissä elimissä. Kysyn taas, mitä muuta on tarjolla. 

Tottakai ymmärrän, että asiaan vaikuttavat valtasuhteet, USA:n vaalit, Iran, Venäjä, Kiina, arabimaat, öljy, muiden maiden omat edut ja mitkä kaikki. 

Kuvioon liittyy myös erilaisia eskatologisia teemoja, mutta niihin ei ymmärrykseni yllä, joten jätän ne mieluusti Luojan käsiin. "Tapahtukoon Sinun tahtosi."

Senkin tiedostan, että osapuolten viha on vanhaa ja syvää. 

Onko kuitenkaan muuta tietä kuin yhteiset säännöt, sopiminen ja pyrkiminen siihen, ettei mahdollisesti saavutettava sopu ole uuden sodan siemen? 

Tällaisia toivoo pohjoisen sinisilmäinen keinutuolistrategi, joka arvaa, etteivät asiat kuitenkaan etene hänen toivomallaan tavalla. 

Toivoa ei kuitenkaan saa heittää. 


#toivo #rauha #israel #juutalaiset #gaza #länsiranta #hamas #hizbollah #iran #arabimaat #palestiina #jerusalem #siionismi #kahdenvaltionmalli #netanjahu 





tiistai 8. lokakuuta 2024

Finlandiatalon ja radan välissä on lumoava kukkaparatiisi

 


Töölönlahdenpuisto on nyt syksyn väreissä kylpevä kaupunkilaisten puuhamaa, kävelypuisto, oleskelutila ja silmienlepuutusalue.










































































































































#helsinki #töölönlahdenpuisto #töölönlahti #rautatieasema #oodi #finlandiatalo #hakasalmenhuvila #puisto #kukat #kauneus