Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 29. syyskuuta 2023

Kirjamessuilla tapahtuu yhtä ja toista

Rauma flikk, kääntäjä Gunda, latvialaisia runoja, Heli Laaksonen haastattelee Jenni Kallionsivua tämän kirjasta firma maksaa ja kysymykseni Olli Rehnille



Tässä kuvassa on meneillään taiteellinen vuorovaikutus. En tosin sitä tiennyt kohdatessani tämän rouvan tai neidin.

Tämä on kuvanveistäjä ja kuvataiteilija Kerttu Horilan teos Rauma Flikk. Se on maalattu pronssiveistos, johon sisältyy myös alla oleva penkki. Jostakin syystä se oli nyt puettu punaisiin. Jouluunko tässä viitataan?



Teos oli tuotu raumalaisten ständin eteen. Horilan teokset ovat hyvin humoristisia. Käy kurkkaamassa yllä olevasta linkistä. Hymy tulee varmasti huuleen. 



Kääntäjä Gunda Paavola, Saara ja Maira Dobele Latvian lähetystöstä

Lähdimme näille Turun kirjamessuille, koska Gunda Paavola halusi tavata meidät. Oli mukava tutustua. Tutustuimme myös Maira Dobeleen, joka toimii kulttuuritoiminnan koordinaattorina Latvian lähetystössä. Hän on myös kirjailija ja toimittaja. 

Kuulimme Gundalta, että myös toinen latvialainen kustantaja Zvaigzne ABC on kiinnostunut Haaveiden haaksirikosta. Latvijas Mediji oli pyytänyt Gundalta käännökset kirjan ingresseistä, Ne on tehty ja asia on käsittelyssä. 

Jatkoimme latvialaista teemaa ja menimme kuuntelemaan Mirja Hovilan kääntämiä latvialaisia runoja usealta kirjoittajalta. Teos on "Viisi miestä veneessä". 





28 s.

Tässä videossa Hovila tulkitsee Kārlis Vērdiŋšin runon "taivas kun illalla".






59 s.


Rozentāls-seura on Suomi-Latvia -ystävyysseura. Nimi juontuu Elli Forssell-Rozentālen puolisosta kuvataiteilija Jānis Rozentālsista.

Seuran toiminnanjohtaja Jenni Kalliosivu on kirjoittanut hauskan teoksen "Firma maksaa", joka kertoo hänen kokemuksistaan latvialaisista ja Latviasta. 

Yllä pätkä esityksestä, jossa Heli Laaksonen haastattelee Jenniä. 






1:30

Harmitti, kun olin lukenut Olli Rehnin haastatteluajan väärin ja kuulimme vain lopun. Yllä olevalla videolla presidenttiehdokas lausuu Lassi Nummen runon, joka kertoo suomalaisten ja venäläisten välisistä suhteista. 

Esityksen jälkeen kävin paiskaamassa kättä Rehnin kansssa ja kysyin tyyliin, oletko riittävän luja niin etteivät polvet tutise (kun tapaat maailman johtajia)? Hän sanoi sellaisissa tilanteissa olleensa ja vakuutti pärjäävänsä. Sanoin, että Stubb on edellä, mutta hän on vähän poikanen. Vastassi tietenkin, että ei ota kantaa. 

Huikkasi vielä perään, että tältä pohjalta tai muuta sellaista. 

Kyllä minä häntä vakavasti harkitsen. 




Saara WSOY-Tammen osastolla, jossa Haaveiden haaksirikkoa on myytävänä. 



Ei kommentteja: