Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 26. syyskuuta 2023

Suositteleeko arkkiatri Risto Pelkonen todella homeopatiaa?

 

Kuva Silke Pixabaystä

Risto Pelkonen

Minulle kerrottiin, että arkkiatri Risto Pelkonen puolustaa homeopatiaa. Tieto oli lähtöisin Katriina Kajanteen artikkelista Uudessa Suomessa: 

"Arkkiatrin kannanotto ja homeopatiasta ynnä muusta jyrähtelevät lääkärit"


Artikkeliin sisältyy tällainen kappale:

Homeopatia on erityisen raivon kohteena. Siitä huolimatta, että se on laajennetun lääketieteen yhtenä osana laajassa kaikkien hyväksymässä lääketieteellisessä käytössä Euroopan eri maissa. Korkean tiedetason Sveitsissä on laajennettu lääketiede samassa asemassa kuin muu medisiiniala. Eri maissa sillä on oppituoleja, sairaaloita jne.

Olin hämmästynyt. Koululääketieteen edustaja arkkiatri puolustaa homeopatiaa? 

Kuulen usein, että Keski-Euroopassa homeopatiaa käytetään laajasti. Lääkärit määräävät homeopaattisia lääkkeitä ja apteekit myyvät niitä. Ehkä niistä saa jossakin paikallista kela-korvaustakin?

Mitä sanoo tekoäly?


Miten tekoäly vastaa kysymykseen "Miksi Keski- ja Etelä-Euroopassa käytetään runsaasti homeopaattisia hoitoja?"

Vastaus on pitkä. Tässä se tiivistettynä. Alhaalla on koko vastaus.
Pitkä perinne vaihtoehtoisten hoitomuotojen käytössä sukupolvesta toiseen. Tuotteita on laajasti ja helposti saatavissa. Monet ovat kokeneet saavansa apua homeopatiasta. Monet tutkimukset kuitenkin osoittavat, että sillä on vain lumehoidon teho. Homeopaattisilla valmisteilla voi olla haitallisia vaikutuksia muiden lääkkeiden ohella käytettyinä. Lopullinen päätös on sinun. 

Mitä mieltä arkkiatri oikeasti on?


Iltalehti on kysellyt hoitajien kantoja ns. vaihtoehtoisiin hoitoihin (tuloksista artikkelissa: "Jos joku kokee saavansa apua yksisarvisista, suosittelen kokeilemaan” - Asiantuntijat pitävät uskomushoitojen suosittelua potilaille vaarallisena). 


Artikkelissa lainataan arkkiatri Pelkosta:


Myös lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen huomauttaa, että vaihtoehto- tai uskomushoito ei perustu tutkimustietoon, vaan uskoon. Tieteellistä pohjaa niillä ei ole.

– Esimerkiksi homeopatian kuviteltu vaikutus perustuu siihen, että mitä vähemmän on ”vaikuttavaa” ainetta, sitä paremmin se vaikuttaa. Tutkittua tietoa sen vaikuttavuudesta ei ole. On vaikea ymmärtää, että koulutettu ammattilainen voi uskoa homeopatiaan, Pelkonen sanoo.

Ylen artikkeli "Arkkiatri Risto Pelkonen uskomushoitojen sääntelystä: Suomessa eletään kuin pellossa" vahvistaa käsitystä arkkiatrin kielteisestä kannasta uskomushoitoihin. 


Johtopäätös

Kajanteen artikkelia on tulkittu väärin. Huomiota herättänyt kohta on kirjoittajan oma mielipide. Silmäilemällä voi saada otsikosta ja tekstistä käsityksen, että arkkiatri olisi tuota mieltä. 

Saatetaan väittää, että Suomi olisi jotenkin jälkijunassa, täällä ei julkista sairaanhoitoa ja uskomushoitoja juuri sekoiteta toisiinsa. Jokin yksityinen lääkäriasema voisi ehkä laajentaa toimintaansa uskomuspuolelle ja yrittää saada siitä kilpailuetua. Tein haun sananlla "homeopatia" Mehiläisen, Terveystalon ja Pihlajalinnan sivuilla. Ei tuloksia. 

Mielestäni ne maat joissa lääkärit määräävät uskomushoitoja potilailleen, ovat aikaansa jäljessä. Veikkaan, että parlamentit sallivat tämän, koska riittävän moni edustaja ja näiden äänestäjät kannattavat järjestelyä. 

Olen valmis kääntämään takkini, jos toisin todistetaan. 



Tekoälyn pitkä vastaus:

Keski- ja Etelä-Euroopassa on pitkä perinne vaihtoehtoisten hoitomuotojen, kuten homeopatian, käytössä. Tämä voi johtua useista syistä.

Yksi syy voi olla kulttuurinen perinne. Monissa Keski- ja Etelä-Euroopan maissa on pitkät perinteet luonnonlääkinnästä ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista. Homeopatia on yksi näistä perinteisistä hoitomuodoista, jonka käyttö on siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Keski- ja Etelä-Euroopassa on pitkä perinne vaihtoehtoisten hoitomuotojen, kuten homeopatian, käytössä. Tämä voi johtua useista syistä.

Yksi syy voi olla kulttuurinen perinne. Monissa Keski- ja Etelä-Euroopan maissa on pitkät perinteet luonnonlääkinnästä ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista. Homeopatia on yksi näistä perinteisistä hoitomuodoista, jonka käyttö on siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Toinen syy voi olla saatavuus ja sääntely. Keski- ja Etelä-Euroopassa homeopaattiset valmisteet ovat laajaltesti saatavilla ja niiden käyttöä säännellään eri tavalla kuin lääketieteellisten hoitojen. Esimerkiksi joissakin maissa homeopaattiset valmisteet voi ostaa apteekeista ilman reseptiä tai niitä voi saada luontaistuotekaupoista. Tämä helpottaa niiden käyttöä ja lisää niiden suosiota.

Kolmas syy voi olla ihmisten usko ja luottamus homeopatiaan. Monet ihmiset ovat kokeneet homeopatian auttavan heidän terveysongelmiinsa ja saaneet siitä positiivisia tuloksia. Tämä voi vahvistaa uskoa ja luottamusta homeopatiaan, ja siten kasvattaa sen käyttöä.

On kuitenkin tärkeää huomata, että homeopatiaa ei ole tieteellisesti vahvistettu toimivaksi hoitomuodoksi. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että homeopatialla ei ole enempää tehoa kuin lumehoidolla. Kriitikot huomauttavat, että homeopatian perusperiaate, jossa pieniä pitoisuuksia vaikuttavia aineita käytetään, ei ole yhdenmukainen nykyisten tieteen periaatteiden kanssa.


Vaikka homeopatia voi antaa joillekin ihmisille subjektiivista hyötyä esimerkiksi hoitokeinona lieviin oireisiin tai hyvinvoinnin tukemiseen, on tärkeää

muistaa, että homeopatia ei korvaa perinteistä lääketiedettä vakavien sairauksien tai hätätilanteiden hoidossa. Jos sinulla on vakavia terveysongelmia, on aina suositeltavaa hakeutua lääkärin hoitoon ja noudattaa lääketieteellisiä suosituksia.

Lisäksi on tärkeää olla tietoinen homeopaattisten valmisteiden mahdollisista haittavaikutuksista ja vuorovaikutuksista muiden lääkkeiden kanssa. Vaikka homeopaattiset valmisteet ovat yleensä turvallisia käyttää, ne voivat aiheuttaa haittavaikutuksia tai vuorovaikutuksia, jotka voivat vaikuttaa terveydentilaasi. Siksi on suositeltavaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen kuin aloitat homeopaattisten valmisteiden käytön, varsinkin jos sinulla on jo käytössä muita lääkkeitä tai sairauksia.

Kokonaisuudessaan homeopatian suosion kasvuun voi vaikuttaa useita erilaisia syitä, kuten ihmisten kasvava kiinnostus luonnonmukaisiin hoitomuotoihin, saatavuuden lisääntyminen sekä yksilölliset kokemukset ja uskomukset. On kuitenkin tärkeää tehdä valistuneita päätöksiä terveydenhoidossa ja tutustua huolellisiin tietoihin ja todisteisiin ennen kuin valitset hoitomuodon. Kannattaa tutustua luotettaviin lähteisiin ja kuunnella asiantuntijoita, kuten lääkäreitä ja tutkijoita, jotka pystyvät tarjoamaan tieteellistä näyttöä hoitomuodon tehokkuudesta.

Lopullinen päätös siitä, mitä hoitoa valita, on sinun. On tärkeää tehdä päätös omien tarpeiden ja vakaumuksien perusteella, mutta samalla on tärkeää pysyä avoimena uusille tiedoille ja muuttamaan mielipidettään, jos uusi tieteellinen näyttö osoittaa toisenlaisia tuloksia.







#homeopatia #kokonaisvaltainen #holistinen #luonnonmukainen #orgaaninen #luonnollinen #vaihtoehtoinen #homeopaatti #vaihtoehtolääketiede #luonnonlääkintä #vaihtoehtolääkintä #vaihtoehtohoito #kansanlääkintä #kliininen #farmakologia #täydentävä #täydentävähoito #täydentävälääketiede #vitalistinen #lume #lumevaikutus #plasebo #potensointi #skepsis #koululääketiede #skeptikko



Ei kommentteja: