Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 6. syyskuuta 2023

Miten Lenin ja suomettuminen pelastivat tämän vanhan talon

 



Kivenheiton päässä meistä tällä Puutarhakadulla on venäläis-keskieurooppalaista jugendia edustava talo, jonka arkkitehti Stefan Michailov on suunnitellut 1902. 

Rauno Puolimatka halusi rakentaa tähänkin kerrostalon kuten samalla alueella yksikerroksisten puutalojen tilalle (taustalla näkyy tulos). No ei saanut. Syynä ei liene ollut talon ulkonäkö vaan se, että Lenin pistäytyi talossa vuonna 1907, kun matkusti Kuokkalasta Tukholmaan. Tiedättehän, Leninin maaginen käsi pyhitti kaiken, mihin hän koski. Ulkopolitiikka ennen kaikkea. 




Liikuttavaa, että uutta ja vanhaa on tällä tavoin "soinnutettu" toisiinsa. 

Kuokkalassa oli bolševikkien tukikohta, josta he joutuivat lähtemään mainittuna vuonna. Uusi keskus oli päätetty perustaa Pariisiin. 

Lenin jäi Helsingin junasta varmuuden vuoksi pois Littoisissa. Hän saapui sitten ystävänsä kauppias Walter Borgin luo. Tämä asui kuvassa olevassa talossa (ehkä). Lenin joi teetä ja varmaan söi leivän sen kanssa, mutta ei uskaltanut jäädä vaan jatkoi Paraisille Kirjala Norrgårdin taloon, jossa hän lepäsi kolme päivää. Talo kuuluu Paraisten kotiseutumuseon rakennuksiin. Mieleeni tuli, että tunnetun bolševikin vierailu olisi aiheuttanut museon perustamisen juuri tähän. Ehkei sentään vuonna 1928. 

Aiemmin luultiin, että Lenin olisi peräti yöpynyt Turussa ja että kauppias Borg olisi asunut Aurakadulla lähellä taidemuseota. Leningradin kaupunki lahjoitti vuonna 1977 Turun kaupungille pyhimyksensä patsaan. Edellä mainitusta syystä se pystytettiin Aurakadun varteen oletetun Borgin asunnon kohdalle. 

Google Mapsissa pysti on yhä paikallaan


Myöhemmin selvisi, että Borg asuikin Puutarhakatu 12:ssa ja että Vladimir Iljitš vain käväisi paikalla. Sekään ei ole varmaa, että Borgin koti oli juuri tuossa rapatussa talossa eikä jossakin niistä puretuista. Jostakin syystä päädyttiin juuri tuohon ja asia oli järjestyksessä. Niin tai näin, Lenin tuon talon tietämättään pelasti. 

Leninin patsas sai kuitenkin olla paikallaan, kunnes Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sitten kaupunginjohtaja Arve päätti patsaan siirtämisestä varastoon. Nyt kun Adolf Ehrnroothin muistomerkki siirretään pois uuden musiikkitalon työmaan tieltä, joku huolestui, että Adolf joutuu Vladimirin seuraan. 




Tämän kuvan olen ottanut patsaan poistamisen jälkeen. Alusta on paikallaan. Tuulet voivat taas kääntyä.

Saapa nähdä jyrääkö Nato-Suomi Lenin-talon nyt, kun poliittiset suhdanteet ovat muuttuneet. 



Kuva Роман Распутин Pixabaystä

Kuten tiedämme Lenin oli hirviö. Saattoi hirtättää kulakkeja vain saadakseen ihmiset pelkäämään. 

Hänen seikkailunsa Paraisilta eteenpäin oli mutkikas. Jos hän olisi tuolloin hukkunut, maailma olisi aivan toisenlainen. 

Emme vain tiedä, minkälainen. 




Ei kommentteja: