Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 27. tammikuuta 2024

Pikku Prinssistä Ivan Rebroffiin

 




Meillä oli kotona lapsuudessa Pikku Prinssi, jonka teoksen kirjastonhoitajatätimme oli varmaan antanut meille. 

Kirjassa on kummallisia kuvia, esimerkiksi profiilileikkaus norsun nielaisseesta käärmeestä ja kuva pienestä planeetasta, jonka pinnasta kasvaa kolme valtavaa apinanleipäpuuta eikä siihen juuri muuta mahdukaan. 

Kirja on filosofinen satukirja kaikenikäisille. En muista lukiko sitä kukaan minulle, kun olin lapsi. Jos luki, tuskin ymmärsin siitä mitään. Olen lukenut sen aikuisena enkä käsittänyt siitä silloinkaan tuon taivaallista.  



Tämän merkillisen teoksen on kirjoittanut Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry, joka oli kirjailija ja lentäjä. Wikipedian mukaan Pikku Prinssi on Raamatun jälkeen eniten käännetty kirja, joka on ollut suuri myyntimenestys. 

Saint-Exupéry opiskeli arkkitehtuuria. Hän sai asevelvollisena koulutuksen lentäjäksi ja olisi saanut siirron ilmavoimiin, mutta hänen morsiaimensa perhe piti aselajia liian mitättömänä. 

Saint-Exupéry teki niitä ja näitä töitä, kihlaus purkautui ja hän ryhtyi postilentäjäksi.Tuohon aikaan alkeellisia koneita lennettiin lähinnä vaistolla. Sankarimme vertasi myöhempien mittareilla varustettujen koneiden lentäjiä kirjanpitäjiin. 


Kuva daniel puel Pixabaystä


Saint-Exupéryn kirjallista tuotantoa leimaa humanismi. Hänen perintöönsä kuuluu myös ajatelmia ja sitaatteja:

”Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.”

Aika, jonka olet tuhlannut ruusullesi, tekee siitä niin tärkeän sinulle.”

”Asioiden merkitys ei piile niissä itsessään, vaan asenteessamme niitä kohtaan”

"Sisältäsi et kuolemattomuutta löydä."


Toisessa maailmansodassa Saint-Exupéry toimi ainakin tiedustelulentäjänä. Vuonna 1944 hän oli 44-vuotias ja suunnitteli jo lentämisen lopettamista. Elokuun 1. päivänä hän lähti vielä tiedustelemaan. Tällä lennolla hän katosi. Silminnäkijän mukaan kone olisi pudonnut lähellä Carqueirannen lahtea Toulonin suunnalla.

 Marseillen edustalta vuonna 2000 löytynyt Lockheed Lightning todettiin myöhemmin Saint-Exupéryn lentämäksi. Saksalainen Horst Rippert on kertonut lentäneensä kyseisenä päivänä Messerschmittillään Lockheed Lightningin taakse ja ampuneensa sen alas. "En nähnyt lentäjää, ja minun olisi ollut mahdotonta tietää oliko se Exupéry. Toivoin, ja toivon edelleen, ettei se ollut hän. Nuorena koulussa me kaikki luimme hänen kirjojaan. Me rakastimme niitä. Jos olisin tiennyt, en olisi avannut tulta. En kohti häntä!", totesi Rippert. Lentäjä tuomittiin myöhemmin sodan aikana tapahtuneista sotarikoksista. Tätä tausta tuskin pidettiin sellaisena. 


Miten Ivan Rebroff tähän liittyy?


Wikimedia Commons

Minun kaltaiseni boomerit saattavat muistaa tämän Kalinkaa ja muita venäläisia kansanlauluja esittäneen "kasakan". Hänellä oli käsittämättömän laaja ääniala, 4,5 oktaavia. 


1:43

Tässä hän antaa näytteitä äänialastaan. 


3:26

Ja tässä laaja ääniala on tositoimissa. 

Iltakellot Rebroffin ja Donin kasakkakuoron yhteistyönä. 


4:46

Tässä Kalinka Rebroffin ja Aleksandrovin puna-armeijan kuoron esityksenä. 

Aika velikultia!


Saksalaisen Ivan Rebroffin oikea nimi on Hans-Rolf Rippert.  Hänellä on myös venäläisiä sukujuuria. 

Wikipedian mukaan Hans-Rolf ja Horst ovat veljeksiä. Myös Geni ilmoittaa Hans-Rolfin veljeksi Horstin. 

Tekoälyn mukaan näin ei ole. Ranskankielisen Wikipedian mukaan Horst oli Rabroffin kuoleman jälkeen väittänyt olevansa tämän isoveli ja toivonut perivänsä tämän omaisuuden. 

Horst kuulostaa aika niljakkaalta tyypiltä. 


Mitä tästä opimme?


Lähdekritiikki!!


Pikku Prinssin yhteys Rebroffiin on taitaa olla hyvin kaukaa haettu. 



#solisti #kansanlaulu #laulaminen #pikkuprinssi #filosofia #humanismi #aforismi #lentokone #sota


Ei kommentteja: