Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 30. maaliskuuta 2024

Grünewaldin maalauksessa Jesaja ennustaa, enkeli ilmoittaa, Maria suostuu ja Pyhä Henki on läsnä kaikessa




Tämä Unterlinden-museossa oleva Isenheimin alttarilaitteen pienoismalli osoittaa, millainen näkymä avautuu, kun ensimmäiset "kannet" avataan.

Syvennymme nyt vasemmassa reunassa olevaan. 




Enkeli Gabriel ilmoittaa Marialle hänen tulevasta tehtävästään. Tapahtuma on tässä sijoitettu kirkolliseen ympäristön. Mieleen tulee goottilainen katedraali.  




Enkeli Gabriel on kuvattu hyvin tuiman näköiseksi. Hän osoittaa Mariaa tiukasti kahdella sormellaan. "Tästä ei neuvotella."

Vasemmassa kädessään hänellä on valtikka, joka viitannee hänen lähettäjäänsä. 




Maria nojautuu taaksepäin kuin häntä osoittavia sormia väistääkseen.  Silmät ovat sirrillään kuin häikäistyneinä. Katse on kuitenkin kohdistunut Gabrieliin. 

Katse, asento ja "pohdiskelevat" sormet kertovat empimisestä. Maria käy kamppailua oman halun ja velvollisuuden välillä. 

Maria ei näytä juutalaiselta. Luultavasti juutalaisia kuitenkin eli Grünewaldin ulottuvilla. Oletettavasti Jeesuksen vastustajien heimosta ei olisi voinut palkata mallia. Enkelikin on vaaleatukkainen. 


 

 Maarian ja enkelin välillä on avoin Raamattu.  Näkyvissä on osa Jesajan ennustuksesta, joka viittaa Marian tehtävään.

Jesaja 7: 14-15

"Sen tähden Herra antaa itse teille merkin: neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel. Pelkkää maitoa ja hunajaa tämä lapsi saa syödä siihen asti kun hän oppii hylkäämään pahan ja valitsemaan hyvän."




Grünewald on itse asiassa kutsunut myös Jesajan paikalle ja sijoittanut hänet maalauksen vasempaan ylänurkkaan. 




Ylempänä Marian ja Gabrielin välillä näkyy hennosti kyyhkynen Pyhän Hengen symbolina. 

Tässä varmaan viitataan Raamatun kohtiin:

 Markus 1: 9-12 "Niinä päivinä Jeesus tuli Galilean Nasaretista, ja Johannes kastoi hänet Jordanissa. Vedestä noustessaan Jeesus näki, kuinka taivaat aukenivat ja Henki laskeutui häneen kyyhkysen tavoin. Ja taivaista kuului ääni: »Sinä olet minun rakas Poikani, sinuun minä olen mieltynyt.»     

"Johannes 1:32 "Johannes todisti: »Minä olen nähnyt, kuinka Henki laskeutui taivaasta kyyhkysen tavoin ja jäi hänen päälleen." 

Tämä maalaus kristallisoi minulle tämän Vanhan ja Uuden testamentin välisen yhteyden. 





#ranska #colmar #isenheimaltarpiece #usko #pääsiäinen #taidehistoria #historia #kristinusko #jeesus #lunastus #kirkko #renesanssi #pyhä #sovitus #pelastus #grünewald #ylösnousemus #jesaja #raamattu #vanhatestamentti #uusitestamentti





1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos näiden jakamisesta. Minun Isenheimini sivuilla 1-2. 2. sivun hahmot kopioitu alttaritaulusta, 1. sivun hahmot omaa "kärsimystietäni", traagisia ja tragikoomisia hahmoja. ( lukuunottamattasarjaan kuulumatonta digitaalista vedosta): https://www.eeroosterberg.fi/galleria/?_sft_aihe=muut-aiheet&_sft_tila=varattavissa