Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 1. kesäkuuta 2017

Historian havinaa

Olen ollut koululla eilen ja tänään. Opiskelijat ovat jo lomalla. Huomenna on päättäjäiset - minun viimeiseni. Juhlapaikkana on Kulttuuritalo. Myöhemmin henkilökuntaa kokoontuu Ravintola Kaisaniemeen. Aion osallistua.

Koululla olen toimitellut pieniä työsuhteen päättymiseen liittyviä asioita, jutellut työkavereiden kanssa ja hyvästellyt heitä. Tänään kävin myös kunnolla käsiksi viimeisen kurssini arviointiin.

Eilen kävin myös Haaga-Helian puolella. Sielläkin on vielä vanhoja kollegoita, vaikka moni on jo jäänyt eläkkeelle. Kun aloitin SLK:ssa, tuore ammattikorkeakoulu kuului vielä samaan kokonaisorganisaatioon, vaikka toiminnot olivat jo eriytyneet. Vuoden päästä koulut erosivat, mutta toimivat edelleen osittain samassa rakennuksessa. Minulta kysyttiin, haluanko jatkaa ammattikorkeakoulun vai oppilaitoksen puolella. Valitsin jälkimmäisen. Koulut olivat pitkään kuin sukulaisia, koska suuri osa kummankin henkilökuntaa tunsi toisensa.

Kun aloitin, ammattikorkeakoulun puolesta käytettiin nimeä Helsingin liiketalouden ammattikorkeakoulu. Olin mukana tilaisuudessa, jossa äänestämällä valittiin kolmesta vaihtoehdosta koulun nimeksi Helia.

Ammattikorkeakoululla oli ollut kolme "emokoulua", Atk-instituutti, Helsingin Sihteeriopisto ja Suomen Liikemiesten Kauppaopisto. Atk-instituutista oli jäänyt vain tynkä jäljelle, Sihteeriopistosta ei mitään. Joku saattaa muistaa, kuinka joskus puhuttiin HSO-sihteereistä.

Myöhemmin Atk-instituutin jäännökset ja SLK fuusioituivat. Käyttöön otettiin nimi Suomen Liikemiesten Kauppaopisto - Atk-insituutti. Myös Haaga Instituutin ammattikorkeakoulu ja Helia yhdistyivät ja nimeksi tuli Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.

Helsingissä toimi ennen kaksi kauppaoppilaitosta, joilla molemmilla oli kauppaopistotausta. Nämä olivat Suomen Liikemiesten Kauppaopisto ja Helsingin kauppaoppilaitos, joka muutti vuonna 2003 nimensä muotoon Helsinki Business College.  Ennen ammattikorkeakoululaitoksen syntymistä lukion ja yliopiston välillä oli niin sanottu opistotaso, jota kaupallisella alalla edustivat kauppaopistot. Opistotaso katosi ja tilalle tuli yliopistoihin rinnastuva ammattikorkeakoulutaso ja lukioihin sekä ammatillisiin kouluihin rinnastuva kauppaoppilaitostaso. Jälkimmäisiä kutsutaan yhdessä toiseksi asteeksi. Peruskoulu lienee se ensimmäinen.

SLK ja HBC fuusioituivat vuonna 2007. Uuden nimen valitseminen oli vaikeaa. Ongelma ratkesi sillä, että koulun suomenkieliseksi nimeksi tuli Suomen Liikemiesten Kauppaopisto ja englanninkieliseksi Helsinki Business College.


Väsyn aika nopeasti. Siksi etenen hissuksiin.

Tämä on ainutlaatuinen vaihe elämässä.




Ei kommentteja: