Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 11. tammikuuta 2018

Kauhujen ranta



Nizza on Rivieralla. Niinpä kaupunkia reunustaa kilometrien pituinen uimaranta. Aivan rannassa on useita ravintoloita. Rantahietikon vieressä on leveä jalankulkuväylä ja sen vieressä katu. Nizzassa on käynyt 1800-luvulla runsaasti englantilaisia matkailijoita ja siksi väylän nimi Promenade des Anglais.

Kävimme vaimoni kanssa tänään päiväkävelyllä Promenade des Anglaisilla.

Vuonna 2015 tapahtuneen ensimmäisen vierailuni jälkeen Nizzassa on tapahtunut kauheita. Ranskan kansallispäivää vietetään 14. heinäkuuta. Vuoden 2016 juhlapäivänä Promenade des Anglaisille oli suuri joukko ihmisiä kokoontunut myöhään illalla seuraamaan juhlapäivän ilotulitusta. 32-vuotias ranskalaistunisialainen Mohamed Bouhlelin apureineen oli tehnyt kammottavan suunnitelman kyseiselle illalle ja kyseiselle paikalle.

Kaikki varmaan muistavat, mitä tapahtui. Nizzan iskussa kuoli 85 ja haavoittui noin kaksisataa ihmistä.


Yllä on suurennos alla olevan kuvan keskikohdasta. Kaukana häämöttävä rakennus on lastensairaala. Bouhlelin tuli rekalla rakennuksen takaa rantakadulle ja alkoi ajaa sitä itään. Hän onnistui ajamaan kahden kilometrin matkan ja surmaamaan yli ajamalla kymmeniä ihmisiä ennen kuin poliisit ampuivat hänet kuoliaaksi. Rekka pysähtyi kadulle ravintola Lido Plazan tienoille. Ravintolan kyltti näkyy kuvassa.







Iskun jälkeen kadun ja kävelyväylän väliin on rakennettu aita. Se ei näytä kovin kummoiselta, mutta tolppien perustus ulottuu kahden metrin syvyyteen. Luulen, että tapahtuman jälkeen on otettu tavaksi sulkea autoliikenne Promenade des Anglaisilta kansallispäivän ilotulituksen ajaksi ja tarvittaessa muulloinkin.

Tästä tapahtumasta on otettu opiksi myös Suomessa. Turussa estetään autojen pääsy Vanhalle Suurtorille joulurauhan julistamisen aikana.



Maailma ei ole enää sama kuin vieraillessani Nizzassa edellisen kerran.

Ei kommentteja: