Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Attilan jälkeläinen?

Johdattelen lukijan muutaman aasinsillan kautta otsikkon teemaan.

Kuulumme vaimoni kanssa Turun seudulla harvakseltaan kokoontuvaan lukupiiriin. Meillä on nyt luettavana brittiläinen keraamikko Edmund de Waalin mainio sukuhistoria Jänis jolla on meripihkan väriset silmät. Teos kertoo juutalaisen pankkiirisuku Ephrussin elämästä ja vie samalla lukijansa syvälle Euroopan kulttuurihistoriaan. Tarina kietoutuu myös maanosamme synkkään antisemitistiseen menneisyyteen.

Olen etsinyt huvikseni verkosta kuvia teoksessa kuvatuista henkilöistä. Ajauduin paronitar Emilie Henriette von Ephrussin ja hänen puolisonsa valokuvan kautta Geniin, joka on netissä toimiva joukkoistamiseen perustuva sukupuuohjelma. Järjestelmään voi kuka tahansa kirjata omia sukutietojaan. Sukututkimuksen harrastajat voivat Genin avulla liittää oman sukupuunsa osaksi valtavaa verkostoa ja löytää uusia sukulaisia. Tietojen luotettavuus varmasti vaihtelee sen mukaan, kuinka perusteellisesti kukin päivittäjä paneutuu asiaansa. Jotkut tiedot voivat olla jopa dna-testein varmennettuja.

Genissa on hauska ominaisuus, jonka avulla voi kokeilla löytyykö joidenkin henkilöiden väliltä jokin sukuyhteys. Olen joskus kokeillut ja huomannut Genin onnistuvan usein. Suhteet kulkevat myös lankouksien ja kälyyksien kautta, joten aina kyse ei aina ole verisukulaisuuksista.

Geni löysi minun ja mainitun Ephrussin välille hämmästyttävän yhteyden. Olemme kuulemma 49. serkkuja.

Geni näyttää kaikki yhteyteen liittyvät nimet. Meitä yhdistävässä ketjussa esiintyy tarunhohtoisia nimiä. Tässä poimintoja matkalta menneisyyteen.

- Märta Pedersdotter Lilliehöök
- Sven Magnusson Store
- Hedvig Swietopelkska
- Vysheslava Yaroslavna Galitska, princess
- Volodar Rostislavich Rostyslavych, prince
- Lanka Anna Belos I dukté, princess oh Hungary
- Béla I, king of Hungary
- Avarius, chief of the Magyars
- King Kulchug of the Huns
- Ernak, king of Huns

Ernakin ja hänen veljensä Elakin kautta ketju kääntyy kohti nykypäivää ja Ephrusseja.

Ernak on syntynyt noin vuonna 440 ja hän on itsensä hunni Attilan poika. Attila tunnetaan julmuuden ja ahneuden perikuvana. Tämän mukaan minä olisin Attilan jälkeläinen. Kuka haluaa tunnustautua Hitlerin sukulaiseksi?

Elakin pojan nimi on kirjoitettu kirjaimin, joita minä en osaa käyttää. Pojan tyttären poika on merkitty vaatimattomasti näin: Khosrau I "The Just", Shah of Persia.

Tässä muita poimintoja paluumatkalta:

- Meiri "Mari" ben Hananiah haKohen al-Nahr peeked, Gaon of Sura
- Sassanid Princess Dara Izdadwar
2nd Sheshna haSpfer b'Pumbeditha bat Mar Rab Mishoi 'Sheshna' haSofer b'Pumbeditha
Abū ʾl-ʿAlā Israel ben Shmuel haKohen haNagid, Gaon of Sura
- Rabbi Yehiel Hilel Gaon II
- Rabbi Elazar Loew
- Moses Samuel
- Henrietta Worms

Olemme siis Edmund de Waalin kanssa sukulaisia ja Attila on yhteinen esi-isämme.

Tästä tuli hauska päiväsatu.

Voisiko minunlaiseni supisuomalaisen kaukainen esi-isä olla hunnien kuningas Attila? Teoriassa se on mahdollista.

Sukututkimusten mukaan eräs esi-isäni Göran tuli Pohjanlahden toiselta puolelta ja hän kuului sellaisiin piireihin, joista on pidetty suvuista kirjaa jo ennen kirkonkirjoja. Paavo Lipponenkin on sanonut polveutuvansa Kaarle Suuresta.

Ruotsi oli aikoinaan personaaliunionissa Puolan kanssa ja siten ruotsalaisella vallasväellä on ollut yhteyksiä Puolaan. Kuningas Juhana III:n vaimo oli puolalainen Katarina Jagellonica. Eri maiden hovit kytkeytyivät toisiinsa avioliittojen kautta, varmaan myös Puolan ja Unkarin.

Tämä sukurakennelmani huojuu jo sen vuoksi, että Göranin vaimoksi on Genissä merkitty Märtä Lillienhöök, mutta hänen vaimonsa saattoi olla myös Beata Grelsintytär. Mahdollisesti molemmat, sillä onhan hän voinut jäädä leskeksi toisesta.

Mihin totuuteen kannattaisi tuudittautua?







Ei kommentteja: