Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

Moran kivet



Muutaman kilometrin päässä Uppsalasta, tavallisen maalaistien varressa, on pieni mökki, jossa ovat Moran kivet. Ehkä pitäisi kirjoittaa Moran kiviä, koska tässä on niistä vain osa.


Mökkiin ei pääse sisälle, mutta oven ikkunoista ja vastapuolen ikkunasta voi tirkistellä kiviä.


Alun perin on ollut kyse Moran kivestä. Se lienee ollut yksittäinen kivipaasi, jolla hypoteettisen Sveariken kuningaskandidaatit esittäytyivät tai jolle valitsijat osoittivat valitulle kunnioitusta. Kivi on kadonnut. Nämä esillä olevat kivet ovat muistokiviä, joita viittaavat valittuihin kuninkaisiin. Kun tietty kuningas oli vallassa, hänen kivensä oli ison Moran kiven päällä. Kivi siirrettiin ison kivipaaden viereen, kun seuraava kuningas oli valittu.

Islantilaisen historioitsijan, Snorri Sturlusonin, mukaan paikalla sijaitsi Upplannin ting. Sanalla ting tarkoitetaan vapaiden miesten hallintokokouksia eli käräjiä.


Maunu Ladonlukko on aikaisin Moran kivellä todistettavasti valittu kuningas. Hänet valittiin vuonna 1275. Vuodesta 1362 lähtien myös Suomesta saatiin lähettää edustajia vaaliin.

Moran kivi katosi noin vuoden 1515 paikkeilla. Legendan mukaan asialla olisi ollut Sten Sture nuorempi, joka olisi näin yrittänyt estää Tanskan kuninkaan kruunauttamasta itseään Ruotsin kuninkaaksi. Sture toimi Ruotsin valtionhoitajana 1512-1520. Noihin aikoihin neuvoteltiin Kalmarin unionin palauttamisesta.

Tanskan Kristian II aloitti sodan Ruotsia vastaan vuonna 1520 ja valloitti Tukholman. Kruunajaisvaltiopäivien yhteydessä hän mestautti noin sata Sturen kannattajaa. Tapahtumaa kutsutaan Tukholman verilöylyksi. Uhrien joukossa oli tulevan kuninkaan, Kustaa Vaasan, isä Eerik.








Ei kommentteja: