Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Uskotko robotteihin?

Väitetään, että tulevaisuudessa robotit hoitavat työmme. En usko näkeväni sitä päivää.

Merkittävä osa askareistamme on niin sanottua säätämistä. Hommat, joiden pitäisi sujua noin vain, syystä tai toisesta tökkivät. Ihmisaivoja tarvitaan jatkuvasti selvittämään järjestelmien aiheuttamia ongelmia.

On se aika vuodesta, että meidän on aika siirtyä eteläisemmille leveysasteille, joilla vaimoni fysiikka voi paremmin paremmin kuin isiemme ja äitiemme mailla.

Matkustamiseen tarvitaan matkalippuja. Nykyään niiden hankkiminen on yleensä helppoa, mutta säätämäänkin joutuu. Niin kuin mekin taas kerran.

Lento- ja bussilippumme tulivat kätevästi sähköpostiin. Tilanne on kuitenkin sellainen, että kumpikaan meistä ei voi käyttää sähköpostia oman kännykän avulla. Vaimoni iPhone ei suostu seurustelemaan Googlen Gmailin eikä minun android-puhelimeni Applen iCloudin kanssa. Jotta voimme näyttää dokumenttimme bussissa ja lentoasemalla ilman, että joudumme puljaamaan läppärin kanssa paikan päällä, on syytä tulostaa ne paperille.

Hankimme taannoin uuden tulostimen - taas kerran. Laitteessa olivat jotkut värikapselit valmiina, mutta se teki tenän tuota pikaa ja alkoi vaatia uusia kapseleita. En ole viitsinyt hankkia uusia, koska pian printteri alkaisi kuitenkin inistä kuivuneista kapseleista eikä suostuisi toimimaan. Onneksi laitetta on sentään voinut käyttää skannerina.

Vaimoni jatkolähetti liput minulle sähköpostiini. Yritin kopioida lippuja muistitikulle, jotta voisin käydä tulostamassa ne Turun pääkirjastossa. Kopioiminen ei kuitenkaan onnistunut, koska minun perinteiset USB-tikuilleni ei ole sopivia reikiä uudehkossa äppärissäni. Apple on siirtynyt käyttämään Thunderbolt-portteja, jotka ovat pienempiä kuin USB-portit.

Kun ostin uutta läppäriäni, mainitsin porttiongelmasta. Minulle myytiin lisävaruste, jolla voin kytkeä vanhat USB:t Thunderbolteihin. Alkuun se toimikin, mutta ei enää. Nyt en saa yhteyttä edes vanhoihin levymuisteihini omalla läppärilläni.

Saatat kysyä mielessäsi, miksi en tulosta lippuja kirjastossa suoraan sähköpostistani. No kun en viitsi edes yrittää. Applen iCloud varjelee tietoturvallisuutta niin hyvin, että ei päästä minua omaan sähköpostiini noin vain muilta kuin omalta läppäriltäni. Se kysyisi salasanan lisäksi turvakoodia, jonka se lähettää omiin Apple-laitteisiini eli siis läppäriini. Lähetystä ei valitettavasti aina kuulu. Silloin voin valita toisen vaihtoehdon, jonka seurauksena minulle soitetaan ja minulle luetaan turvakoodi. Silloin on syytä olla kynä ja paperia lähellä.

Kirjastossa ei ole kovin mukava säätää ja säätää. Nöyrryin ja kopioin dokumentit vaimoni läppärillä hänen sähköpostistaan USB-tikulle, josta sitten tulostin dokumentit paperille.

Vieläkö olet hereillä? Saatat ihmetellä miten tämä liittyy robotteihin.

Jos tämän päivän tietotekniikka vaatii näin paljon säätämistä, uskotko vielä paljon monimutkaisempien robottien selviävän kovinkaan sujuvasti ilman oikeiden ihmisaivojen jatkuvaa säätämisapua. Ehkä ihmiset eivät joudu työttömiksi, koska luultavasti jokaista robottia kohden tarvitaan ainakin yksi ihminen olemaan valmiina säätämään, kun ongelmia ilmenee.

Joo joo, älykkäät robotit oppivat ja jakavat kokemuksia keskenään. Näin ainakin teoriassa. Paljon saa virrata vettä Aurajoessa, ennen kuin entiset säätäjät lekottelevat rannoilla ja robotit hoitavat kaiken.








7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

IPhonessa helpoiten saa GMail-tilin toimimaan asentamalla GMail-sovelluksen. Pitäisi olla erittäin yksinkertaista.
Tässä ohje miten icloud-mailin saa toimimaan Android-puhelimissa: https://www.makeuseof.com/tag/need-to-access-icloud-on-your-android-we-can-help/
Miksi et ottaisi itsellesi käyttöön gmail-tiliä tuollaisia tilanteita varten?

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Kysyin neuvoa jostakin helpdeskistä, mutta sanottiin, että androidin asianomaista softaa ei ole päivitetty. Täytyypä paneutua paremmin tuohon linkkiisi. On minulla pari gmail-numeroa. On vain helpompi käyttää aktiivisesti yhtä osoitetta.

Anonyymi kirjoitti...

Oi voi.

Anonyymi kirjoitti...

Mikset ottaisi kuvakaappausta lipusta ja sitten omasta galleriasta näytä sitä? Näin minä teen ainakin kotimaan junalippujen kanssa. Aioin kirjoittaa sinulle jo aikaisemmin niistä mustavalkoisista töistäsi: ne oli tosi upeita! Ihanaa Nizza reissua ja hyvää vointia molemmille!

Heikki Honkala kirjoitti...

Joo, tai ottaisi vain kännykkään kuvia niistä. Mieli on vain aikojen saatossa tottunut siihen, että pitäisi olla jotakin fyysistä näytettävää, kun lippuja tarvitaan. Mukavaa, kun pidät tussipiirustuksistani. Lämpimät kiitokset palautteestasi ja toivotuksistasi. Kaikkea hyvää sinullekin!

Kirsti kirjoitti...

Kuulosti tutulta! Olen vertaisohjaajana Mukanetissa ja kaikkea sattuu!!

Heikki Honkala kirjoitti...

Taidatkin Kirsti askaroida jatkuvasti tällaisten haasteiden parissa. Minäkin voisin tulla sinne Mukanettiin vermeineni, kun taas joku menee solmuun. Mahtaako Mukanet toimia Turussa?