Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Kielimuurit katoavat?


Ovellemme ilmestyi tänään ystävällinen rouva, jolla oli viranomaisasiaa. Hänen englannin kielen taitonsa olivat hyvin rajoittunut kuten minun hänen äidinkielensä suhteen. Aikamme änkkäiltyämme otin kännykkäni ja Google-kääntäjän avuksi.

Ohjelmassa on mainio piirre. Sen voi laittaa keskustelumoodiin, kun on valinnut kielet. Sitten vain keskustellaan napinpainalluksin vuoroa vaihtaen.

Poimin suomen ja ranskan, vaikka näiden kielten välillä kääntämisominaisuudet eivät ole yhtä kehittyneet kuin suurten kielten välillä.

Painoin Suomi-nappulaa ja kerroin asiani. Ohjelma toisti rouvalle sanomani ranskaksi. Sitten napinpainalluksella vuoro siirtyi hänelle ja kuulin hänen sanansa suomeksi. Ja niin edelleen.

Saimme sovituksi miten toimimme. Asia koskee varsinaisesti asuntomme omistajaa, mutta toimin välittäjänä.

Ohjelma ei tuntunut pystyvän rekisteröimään monisanaista selostusta yhteen menoon, mutta sopivasti annostellen se toimii mainiosti. Ei kääntäminen virheettömästi toiminut, mutta kohtalaisen hyvin kuitenkin. Ajatella, että tekniikan soveltamisessa ollaan jo näin pitkällä. Ohjelmat kehittyvät jatkuvasti. Kohta voimme varmaan laittaa jonkin laitteen päähämme ja keskustella vaivattomasi milloin milläkin kielellä.

Kannattaako tässä enää ranskaa päntätä?


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä ei nyt suoranaisesti liity kirjoitukseesi, mutta kauniiseen ranskankieleen nyt kumminkin. Olin viimekesänä katsomassa Sirkus Finlandian esitystä, jossa nuori esiintyjä lauloi ranskankielisen laulun, jossa oli kiva melodia ja kuulosti muutenkin kauniilta. Olen toisinaan miettinyt mikä laulu oli kyseessä. Eilen ajellessani autolla kotiin, radiosta sattui tulemaan juuri tuo laulu. Onnistuin bongata kappaleen esittäjän ja kappaleen nimen. Tässä, ole hyvä https://youtu.be/K5KAc5CoCuk

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos linkistä. Olisi varmaan hyvä harjoitus kaivaa sanat esiin ja kääntää suomeksi.