Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Mikä kukka?



Kävin tänään lenkillä. Osa reittiäni kulki satamaradan rinnalla olevaa polkua, jonka vieruksia koristivat rehevät keltaiset kukat. Hyvin arkinen laji, jonka nimeä en muistanut huolimatta kouluaikojen pakollisesta kesäpuuhasta - kasvien keräämisestä.

Säilytin paksua herbaariotani pitkään muutosta toiseen kunnes hennoin heittää repsottavan laitoksen roskiin.

Kasveja piti kerätä aika paljon. Jokainen piti kiinnittää alusttakartongille, jonka toiseen alakulmaan liimattiin selostuslomake. Lappuun raapustettiin suomenkielinen ja tieteellinen nimi sekä varmaan löytöpaikka, kai muutakin. Nimet piti opetella ulkoa sekä suomeksi että latinaksi. Taraxacum officinalis, Pyrola minor, Capsella bursa-pastoris ja niin edelleen. Viimeksi mainitun muistiavuksi keksin lauseen "kapselista pursuaa pastori".

Latinalaisista nimistä ei ole ollut koskaan mitään hyötyä. Ainoat huvit ovat olleet nimien muisteleminen jonkun kohtalotoverin kanssa ja niiden muistamisella rehvasteleminen.

Kiva noita olisi suomeksi muistaa. En voi kehuskella tiedoillani ammoisesta pänttäämisestä huolimatta.

Kasvin tunnistaminen ei ollutkaan ihan helppoa. Suomenkielinen nettihaku ei tuottanut sopivaa kandidaattia. "Yellow natural flower" tepsi paremmin. Löysin kuvan, jonka avulla hakemalla löysin englanninkielisen nimen "common tancy". Sehän on pietaryrtti, Tanacetum vulgare.


1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Keltakukkainen kasvi on Pietaryrtti.