Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 19. marraskuuta 2019

Hyvää kansainvälistä miestenpäivää!

Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Vielä sitä on puolisentoista tuntia jäljellä. Tätä päivää ei Suomessa vietetä kuitenkaan virallisesti kuten naistenpäivää . Tuskin täällä edes moni tietää miestenpäivästä. Yle tosin noteeraa asian, ainakin verkkosivullaan (Ympäri maailmaa vietetään tänään kansainvälistä miestenpäivää, mutta Suomessa ei - ainakaan virallisesti).

Ehkä miestenpäiväkin on paikallaan, koska on äitien-, isän- ja naistenpäiväkin.


Tämä pariisilaisnäkymä lähtee huomenna uuteen kotiin Lontooseen

Miestenpäivän viettämisellä halutaan kiinnittää huomiota miesten ja poikien terveyteen, sukupuolten tasa-arvoon ja myönteisiin miesroolimalleihin.

Hyviä asioita nuo ovat. Naisten tasa-arvo ei varmasti toteudu kaikilta tarpeellisilta osin, mutta ei meitä miehiäkään sovi unohtaa. Mielestäni naiset kärsivät edelleen kohtuuttomasti lasten saamisen vuoksi työmarkkinoilla.

Jostakin syystä me miehet pysymme hengissä useita vuosia vähemmän kuin naiset. Ero on varmaan osittain synnynnäistä, mutta joitakin muitakin syitä täytyy olla. Voi olla, että rooliodotukset eivät ole merkityksettömiä.


Hyvää miestenpäivää!

Mielestäni on hyvä asia, että miesten hyväksytty rooli on laajentunut. Muistan lapsuudestani kuinka ympäristön virikkeet loivat mieleeni miehisen ihannekuvan, johon sisältyi kylmä rauhallisuus kaikissa tilanteisssa, päättäväisyys, kaukokatseisuus, johtamiskyky ja tunteiden hillitseminen. Heikkoutta ei sopinut näyttää.

Hyviä piirteitä nuo ovat, kunhan eivät rajoita omaa luontaista olemista terveyden kustannuksella. Itse olen aikuisiässä ymmärtänyt yrittää pyristellä irti tuosta kaavasta. Tunnen edistyneeni.

En osaa sanoa, kuinka paljon naisen ja miehen käyttäytymiseroista johtuu biologiasta. En usko siihenkään, että sukupuolen merkitystä voidaan kieltääkään. Tunnen intuitiivisesti näin, vaikka en voi olla varma asiasta.

 








1 kommentti:

Rainer Kukko kirjoitti...

Miestenpäivä unohtuu helposti ,sitä ei mainosteta samalla lailla kuin naisten päivää. Onneksi miehen rooli on nykyisin jo paljon laajempi. Jos mies näyttää tunteitaan, ei se tarkoita, että hän olisi heikko. Ehkä feminiisiä piirteitä on miehissä ja päinvastoin. Nykyään korostetaan muutenkin ihmistä yksilönä .