Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 22. maaliskuuta 2021

Dostojevski: Riivaajat

Olen ahkeroinut kirjojen parissa, lukenut ja kuunnellut. Osan olen valinnut omasta kirjahyllystä:

Sain eilen luetuksi  Fjodor Dostojevskin kolmiosaisen Riivaajat-romaanin loppuun. 

Wikipedia: "Riivaajat (ven. Бесы, Besy) on Fjodor Dostojevskin romaani vuodelta 1872. Se on filosofis-poliittinen romaani, jossa Dostojevski kritisoi vallankumouksellisia utopisteja ja heidän toimintamallejaan.

Romaani kuvaa elämää Venäjän keisarikunnassa 1800-luvun lopulla. Vallankumousmielialan noustessa Venäjällä vastakkaiset ideologiat törmäävät toisiinsa. Dostojevski kritisoi sekä vasemmistolaisia heidän demonisista ideoistaan että konservatiiveja heidän kyvyttömyydestään käsitellä muita ajatuksia ja näiden sosiaalisia vaikutuksia.

Kirjassa on neljä päähenkilöä, joiden avulla Dostojevski kuvaa Venäjän poliittista kaaosta 1800-luvun loppupuolella. Nämä henkilöt ovat Verhovenski, Šatov, Stavrogin ja Kirilov."


Kerronta on vuolasta ja paikoin tuntuu olevan vaikea erottaa punaista lankaa. 

Verhovenskejä on teoksessa kaksikin kappaletta, Stepan Trofimovits ja Pjotr Stepanovits. Jälkimmäinen on ensin mainitun poika tai ottopoika. Pjotr pitää pitkiä puheenvuoroja. Tunteellisella Stepanilla tuntuu usein olevan jotenkin pallo hukassa. Nuorempi Verhovenski tuntuu olevan johtajahahmo.

Englanninkielisessä Wikipediassa on aika laaja artikkeli Riivaajista. Siinä on muun muassa kuvauksia romaanin henkilöistä. Jos viitsin, tutustun siihen. Ehkä pääsen siten paremmin perille romaanin rakenteesta ja henkilöiden välisistä suhteista. 





Ei kommentteja: