Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 26. marraskuuta 2021

Haluatko matkalle menneisyyteen?

Nyt se on tavallaan mahdollista. 

Youtubeen on ilmestynyt pikkuhiljaa vanhoja filmejä, joihin on liitetty värit ja joiden laatua on voitu merkittävällä tavalla parantaa. 

Vaikutus on fantastinen. Värien lisääminen poistaa mustavalkoisuuden aiheuttaman etäisyyden. 


Kuva: Gerd Altmann, Pixabay

Katsopa tätä. Filmi vie sinut sinut Pekingin kaduille. Olet kuin aikalainen, joka tarkkailee maailman menoa kiinassa 1910-1920.  Näet tuolloista kiinalaista käyttäytymistä ja pukeutumista, uskonnollisia menoja, riksoja kuljettamassa ihmisiä, pari paremman väen kantotuolia, kävelevän koiran ja yleisnäkymiä. 

Nyt mennään seuraamaan, kun työpäivä näyttää päättyneen ja työläiset lähtevät kotiin. Eletään viktoriaanisen ja Edwardin ajan taitekohtaa. Vuosi on 1901. Miehillä on lakki päässä ja hyvin useilla naisilla hijabia muistuttavasti huivi peittämässä päätä ja ylävartaloa. Joukossa on myös lapsia, tyttöjä ja poikia. Työstä palaamassa hekin. 

Ennen ei ilmanvastuksesta paljoa välitetty, kun autoja suunniteltiin. Hyppää tästä vuoteen 1935 autoliikenteen sekaan Kaliforniaan. Eikö ole terävää kuvaa. Nykyään sovelletaan jopa tekoälyä, kun vanhoista filmeistä muovataan uuden tuntuisia. Elämys on hyvin aidon tuntuinen, vaikka äänet on lisätty. Filmejä voidaan myös vakauttaa.

Mietin, kuinka hyvin vaatteiden värejä voidaan päätellä. Ainakin sotilasasujen suhteen tämä lienee kohtuullisen helppoa. Siviilien pukimien värit voivat olla väärin, mutta lopputulos on yleensä uskottava.

Lentokoneet olivat alkuun aikamoisia häkkyröitä. Astu mukaan lentokilpailuun. 

Tämä saattaa olla aito värielokuva murskatusta Berliinistä vuodelta 1945, jolloin aseet olivat vaienneet. Kaupunki ole jaettu liittoutuneiden hallinnoimiin alueisiin. Neuvostoliiton alueella lähellä Brandenburgin porttia tulee vastaan iso Stalinin kuva. Kansalaiset saavat liikkua alueiden välillä. Ihmiset ovat muodostaneet ketjuja. Ämpärit, joissa on roinaa, liikkuvat kädestä toiseen. 

Seuraavaa filmiä ei kannata katsoa, jos järkytyt helposti. Se vie vuoteen 1939 piiritettyyn Varsovaan. Ihmiset yrittävät elää ja hoitaa askareitaan, vaikka kuolemanvaara on läsnä. Kasvot ovat ahdistuneita. Pelon ilmapiiri välittyy filmin kautta. 

Lopuksi siirrytään iloisempaan ilmapiiriin uimarannalle Hollantiin vuoteen 1921. 

Youtubesta löytyy lisää vaikkapa haulla colorized old films.



Ei kommentteja: