Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Sote-uudistus

Meillä on tällä hetkellä kuntayhtymien ylläpitämiä sairaanhoitopiirejä ja erityisvastuualueita. Jälkimmäisten "palvelut järjestetään yli sairaanhoitopiirien rajojen yliopistosairaaloiden erityisvastuualueiden eli ns. miljoonapiirien pohjalta."

"Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä antaa ne erikoissairaanhoidon palvelut, joita perusterveydenhuollon ei ole tarkoituksenmukaista tuottaa."

Kuntayhtymien jäsenkunnat sopivat perussopimuksessa miten näiden päätöksenteko yhteistoiminnassa järjestetään. Kuntayhtymät voivat järjestää muitakin kuin terveydenhuoltoon ja sosiaalitoimeen liittyviä toimintoja. Näitä ovat esimerkiksi koulutus ja jätehuolto. 

Saitaanhoitopiirejä on 21 kappaletta. 


Wikimedia Commons


Sote-uudistuksessa sairaanhoitopiirien sijaan tulee 21 hyvinvointialuetta. Näiden lisäksi sote-palveluja järjestää Helsinki. Uudistus koskee sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen että pelastustoimen järjestämistä. 

Päätökset tehdään aluevaltuustoissa, joiden jäsenet valitaan aluevaaleissa. Äänioikeutettuja ovat hyvinvointialueiden asukkaat. 

Rahat tulevat valtiolta, mutta hyvinvointialueiden verotusoikeutta selvitetään.

Eritystason palveluja tulevat tarjoamaan viisi yhteistoiminta-aluetta, jotka pohjautuvat nykyisiin erityisvastuualueisiin.

Että tällaista tällä kertaa.Yritän selvittää samalla itselleni mistä on kysymys. Ehkä palaan asiaan. 


Ei kommentteja: