Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 15. tammikuuta 2022

Suomen seuraava presidentti?

Kuva: Peggy und Marco Lachmann-Anke, Pixabay

Euroopan geopoliittinen tilanne on huolestuttava. Venäjä on vaatinut Yhdysvalloilta monen maan pään yli sellaista kansallisen itsemääräämisen rajoitusta, johon se tuskin voi suostua. Näyttää siltä, että vaatimus on käytännössä tyrmätty. 

Mitä tilanteesta seuraa. Sitä voi vain arvailla.

Johtuuko siitä, että olen kylmän sodan ajan lapsi, että tilanne kalvaa turvallisuudentunnettani. Asiaan voi vaikuttaa myös se, että olen sotalapsen ja evakon lapsi. 

Levottomina aikoina kaivataan jämäkkää johtajaa ja sellainenhan meillä onkin. Presidentti Niinistö on käyttänyt taitavasti niitä valtaoikeuksia, jotka tasavallan päämiehelle on säädetty.

Niinistön toinen kausi kuitenkin loppuu kahden vuoden päästä, eikä hän voi olla ehdokkaana jatkoon. Turvallisuuspoliittinen tilanne tuskin tulee helpottumaan, ainakaan 

Itsestään selvää seuraajakandidaattia ei kuitenkaan ole. Monet poliittisesti meritoituneet mahdolliset kandidaatit puhuvat aika pyöreästi geopoliittisesta tilanteesta ja vetoavat Suomen valittuun linjaan, mikä on tietysti perusteltua. Ei haluta keikuttaa venettä. Ei haastavassa tilanteessa pidäkään hötkyillä. 

Voisiko kyseeseen henkilö, joka ei ole poliitikko, mutta tuntee ulkopoliittisen pelikentän läpikotaisin. Tämän lisäksi hän vaikuttaa kylmäpäiseltä ja viestii erinomaisesti. 

Katsoin Areenasta tämänpäiväisen Ykkösaamun, jossa haastateltiin Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltolaa.  Mieleeni tuli, että olisiko tässä tuleva presidenttimme. Hän voisi kenties saada kannatusta monen puolueen äänestäjiltä. 

Mitä sanotte? 

Ei kommentteja: