Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 20. tammikuuta 2022

En ole eläessäni kokenut tällaista

Kuva: Stefan Keller, Pixabay

Niille, jotka ovat eläneet toisen maailmansodan aikana ja sitä ennen, nykyinen jännittynyt ilmapiiri lienee tuttu. 

Puolustusvoimien edustaja sanoo, että tilanteen kehitys Itämerellä on vaikeasti ennakoitavissa. Itämeri on tietenkin meille tärkeä. Uhkakuva on kuitenkin laajempi. Vaikeaa on USA:n presidentinkään tietää varmasti, mikä on vastapuolen seuraava siirto.

Tällaista:

Venäjän massiiviset sotavoimat Ukrainan rajan suunnalla.

Venäjä vaatii Yhdysvalloilta sitoumusta, että Nato ei laajene itään.

Venäjän ulkoministerion tiedottaja ilmoittaa, että edellä mainittu koskee myös Suomea ja Ruotsia. Kun ulkoministeri Lavrovilta kysyttiin asiasta, hän sanoi Venäjän kunnioittavan Suomen suvereniteettia. 

Tuntematon lennokki kuninkaanlinnan yllä Tukholmassa.

Hybridi-isku Ukrainaa vastaan.

Tunnistamattomia droneja Ruotsin ydinvoimaloiden yllä.

Rahtilentokoneen outo reitti läpi Suomen, olkoon vaan suunniteltu. 

Venäjän sotalaivojen kierros Itämerellä.

Venäläiset laivat ajelevat edestakaisin Öölannin lähettyvillä. 

Venäjä tyhjentää lähetystöään Ukrainassa. 

Venäjä ja Valko-Venäjä aikovat pitää sotaharjoitukset Valko-Venäjällä, joka on Ukrainan naapuri.

Venäjä on ilmoittanut aikovansa pitää suuret merisotaharjoitukset Jäämerellä, Atlantilla, Välimerellä ja Tyynellämerellä.


Ei ole varmaa, että nuo kaikki tapahtumat liittyvät Venäjään, mutta se on mahdollista. Ne tuntuvat muodostavan hähmäisen kokonaisuuden, josta on vaikea päätellä, mitä on edessä. Vahvin aggressiotoimi uhkaa Ukrainaa. Ovatko muut hämäystä? Vai häirintää? Vai sekä että?

Massiivisen merisotaharjoituksen tarkoitusta on erityisen vaikea ymmärtää. Ainakin se on voimannäyttöä. Haluaako Venäjä näyttäytyä sellaisena maailmanmahtina, joka hyökkää massiivisesti Ukrainan kimppuun ja samalla lähettää 140 sota- ja tukialusta maailman merille? 

Aikooko Venäjä osoittaa massiivista uhkaa hyvin laajasti ja sitten niistää pienen palan lisää Ukrainasta? Ehkä se ajattelee, että näin toimien maailma huokaisisi helpotuksesta. 

Uhkatilannetta käsitellään laajalla foorumilla. Neuvotteluja käydään valtiollisella tasolla ja Nato on mukana. Presidenttimmekin on käynyt aiheesta useita puhelinkeskusteluja korkealla tasolla. 

Ukraina saa muutamalta valtiolta aseita turvakseen, 

Tapahtumat rullaavat nopeasti, puolin ja toisin. Paljon on pelissä.  Eläkeläisenä minulla on aikaa seurata tiiviisti tilanteen kehittymistä. On kuin olisin sivustaseuraajana dekkarissa. Minkälaista kauhua tämä mahtaakaan aiheuttaa Ukrainassa. 

Muistan kun Venäjän tankit vyöryivät Tsekkoslovakiaan vuonna 1968. Se oli tietysti iso uutinen. Olin kuitenkin vain 14-vuotias, enkä varmaankaan ollut erityisemmin seurannut operaatiota edeltäviä tapahtumia.

Nyt tällaisen kriisin kokeminen on erilaista, koska median toiminta on laajaa ja  nopeasyklistä. Internet pitää meidät ajan hermolla melkein reaaliajassa. 9/11-attentaatit vuonna 2001 olivat hurjia ja draamaa pystyi seuraamaan suorana, kun ensimmäinen kone oli törmännyt pilvenpiirtäjään. Tämä kaksoisisku tuli kuitenkin yllättäen. 

Mitä seuraavaksi tapahtuu?


Ei kommentteja: