Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 3. helmikuuta 2022

Haaste vai ongelma?

Sana ongelma tuntuu jäävän pois käytöstä. Minun korvissani sanaan liittyy mahdollisuus, että ongelmaa ei ehkä saada ollenkaan ratkaistuksi. Toki onnistuminenkin on mahdollista. Sanaan kytkeytyy mielestäni jonkin verran passiivisuutta, alistumista  ja avuntarvetta. Ongelmassa on negatiivinen leima. Vain luuserilla on ongelmia. 


Kuva: Gerd Altmann, Pixabay

Ongelmat ovat muuttuneet haasteiksi. Nykyään organisaatioiden ja yksilöidenkin odotetaan  esittäytyvän dynaamisina toimijoina, jotka eivät anna periksi pyrkiessään voittamaan kohtaamansa haasteet. Haaste on positiivinen asia. Sellaisia kohdatessaan voi osoittaa pätevyytensä. Haaste on tahdon asia. 


Kuva: Rappellingusa, Pixabay

Lännellä on nyt massiivinen ongelma. Venäjä vaatii mahdottomia. Kysymys on periaatteesta, josta länsi haluaa pitää ehdottomasti kiinni. Venäjän vaatimuksiin suostuminen olisi tappio. Länsi on esittänyt kehittämisen kohteeksi esimerkiksi läpinäkyvyyden parantamista sotaharjoitusten suhteen. Näitä Venäjä pitää lillukanvarsina. 

Venäjä on ottanut huikean riskin. Suurvallat, jollaisena naapurimme haluaa esittäytyä, haluavat säilyttää kasvonsa. Nyt pitäisi löytyä ratkaisu, jossa länsi säilyttää periaatteensa ja samalla Venäjä saa jotakin, jota se arvostaa. Tämä on suuri ongelma ja melkein voittamattomalta tuntuva haaste. Länsi on suostunut neuvottelemaan, mutta ei ole antanut periksi mitään. 

Nyt pitäisi löytyä ratkaisu laatikon ulkopuolelta, koska päiden hakkaaminen vastakkain ei johda kuin jännityksen kiristymiseen. Venäjän kutsuminen Naton jäseneksi voisi olla sellainen, mutta tuskin toteutuu. Venäjä tuskin haluaa täyttää Naton kriteerejä ja Nato tuskin haluaa luopua kriteereistään. 

Venäläisille tilanne ei liene ongelma, koska ovat sen itse aiheuttaneet. He ovat ottaneet haasteen, joka ei hahmotu sen vastaanottajille. Hämääminen kuuluu asiaan, kun liikutaan diplomatian ja sodan välimaastossa. 


Kuva: Mohamed Hassan, Pixabay


Kyseessä taitaa olla lännelle Sisyfoksen ongelmasta.






Ei kommentteja: