Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 18. helmikuuta 2022

Jännitys tulee iholle


Kuva: Alexas Fotos, Pixabay


Puolustusministeri Kaikkonen kommentoi Nato-kokousta Brysselissä. Hän oli hyvin vakava. Tilanne on sellainen. 

Maailma on muuttunut kovin nopeasti. Venäjä on saanut aikaan suuren vaaran tunnun. Tuntuu kuin nyt pidäteltäisiin henkeä, kun räjähdyksen mahdollisuus leijuu ilmassa. 

Länsi korostaa jatkuvasti diplomaattista yhteydenpitoa. Se onkin tärkeää, mutta minusta tuntuu nyt, että Venäjä nöyryyttää lännen päättäjiä, jotka juoksevat Moskovassa neuvottelemassa. Mitään oleellista uutta ei tunnu syntyvän. Tuntuu kuin vain toisteltaisiin samoja lauseita. Venäjä esittää niin mahdottomia vaatimuksia, ettei niihin voi antaa periksi tuumaakaan. 

Tietenkin neuvotteluja pitää jatkaa, koska oletettavasti niiden aikana Venäjä ei hyökkää. Tämäkin voi olla väärä olettamus.

Miten voi keskustella sellaisen kumppanin kanssa, johon ei voi luottaa ja jonka kanssa ei päästä eteenpäin? Sanoo alkavansa vetää joukkojaan pois nykyisistä asemista, mutta tällaista ei voitu todeta tapahtuvan. Videoita joukkojen siirroista pannaan näytille, mutta sellaisiahan on helppo tehdä.

Tällainen suuri uhkakuva on saanut lännen toimimaan yllättävän yhtenäisesti. Toivottavasti tällainen jatkuu, jos tilanne eskaloituu. Kun vastakkain olisi tavallaan lännen leiri (vaikka vain ukrainalaiset varsinaisesti taistelisivat) ja Venäjä, voisi olla riski, että sota leviää. 

Scholz antoi Moskovassa kommentin, joka tuntui hieman periksi antamiselta. Hän saattoi huomaamattaan asettaa Suomen ja Ruotsin Nato-mahdollisuuden huonoon valoon. Venäjä saattaa pitää tätä pienenä myönnytyksenä, pienenä murtumana lännen puolustuksessa. 

Itä-Ukrainassa on kuultu räjähdysten ääniä. 

Nato on päättänyt lisätä joukkojaan Koillis-Euroopassa. Biden puhui eilen hyvin päättäväisesti.

Venäjä vaatii Yhdysvaltojen vetäytymistä Keski- ja Itä-Euroopasta. Berliinin kriisi vuonna 1961 oli tilanne, jossa Neuvostoliitto vaati länttä vetäytymään pois Länsi-Berliinistä. Silloin oli suursota hilkulla. Onneksi kumpikin puoli piti päänsä kylmänä. 

Ollaanko nyt ajautumassa tilanteeseen, jossa ei löydy enää sanoja? Neuvottelut jauhavat tyhjää. Kumpikin puoli haluaa säilyttää kasvonsa. Silloin saatetaan ajautua vaarallisille vesille. 

Jos Venäjä vetäisi oikeasti joukkonsa pois Ukrainan rajan suunnilta ja unohtaisi vaatimuksensa, olisimme saaneet todistaa todella kummallista tapahtumasarjaa. 

Ehkä tämä nokkapokka vain jatkuu. Kumpikin puoli pysyy asemissaan. 





Ei kommentteja: