Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 11. huhtikuuta 2022

Anna Ahmatova, Nikolai Gogol ja Sergei Prokofjev - venäläisiä vai ukrainalaisia?



Nikolai Gogol
Kuva press 👍 and ⭐ Pixabaystä

Muutamat venäläisinä tunnetut kuuluisuudet ovat itse asiassa ukrainalaisia tai heillä on ainakin jokin kytkös ukrainaan. 

Miltä kuulostavat nimet: Anna Ahmatova, Nikolai Gogol ja Sergei Prokofjev.

Tunnettuja venäläisiä taiteilijoita?

Anna Ahmatova (1889-1966, alk. Gorenko) oli syntynyt Odessassa, siis Ukrainassa. Hän tosin muutti vuoden ikäisenä perheensä mukana Pietarin liepeille. Vanhemmat  erosivat vuonna. Vuonna 1905 äiti ja tytär muuttivat Krimille ja sieltä Kiovaan, jossa Anna kävi koulun loppuun ja aloitti lain opiskelut. Suurimman osan elämästään hän vietti Venäjällä.


Ahmatovan isä oli ukrainalaista kasakkasukua, mutta hänen äitinsä oli ymmärtääkseni venäläinen. Anna oli myös Ahmat-kaanin jälkeläinen, mihin hänen kirjailijanimensä Ahmatova viittaa. Kun Annan isä kuuli tämän kirjoittavan runoja, hän totesi, että tytär pilaa hänen nimensä. Anna rupesi Ahmatovaksi, ainakin runoilijana. Päätös oli erikoinen, koska nimi ei todellakaan ole venäläinen ja saattoi siten aiheuttaa väheksymistä.  

Nikolai Gogol (1809-1852) oli syntynyt ukrainalaiskasakkalaisessa Sorochyntsissä Pultavan kuvernoraatissa Ukrainassa. Hänen isänsä olikin oletettavasti kasakkasukua. Hänen äitinsä polveutui Pultavan Lubnyssä palvelleesta upseerista. Vuonna 1928 Gogol muutti Pietariin ja vietti suuren osan loppuelämästään nykyisellä Venäjällä. Ainakin Nikolain isä osasi ainakin kirjoittaa sekä ukrainaa että venäjää. 

Sergei Prokofjev (1891-1953) oli syntynyt Sontsovkan kylässä nykyisen Ukrainan itäosassa, joka on käsittääkseni perinteisesti voimakkaan venäjänkielistä aluetta. Erään lähteen mukaan hänen isänsä oli kotoisin Moskovasta ja äitinsä Pietarista. Saman lähteen mukaan Prokofjev piti itseään venäläisenä säveltäjänä. 

Näiden taiteilijoiden kansalaisuuden tai etnisyyden määrittäminen on hankalaa. Heidän syntyessään Ukraina kuului Venäjän keisarikuntaan. Ukrainalainen kansallisuusaate alkoi vahvistua 1840-luvulla, mutta sitä alettiin tukahduttaa 1870-luvulla. Kuulostaa tutulta. Sama kohtalo täälläkin. Myöhemmin Ukrainasta tuli neuvostotasavalta. 

Minulla ei ole tietoa, ketkä heistä jos kukaan, puhui ukrainaa. Venäjää heidän kaikkien on täytynyt osata. Voisin kuvitella, että Ahmatova on ainakin tiedostanut ukrainalaiset juurensa. 

Gogolin on täytynyt syntyperänsä vuoksi tiedostaa etnisen taustansa. Hän kuitenkin tunsi suurta kiintymystä tavallista venäläistä kansaa kohtaan. Ehkä hän piti Putinin tavoin ukrainalaisuutta lähes samana asiana. Hänen elinaikanaan venäläiset eivät vielä olleet ehtineet tukahduttaa ukrainalaisuutta. 

Prokofjev olisi saattanut kummeksua, jos häntä olisi sanottu ukrainalaiseksi. 

Ukrainan kansallislaulu päättyy sanoihin (epävirallinen käännös): 

Annamme henkemme ja ruumiimme vapautemme vuoksi                                                           Ja näytämme, että me, veljet, olemme kasakkojen kansaa.

Noiden loppusäkeiden eetos totisesti elää nyt Ukrainassa. 


Ei kommentteja: