Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 4. huhtikuuta 2022

Mitä tulemme vielä näkemään? Keskitysleirejä?

Kuva Stefan Keller Pixabaystä 

Sota on peto, sanoo Mika Aaltola. Miten muuten voidaan selittää näitä kauhistuttavan pahuuden kuvia, joita nyt näemme. Onko niin, että kun sotilas on aivopesty, hänen kuvansa vihollisista on natsifioitu, hän on itse kokenut vaaraa ja nähnyt toveriensa kuolevan, hän päästää kontrollin irti ja antaa itselleen luvan teurastaa siviilejä ja mitä kaikkea? Ehkä jotkut saavat ihmisen tappamisesta nautintoa. Kun jotkut aloittavat, toisten itsekuri ehkä turtuu ja pahuuden tauti leviää. Sotilas on tekemisistään vastuussa ja niin on Putinkin. Soturin on täytynyt tuntea, että hän ei joudu tilille tekemästään. Siksi hänen esimiehensäkin ovat vastuussa. Jos sotilaat tekevät kauheuksia kurittomuuttaan eikä sanktioita tule, on sotimisjärjestelmä mätä. 

Mitä tulemme vielä näkemään? Keskitysleirejä? Mitä tapahtuu Mariupolin siviileille? Samaa? Osa heistä on viety Venäjälle. Heidät pidetään varmasti erossa venäläisistä, jotta nämä eivät kuule, mitä Ukrainassa oikeasti tapahtuu. 

Siviilit ovat jo joutuneet hautaamaan sodan uhreja joukkohautoihin. Nyt on löydetty joukkohauta, johon mitä ilmeisimmin viholliset ovat haudanneet tappamiaan siviilejä, kaiketi salatakseen tapahtuneen. 

Kuka tietää myöhemmin keitä missäkin joukkohaudassa on?

Jotta uhrit ja heidän läheisensä saisivat oikeutta, Ukrainan pitäisi voittaa sota, mutta on vaikea uskoa, että syylliset saataisiin joskus Haagiin. 

Jokin valtava vastavoima tarvittaisiin laittamaan Putin ja muut tapahtumiin syypäät kuriin. Onko lännelle eettisesti oikein olla eskalaation pelossa puuttumatta asiaan? Kuinka suuri on eskalaation riski? Todennäköisesti suuri. 

Jos tilannetta arvioidaan seuraamuseettisesti, on syytä pidättäytyä, koska kuolemaa ja kärsimystä seuraisi paljon enemmän. Velvollisuusetiikan näkökulmasta tuntuisi, että jos joku tekee pahaa, siihen pitää puuttua. 

Olemme sodan sumussa. 

Maailmasta puuttuu organisaatio, joka voisi koota riittävän suuren kansanvälisen tilapäisarmeijan Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi. Armeijan tehtävänä olisi työntää venäläiset pois Ukrainasta ja kenties vartioida operaation jälkeen maan Venäjän vastaisia rajoja. Voisiko tällainen armeija toimia ilman, että alkaa kolmas maailmansota. En tiedä. Tuskin kukaan tietää.

YK on valitettavast rampa ankka Ukrainan tilanteessa. Tarvittava päätöslauselmaehdotus pitäisi tulla tämänkaltaiseen operaatioon YK:n turvallisuusneuvostolta, jossa Venäjä on pysyvänä jäsenenä ja jolla on veto-oikeus. 

Ukrainan sota pitäisi ratkaista oikeudenmukaisesti, mikä ei tietäisi Venäjälle hyvää. Maailma valitettavasti toimii harvoin oikeudenmukaisesti. Voima puhuu.

Mitä meillä on edessä?

Ei kommentteja: