Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 5. toukokuuta 2022

Negatiivinen maalaus

 



Kehittelin neliöteemaa eteenpäin. Otin pohjaksi pojantyttäreni piirustuksen, jonka väreistä pidän kovasti. Sovelsin toki. 

Tein teoksen mustalle paperille. Tällaista kutsutaan negatiiviseksi maalaamiseksi. Taustan voi toki maalata mustaksi itsekin. Tällainen idea oli pullahtanut mieleeni, tehdä värineliöitä mustalle. Ehkä vähän keinotekoisesti liitin tämänkin Ukrainan tilanteeseen. Voidaan ajatella, että värit kuvaavat elämää Ukrainassa sellaisena kuin se olisi normaalioloissa. Musta symbolisoi  Venäjän yritystä tukahduttaa ukrainalaisten elämää. Myös kaita muoto viittaa samaan asiaan.

Tarkoitukseni oli harmonisoida väriskaalaa siten, että en ota punaisia mukaan. Värikokemus riippuu kuitenkin siitä, mitä värejä on tietyn värin ympärillä (Albersin väriteoria). Kävi niin, että tietty ruskea näyttää tässä ympäristössä punaiselta. Vaalea harmaa puolestaan näyttää tässä taustassa valkoiselta. 

Tukahdutusideaa voisi soveltaa myös tekemällä neliöistä vielä pienempiä. 

Tällaisessa teoksessa on paljon katsomista, jos on nauttii väreistä. Taulusta voi tarkastella esimerkiksi miten vierekkäin tai päällekkäin olevat neljä väriä missäkin kohtaa teosta sointuvat. Ehkäpä tällaista voisi käyttää jopa rentoutumiseen. 

Käytin tämän tekemiseen vanhaa maalarinteippikikkaa. Värit ovat pääasiassa öljypastelleja. 




Ei kommentteja: