Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 20. kesäkuuta 2019

Mihin Sergein aarteet kuuluvat?


Sergei asuu perheineen Vpl. Pyhäjärven Riiskassa sen talon - tai sen, mitä siitä on jäljellä - naapurissa, jossa isoisovanhempani Antti ja Katri Kukko aikoinaan asuivat. Tapasin hänet toisen kerran äskeisellä sukumatkallamme.

Sergei kerää vanhoja esineitä, joita hän löytää metallintunnistimen avulla Vpl. Pyhäjärven maaperästä . Hän esitteli meille laajaa kokoelmaansa. Esineet näyttivät vastaavilta, joita näimme myöhemmin Käkisalmen linnan museossa.

Sergei haluaisi esineet Suomeen, koska hänen mielestään ne kuuluvat tänne. Hän ei halua luovuttaa niitä venäläisille tutkijoille. Sergei on tietoinen Sastamalan museosta. Sastamalan seudulla asuu Vpl. Pyhäjärveltä siirtyneitä evakkoja ja heidän jälkeläisiään.



Mainitsin Käkisalmen linnan oppaalle Aleksander Saksasta, jonka olin radiohjelmista kuullut tehneen kaivauksia Karjalassa. Opas osoitti seinällä olevaa Saksan kuvaa ja mainitsi erään Saksan suomalaisen yhteistyökumppanin. Laitoin sen muistiin.

Sattumalta matkaseurueessamme oli eräs Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön hallintoon kuuluva henkilö, joka lupasi ottaa asian esille Sastamalan museon kannalta.

Soitin tänään Aleksanteri Saksan yhteistyökumppanille, joka vahvisti minulle, että Kannakselta löydettyjä esineitä ei saa tuoda Suomeen ilman lupaa. Hän kertoi, että Vpl. Pyhäjärvellä tehdään arkeologista tutkimusta. Mainitsi erään venäläisen tutkijankin samoin kuin turkulaisen Pyhäjärvi-tutkijan. Lähetin kuvia löydoistä keskustelukumppanilleni. On mukava kuulla, mitä esineet kertovat hänelle. Hän tiesi kertoa, että Riiskassa on tehty jo 1800-luvulla kalmistolöytöjä.



Soitin myös turkulaiselle tutkijalle. Kävi ilmi, että hän on tavannut Sergein mainitun venäläisen tutkijan kanssa Pyhäjärvellä. Sergei on parin kaverinsa kanssa löytänyt raha-aarteen Pyhäjärven kirkonmäeltä. Tutkija kertoi, että muut etsijät myyvät löytämiänsä esineitä. Se on arkeologisten tutkimusten kannalta tietysti hyvin vahingollista. Lähetin kuvia esineistä myös turkulaiselle.




Minusta olisi tärkeintä, että tutkijat saisivat rauhassa selvittää kaiken sen, millä Sergein esineet voivat rikastuttaa tietojamme alueen historiasta. Sen lisäksi olisi arvokasta, että esineet voisivat tulla jonnekin kaikkien kiinnostuneiden nähtäville.

Toivottavasti voidaan löytää sellainen järjestely, joka tyydyttää Sergeitä, ja joka olisi tutkimuksellisesti ja juridisesti kestävä. Vpl. Pyhäjärvi-Säätiöllä on suhteita Plodovojen johtoon. Ehkä sitä kautta voisi löytyä apua. Plodovoje on Vpl. Pyhäjärven nykyinen nimi.






Ei kommentteja: