Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 17. maaliskuuta 2020

Karanteenissa

Toinen karanteenipäivä menossa. Voin vain hämmästellä tilanteen muuttumisen nopeutta. Nyt on Suomi menossa kiinni.

Viime torstai oli taitekohta. Ilmapiiri koronan suhteen tuntui muutuvan. Huolestuimme vakavasti. Meillä oli junaliput hankittuna paluumatkalle Saksan ja Tanskan kautta Tukholmaan. Myös laivamatka Turkuun on varattu.

Kuten olen kertonut, ostimme perjantaina sunnuntaiksi lentoliput Suomeen. Lauantaina istuimme turistikliseisesti lounaalla Antibesin vanhassa kaupungissa olevassa ravintolassa trubaduurin laulua kuunnellen. Nyt tapamme karanteenia kotona Turussa.

Oli hämmentävää, etta mediasta ei käynyt selvästi ilmi, mitä karanteenissa oleminen tarkoittaa. Olin kuvitellut, että saisimme käydä kaupassa. Selvitin asiaa verkosta. Jyväskylän kaupunki oli julkaissut ohjeet selväkielisessä muodossa. Emme saa asioida kaupoissa. Onneksi läheisemme hoitavat ruokahankinnat puolestamme. Italiassa saa kuulemma kaupassa olla vain neljä asiakasta kerrallaan. Muut jonottavat ulkopuolella ja pitävät turvaetäisyyden väleillään. Onkohan sama vielä edessä täälläkin. Emme saa käydä vieraisilla eikä meitä saa käydä katsomassa. Ruokatavaratkin on ilmeisesti jätettävä meille käytävään oven taakse.

Soitin eilen lähellä olevaan valtuutettuun Macbook-huoltoon. En voi tietenkään itse viedä rikkoutunutta läppäriäni, mutta joku voisi sen toimittaa. Huollosta sanottiin, että he pitävät kaikki huoltoon tuodut tietokoneet jonkinlaisessa karanteenissa 24 tunnin ajan ennen kuin alkavat tutkia niittä. Minun tapaukseen hän ehdotti, että sivelisin laitteen alkoholilla ja se toimitettaisiin heille muovipussissa. Hän tuntui kuitenkin toivovan, etten toimittaisi laitetta ennen karanteenini loppumista. Suostuin siihen. Heillä on nyt aika vähän töitä, joten ilmeisesti tutkinta ja huolto voidaan sitten toimittaa muutamassa päivässä. Asiakaspalvelija ehdotti uutta konetta, jonka saisi heti. Toivon kuitenkin, että vanha voitaisiin pelastaa kohtuulliseen hintaan.

Karanteenilaisilla on lupa ulkoilla, kunhan pysyttelevät parin metrin päässä muista. Kävin eilen lenkillä. Lönköttelin kolme varttitunnin siivua. Reittini kulki kotoa kohti Turun linnaa, sen ympäri, sitten Aurajoen rantamia tuomiokirkon suuntaan ja Myllysillan jälkeen käännyin kohti kotia. Kevätaurinko lämmitti Suomessakin, sama aurinko, joka helli meitä Antibesissa. Sää oli täällä selvästi viileämpi. Ilmakerros syö auringon lämpöä enemmän kuin etelässä. Eron huomaa.
Kahden metrin etäisyysvelvoite sisältää varmaan jonkin verran toleranssia. Yritin kuitenkin noudattaa ohjetta kirjaimellisesti. Väistin muita kulkijoita tarvittaessa kadun puolelle. Jalkakäytävällä ei seinän ja pysäköityjen autojen välissä ole aina riittävästi tilaa. Torin seudun kauppa-alueita on syytä välttää. Käytin hissiä lähtiessäni ja palatessani. Ajattelin, että näin voin välttää kaiteiden koskettelua. En voi tietenkään mennä hissiin samaan kyytiin muiden kulkijoiden kanssa.

Hallituksen eilinen ulostulo oli dramaattinen, mutta ilmeisen välttämätön. Juttelin eilen puhelimessa kahden yli seitsemänkymppisen kanssa. Hekin ovat nyt karanteenissa.

Tämä hevoskuuri vaikuttaa varmasti talouteen monella tavalla, myös yksilötasolla. Meidän lentolippumme maksoivat yli 700 euroa. Luulen ettei kotivakuutus osallistu kuluihin. Juttelin matkalla erään samalla lennolla olevan suomalaisen kanssa. Hänen hyvissä ajoin ostetun lippunsa hinta oli ollut 64 euroa. Junalippumme maksoivat myös useita satasia. Saammeko niistä mitään takaisin, jää nähtäväksi. Lippujen käyttö olisi kuitenkin mahdotonta. Saksakin on sulkemassa Ranskan vastaisen rajansa.

Ranskassakin tilanne muuttuu ratkaisevasti. Suosituksia ei ole otettu tosissaan. Nyt astuu voimaan määräys, ettei enää saa sakkojen uhalla käydä kuin kaupassa ja apteekissa. Koiria saa ulkoiluttaa. Niinpä kuulemma naapuritkin osallistuvat innolla ulkoiluttamiseen. Koirat kyllästyvät ja asettuvat neliraajajarrutukseen.

Saa nähdä, kuinka pitkään voimme käydä lenkillä täällä Suomessa.

Nämä tappiot eivät romuta talouttamme. Hienoa, että selvisimme viime hetkillä kotiin. Moni yrittäjä ja palkansaaja joutuu varmasti lujille. Toivottavasti yhteiskunta voi tukea ylivoimaisiin tilanteisiin joutuvia.

Tiedän kokemuksesta, että kahden viikon karanteenista selviää aika helposti, kunhan käytännölliset asiat hoituvat. Eristysosastolla sairaalassa minun piti olla yhdessä huoneessa noin kuulauden, kun olin saamassa kantasolusiirrettä. Jouduin eristyksiin vielä uudestaan.






2 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Et ole pakotettu olemaan karanteenissa tai karanteenia vastaavissa olosuhteissa, koska palasit Suomeen ennen 18.3.(poikkeustila asetus annetaan tiistaina 17.3 ja tulee voimaan 18.3) Karanteenia ei määrätä taannehtivasti. Ennen 18.3 kotikaranteeniin asetettiin vain henkilö, joka oli ollut kontaktissa varmistetun koronatapauksen kanssa. 14 vrk _suositus_ ulkomailta paluun jälkeen koski töihin menoa ja 7 vrk koulua. Suositukset vaihtelivat sekavasti paikkakunnittain, koska valtio ei vielä koordinoinut yhtenäistä linjaa.

Nyt tilanne on muuttunut, valtio ottanut ohjat ja 18.3 jälkeen ulkomailta palanneet ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Mutta koska tulit Suomeen ennen tätä voit käydä kaupassa itse, käyttää hissiä tai toimittaa läppärin huoltoon halutessasi. Jos sinä saisit nyt korona-viruksen, sinut käskettäisiin eristykseen kotioloihin, jolloin et saisi käydä kaupassa tai yhtään missään, koska voisit tartuttaa muita. Lenkkeilytkin loppuisivat.

Itse palasin keuhkosyöpää sairastavan mieheni kanssa Marokosta Suomeen ke 11.3. Asetimme silloin itse itsemme vapaaehtoiseen "karanteeniin", eli käytännössä mieheni on ollut kotona koko ajan, ruuat tilasin isomman satsin netin kautta. Lenkillä käydään ja auton kävin tankkaamassa. Ja aion kyllä käydä kaupassakin tässä loppu viikosta. Toki jokainen voi pyrkiä ”mahdollisuuksiensa mukaan” välttämään kaikkea tarpeetonta kontaktissa olemista niin paljon kuin pystyy. Eli jos joku kaveri tuo ruuat kaupasta kotioven taakse, niin mikäs sen mukavampaa : ) Ei tarvitse itse kantaa.

Kyllä tämä tästä!

Heikki Honkala kirjoitti...

Juridisesti tilanne lienee noin. En halua kuitenkaan takertua siihen, oliko kyseessä suositus vai normi ja mitä kuntia se mahdollisesti tarkoitti. Olen mielelläni vapaaehtoisesti näissä talkoissa mukana. En halua ajatella tätä mahdollisuutena välttää ruokien kantamisen vaivaa.