Terveydenhuollon henkilöstö on nyt kovilla. Lääkärit, hoitajat ja muut sairaaloissa sekä terveysasemilla työskentelevät joutuvat kohtaamaan koronapotilaita ja virusta mahdollisesti kantavia. Asianmukaisesta suojautumisesta varmasti pidetään huolta, mutta alan henkilöstö joutuu tietoisesti altistamaan itsensä tartunnalle. Koronavirus voi olla kohtalokas työikäisillekin. Työssä saatu tartunta leviää läheisiin. Moni varmaan pelkää oman ja läheistensä terveyden puolesta, mutta hoitaa ansiokkaasti velvollisuutensa.
On hyvin ymmärrettävää, että terveydenhuollon parissa työskentelevät ovat huolissaan siitä, kaikki halukkaat eivät pääse testeihin. On varmasti karmivaa olla työssä, kun ei voi olla varma, ettei levitä virusta potilaisiin ja työtovereihin. Asiantuntija kertoi eilen A-studiossa, että koronaviruksen testauslaitteita on rajallinen määrä. Kapasiteetin kasvattamista hankaloittaa se, että kaikkia tarvittavia osia ei ole kylliksi saatavissa. Siksi käyttöä pyritään suuntaamaan sinne, missä se on tehokkainta.
Minun immuniteettini ajettiin alas, ennen kuin sain kantasolusiirteen vuonna 2016. Tuossa tilanteessa koronaviruksen saaminen olisi saattanut olla kohtalokasta. Toivottavasti tällä hetkellä siirtoprosessissa olevia hoitavat on voitu testata.
Yhdellä lapsenlapsistamme oli syntyessään vain puolikas sydän. Korkeatasoisen hoidon ansiosta hän on hengissä, mutta joutuu vierailemaan aika usein Uudessa lastensairaalassa. Hän kuuluu varmasti riskiryhmään. Toivon sydämestäni, että noissa tilanteissa häntä hoitava henkilösto on testattu.
Myös hengityslaitteita on rajallisesti käytettävissä. Muistan kuinka hoidossa ollessani aloin tuntea pientä vaikeutta saada hengitetyksi. Sain viikset, mutta pian meni taju. Olin saanut kuupan kasvoilleni ja sitten jykevämmän saadakseni happea. Minut vietiin teho-osastolle. Olin tiedoton koko keikan ajan. Olin ilmeisesti hengityskoneessa. Kun heräsin, olin jo osastolla, enkä tiennyt mitään tapahtuneesta. Jos tuossa tilanteessa olisi ollut koronavirusepidemia pahimmillaan, henkilökunta olisi joutunut valikoimaan hoidettavia. Luultavasti minua nuoremmat olisivat olleet etuoikeutettuja.
Esivallan toimin pyritään pitkittämään viruksen leviämistä, jotta kaikki voidaan hoitaa. Noudatetaan esivallan antamia ohjeita ja määräyksia mieluummin ylitunnollisesti kuin vain sinnepäin. Asiantuntijat ja päättäjät tekevät varmasi parhaansa.
Menestystä, voimia ja kestävyyttä kaikille terveydenhuollon urhoollisille toimijoille! Samaa myös niille, jotka taistelevat yritystensä ja työpaikkojensa puolesta.
4 kommenttia:
��
Mikä on kysymys?
Haastavia aikoja meneillään.
Todella! Kuulin juuri A-talkista, että hallitus ilmeisesti suunnittelee laittavansa Espanjasta palaavat suomalaiset yhteiskaranteeniin, jonne heidät kaiketi vietäisiin suoraan kentältä.
Lähetä kommentti