Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 22. heinäkuuta 2019

Magdalenan lyhyt elämä

Olen kertonut, että Magdalena sai Eric Johanin Eric Sjömanin kanssa 16-vuotiaana vuonna 1829 ja että isä-Eric kuoli jo seuraavana vuonna. Haudattujen luetteloon hänet on merkitty nimellä torp. Eric Ericss. Hän oli kuollessaan 29 vuoden ja kuuden päivän ikäinen. Kuolinsyy oli lungsot eli keuhkokuume.

Pariskunta on merkitty Eric Johanin syntyessä kastettujen luettelossa kirjoille Taipalman kylän Randalan torppaan. Ilmeisesti Eric-isä toimi torpparina.

Kastettujen luettelon mukaan muuan Magdalena Henricsdr. on saanut Henrica Sofia -nimisen 11.2.1833 tytön trp Michel Samuelsson Randalan kanssa. Magdalenan iäksi on merkitty 20 vuotta, mutta tämä ei täsmää hänen syntymäaikaansa, jonka mukaan hän olisi vasta 19-vuotias. Voi olla, että kyseessä on vain rento pyöristys. Sama henkilö täytyy olla kyseessä.

Pariskunta sai seuraavaksi pojan. Gustav syntyi 25.9.1834. Äidin ikä 21 täsmää syntymäaikaan. 

Amalia syntyi 28.7.1836. Äidin iäksi on merkitty 22, vaikka pitäisi olla 23. Kyseessä on sama perhe, koska tuskin samassa torpassa on voinut asua useita saman nimisiä. 

Seuraavaksi perheeseen syntyi kolmas tyttö, Maria Christina, elokuun 26, päivänä vuonna 1838. Äidin ikä on 25 kuten pitääkin.

Michel ja Magdalena saivat vielä 5.11.1840 pojan, joka sai nimekseen Michael. Isän nimi on tässä kohdassa kirjoitettu muodossa Michael Samuelsson. Edellisen lapsen syntymän yhteydessä se oli Michel Randala. Tuolloin hänen ammattinsa oli vielä trp eli torppari. Nyt se oli lbd, jonka oletan olevan lyhennys sanasta landbonde eli suomeksi lampuoti. Äidin iäksi on merkitty 24, joka ei ole linjassa. Näissä tiedoissa on vielä tarkistettavaa. 

Kahden viimeisen lapsen kohdalla oli paikaksi kirjattu Taipalma eikä torppaa ole merkitty ollenkaan. Sukunimeksi merkitty Randala saattanee viitata parempaan Rantalan torppaa koskevaan torpparisopimukseen ja nimitys lampuoti vahvistanee samaa oletusta. Lampuoti ei maksa vuokraansa työllä kuten torppari tai sen osuus on vähäisempi. Magdalenan kuolinpaikka on Randalan torppa Taipalmassa. 

MyHeritagen mukaan Magdalena Heikintytär Sjöman (born Riihivainio), 1813-1844, Mikko Samuelinpoika Rosvallin (syntynyt 23.9.1803 Eurajoen Lutassa)  kanssa ja heille syntyi tytär Loviisa Mikontytär Mäkelä (born Rosvall). Ihmettelen mistä tällainen tieto on peräisin. Loviisaa ei näy kastettujen luettelossa. En pidä MyHeritagesta, koska siinä on useita hintaportaita. On ärsyttävää maksaa hinta jostakin tasosta ja huomata, että taas pitäisi maksaa lisää, jotta pääsee eteenpäin.

Magdalenan avioituminen hyvin nuorena on edelleen mysteeri. Leskeksi jääminen jo vuoden päästä ensimmäisen lapsen syntymästä on traagista. Hän on kuitenkin löytänyt uuden aviomiehen, saanut vielä viisi lasta, asunut koko ajan samassa torpassa, mutta kuollut seuraavaan synnytykseen 31 vuoden iässä. Lapsikaan ei todennäköisesti jäänyt henkiin, koska merkintää ei kastettujen luettelossa ole.

Magdalena saattoi olla puhekielessä Matleena ja Michel lienee ollut Mikko.

Jos kaikki lapset jäivät henkiin, Mikko jäi huoltamaan leskenä kuutta lasta.

Ei kommentteja: