Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Esivanhempieni lankeemus

Kun minulle selvisi kuinka nuorena Magdalena Henricsdotter sai ensimmäisen lapsensa, ajattelin, että asian taustalla täytyy olla jokin tragedia. Rauman maalaisseurakunnan vihittyjen kirja kuitenkin kertoo, että Magdalena ja Eric Sjöman menivät naimisiin 30.11.1828 (vihityt). Morsiain oli tuolloin 15-vuotias. Esikoinen syntyi noin vuoden päästä.

Noin nuorena avioitumiseen on täytynyt olla hyvin erityinen syy. Haku Rauman kastettujen luettelosta vuosilta 1821-1831 tuottaa 1.304 osumaa. Vuodesta 1821 luetteloon on merkitty äidin ikä ja se on lähes kaikissa tapauksissa. Mukana on siis sekä esikoiset että myöhemmin saadut lapset.

Kahdeksassatoista tapauksessa äiti on ollut lapsen syntyessä alla 20 vuoden ikäinen. Tapauksia on siis 1,4 prosenttia, mikä on hyvin vähän, vaikka mukana on muutkin kuin ensisynnytykset. Ikävuosittain tapaukset jakautuvat seuraavasti:

19 v. 5 tapausta
18 v. 9 tapausta
17 v. 1 tapaus
16 v. 3 tapausta

Kuusitoistavuotiaita ensisynnyttäjiä on kaikista tapauksista ollut vain 0,23 prosenttia. Äärimmäisen harvinaista siis, vaikka kokonaismäärässä onkin monisynnyttäjät mukana.

Aviottomat synnytykset on merkitty peittelemättä luotteloon. Jos merkintä puuttuu, asia ilmenee siitä, että isää ei ole mainittu. Alle 20-vuotiaina synnyttäneistä viisi ei ollut avioliitossa. Osassa muistakin tapauksista lapsi on luultavasti ollut tulossa, mutta naimisiin on ehditty ennen syntymää.

En keksi Magdalenan ja Ericin varhaiselle avioliitolle mitään muuta syytä kuin salavuoteuden. Termillä tarkoitetaan naimattomien henkilöiden sukupuoliyhteyttä, mikä oli tuohon aikaan rangaistava teko. Pariskunnan suhde on mahdollisesti tullut julki. Ehkä avioliitto on pelastanut heidät sakoilta tai sakkosummaa on vähennetty.

Elämän suuria paradokseja on, että tuokin lankeemus on tarvittu, jotta minä olen voinut myöhemmin syntyä.




Ei kommentteja: