Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 25. heinäkuuta 2023

Yritys ymmärtää, mitä rasismi on

 



Ajankohtainen kysymys. 

Tutkaillessani asiaa huomasin joutuvani hetteikköiselle suolle. 

Mannerheimin Lastensuojeluliitto määrittelee rasismin näin:

"Rasismia on ihmisten tai ihmisryhmien asettaminen muita alempiarvoisempaan asemaan esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella. Rasistisen käytöksen ja vihapuheen taustalla on usein tiedon puutetta ja pelkoa, stereotyyppistä ajattelua, ennakkoluuloja ja välinpitämättömyyttä. Arjessa rasismi ilmenee loukkaavina tekoina: poissulkemisena, vihjailuna, nimittelynä, rasistisena vitsailuna, nöyryyttävänä suhtautumisena, halveksuntaa osoittavina ilmeinä, eleinä tai jopa väkivaltana."

Tästä herää kysymys, mitä tarkoittaa "alempiarvoisempaan asemaan asettaminen". 

Perussuomalainen Joonas Taipaleenmäki spekuloi Uuden Suomen blogissaan, onko RKP mahdollisesti fasistinen puolue, koska kannattaa "pakkoruotsia". Onko kyse rasismista, koska kyseessä on vihjailu ja hänen kantansa perustuu RKP:n kannattajien enemmistön äidinkieleen?

Taipaleenmäki muuten käyttää lehdessä itsestään seuraavia epiteettejä: Kaupunginvaltuutettu 2021-24. Äärinationalistinen Untermenschsturmfuhrer/Just the tip-globalisti, näkökulmasta riippuen.

Onko fasismista vihjaaminen alempiarvoiseen asemaan asettamista?

Voidaan myös kysyä, olisiko perussuomalaisten pudottaminen hallitusyhteistyöstä poliittiseen kantaan liittyvien kysymysten vuoksi rasismia? Kai poliittinen kanta rinnastuu kulttuuriin tai uskontoon ja poissulkemisestahan olisi kysymys. 

Ei tästä mitään tule. Jatkan myöhemmin, jos jaksan.

Ei ihme, että tämänhetkisestä rasismikeskustelusta on vaikea saada otetta. 










Ei kommentteja: