![]() |
Image by Daniel Naor from Pixabay |
Jos tilaat Italiassa pizzan, arveletko saavasi tällaisen?
Minulla on ollut sellainen käsitys, että pizza on syntynyt Italiassa köyhien ruuaksi. Joku on keksinyt, että tehdään leipämäinen alusta ja raavitaan kaapista siihen päälle, mitä sattuu löytymään. Sitten uuniin.
Voi olla, että pizza onkin hyvin vanha ruokalaji. Muinaisuudesta säilyneissä kuvissa on nähty sellaista, minkä on ajateltu esittävän pizzaa. Varmuutta asiasta ei ilmeisesti ole saatu.
Olemme Suomessa ja muualla maailmassa tottuneet siihen, että pizzat ovat alustaltaan muhkeita (tosin ohutpohjaisiakin on) ja päällykseltään runsaita.
![]() |
Image by mario lovera from Pixabay |
Kun Italiassa tilaa pizzan, saattaa saada jotakin tällaista. Pohja on ohut ja päälliset ovat aika niukat. Päällä voi olla myös aineksia, joihin ei ole tottunut: keitettyä munaa, jotakin voimakkaasti maustettua kalaa ja mitä kaikkea.
Pizza on usein myynnissä vähän kuin metritavarana. Isosta pizzasta leikataan sen verran kuin asiakas haluaa.
Jotenkin vaikuttaa, että pizza on kotimaassaan aika arkinen ruoka. Maku ei välttämättä ole kovin kummoinen. Tämä ehkä todistaa sen alkuperää köyhien ruokana.
Muualla maailmassa pizzat ovat kehittyneet sellaisiksi, mistä ihmiset pitävät. Luultavasti pizzalle meneminen koetaan pikemmin arjesta poikkeamisena. "Hei! Nyt lähdetään pizzalle!"
Italiassa on tietysti opittu, mistä turistit pitävät, ja varmaan täältä saa "suomalaisiakin" pizzoja, mutta ehkä harvemmista paikoista.
Sanotaan, että matkoilla kannattaa käydä syömässä siellä, missä paikalliset syövät. En ole vakuuttunut, että se on toimiva ohje, mutta Italiassa saanee useissa paikoissa italialaista pizzaa, joka saattaa todella poiketa odotetusta.
Minä en ole kovin kummoinen kulinaristi. Ostaisin mielelläni täälläkin "suomalaista" pizzaa. Kai minussakin on jokin prosentti junttiutta, vaikka kuinka yritän esiintyä tavallista fiksumpana.
Ehkä minä olen ikääntyessäni muuttumassa oikeaksi itsekseni.
Täytyy vielä etsiä härmäläistä pizzaa kauppojen pakastealtaista.
Meidän taloyhtiössämme Turussa roskat lajitellaan pihalla oleviin moolokeihin, jotka tyhjennetään sopivin välein. Kaikenlaisia roskia saa viedä milloin vain.
Täällä lajitellaan - kuten Suomessa - perusteellisesti, mutta käytäntö on aivan toisenlainen. Roskat viedään portille ja ne haetaan pois öisin. Kunakin päivänä saa jättää vain määrättyjä jätelajeja.
Symbolit ovat:
oranssi pallo: orgaaninen jäte
vihreä kuusikulmio: lasi
musta kolmio: puuvilla, keramiikka, tekstiilit ...
valkoinen neliö: paperi, pahvi
keltainen tähti: muovi
punainen purkki: metallit
Eri viikkojen lukujärjestyksissä on vaihtelua.
Tämä järjestelmä ei sopisi minulle. Nautin siitä, että minulla on mahdollisimman vähän muistettavaa ja huolehdittavaa. Tässä minun pitäisi joka päivä olla perillä siitä, mitä juuri nyt viedään, ja muistaa viedä. Mitätönkin hoidettava asia rassaa mieltä, kunnes saa sen toimitetuksi.
Minä joutuisin lisäksi joka päivä tarkistamaan päivän jätelajin ekokalenterista, jota en mahdollisesti löydä, jollei Saara ole paikalla.
Kotona tällainen laiskanpulskea eläkeläinen voi viedä mitä tahansa milloin vain murehtimatta lukujärjestyksestä.
Rannassa on tällaisia jätepisteitä. Vein sinne kerran muovikassillisen pahvia. Noissa pöntäissä on vain ämpärit sisällä. Selvästi tarkoitettu vain rantojen miesten ja naisten roskille.
Notaari
Tohtori Luigi Fasani
Ei nimi miestä pahenna, mutta suomalaisen on vaikea olla huvittumatta.
8 kommenttia:
Mielenkiintoinen postaus. Ja nyt alkoi tehdä mieli pizzaa.
Tyypillinen roomalainen pizza onkin juuri tuollaista levypizzaa, pizza al taglio. Näissä paloihin leikattavissa levyissä on paksumpi ja leipämäisempi pohja kuin napolilaisessa pizzassa. Nämä palat ovat tyypillisesti take away -ruokaa, ja paloja voi ostaa mukaan monta eri makua. Pizzat saattavat olla "tavallisia" tomaattikastikkeella (pizza rosso) tai ilman, eli pizza bianco -nimellä myytäviä. Juustokin niistä saattaa puuttua kokonaan. Pizza Romana taas on pyöreä ja ohutreunainen versio roomalaisesta pizzasta.
Napolilainen pizza on UNESCOn kulttuuriperintölistalla ja sitä koskevat tarkat säännöt. Siinä on todella ohut pohja, mutta paksuhkot reunat.
Täältä voi lukea lisää italialaisista pizzoista: https://avecmedia.fi/keittio/pizza-roomalainen-napolilainen/
Nioin ja mitä tulee noihin roskiin, monissa maissa (kuten täällä Saksassa) eri roskalajit kerätän eri päivinä. Meillä täällä oli eilen biojäte- ja yleisroskapäivä (eli viimeksimainitut jätemyllyyn meneviä). Muovi kerätään erikseen, samoin paperi ja kartonki.
Asuin ennen Sveitsissä ja siellä (Baselin kaupunki) piti roskan laittaa tietynlaisiin pusseihin, jota sai kaupasta tiskin alta. Pussit sai viedä edellisenä iltana vasta klo 19 jälkeen kadunvarteen, ja ne noudettiin seuraavana aamuna. Kesti kauan hoksata mistä noita pusseja sai, koska kukaan kollegoista ei asunut Baselin kaupungissa, ja joka kunnalla on eri systeeminsä (mm. Basel Landschaftissa saa käyttää mitä pusseja haluaa, mutta pussin kylkeen on laitettava painon mukaan tietty määrä virallisia tarroja).
Lasi ja metalli vietiin Baselissa (kuten täällä Saksassakin tiettyihin keräyspisteisiin joita on pitkin kaupunkia. Mutta näihin säiliöihin ei saa kilinän takia viedä mitään iltaisin ja ainakaan sunnuntaisin. Baselissa oli muuten oma keräyspisteensä jopa vanhoille silmälaseille. Ainoa ongelma Baselissa oli paperi- ja kartonkikeräys, kun se oli kerran kuukaudessa ja päivä vaihteli. Paperia kertyi kuukaudessa, koska kaikki (esim. kuukausittaiset tiliotteet) tulivat paperisena postiloodaan. Tämä roska piti sitoa tietyn kokoiseksi paaliksi, joka piti sitoa tietyllä lumpunarulla ja viedä tietyn päivän aamula (tai ed. iltana katukiveykselle.
Täällä Saksassa tuli alkuvuodesta määräys, että kaikki tekstiilijäte on vietävä tiettyihin keräyspisteisiin, tekstiilijätettä ei saa enää laittaa yleisiin roskiksiin.
Kuinkahan moni noita monimutkaisia kierrätysohjeita todellisuudessa noudattaa? Tuntuu että suomalaiset ei ainakaan pystyis tuohon kun tämä mielestäni helpoksi tehty Suomen kierrätyssysteemikin tuntuu osalle olevan ylivoimainen.
Kitoksia kommenteeista Päivä, Amy ja nimetön! Amy, sinun viestisi ovat hyvin informatiivisia. Toivottavasti sinulle sopii, että lainaan niitä itse blogissani.
Täällä Saksassa ainakin tulee nootti heti, jos on kierrätetty väärin. Kerran ymmärtämättömyyttäni laitoin bioroskat BIOPUSSISSA roskikseen. En tiennyt, että se ei käy... Nootti tuli heti.
Kommenttini uusiksi hiukan paranneltuna: Ainakin. Sveitsi ja Saksa ovat tiukkoja siitä, miten jätteet lajitellaan. Sveitsissä ratsataan roskapusseja ja jos huonosti käy (ja jotakin on väärässä paikassa), jopa sakotetaan. Näköjään täälläkin vahditaan, koska sain hetri nootin siitä, että olin laittanut roskikseen biohajoavaan muovipussiin biojätettä. Pienenä kuriositeettina pitää vielä mainita muovijätteen keräämisestä täällä Aachenissa: ne pitää aina pakata keltaiseen roskapussiin, muuten niitä ei noudeta pois.
@ Heikki: Saa siteerata (ja lisää juttua ja kuvia mun blogissani), mutta mielellään siteerauksessa "Amy/Dzinnin Blogi" ja/tai linkki https://dzinninajatuksia.blogspot.com/, riippuen tilanteesta. Kiitos.
Lähetä kommentti