Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina

Kirjaa sanotaan dystopiaksi, millä tarkoitetaan pelottavaa tulevaisuuden kuvaa. Tarina sijoittuu kuitenkin menneisyyteen eli 1900-luvun loppuun. Se kertoo millainen maailma olisi voinut silloin olla.

Ishigurolla on hämmästyttävä kyky sijoittaa romaaninsa uskottavasti hyvin erilaisiin ympäristöihin ja aikakausiin. Tällä kertaa kyseessä on vaihtoehtoinen menneisyys.

Ole luonani aina on lyhyesti sanottuna kertomus elinten luovuttajiksi kloonatuista ihmisistä. Heidät kasvatetaan eristyksissä muusta maailmasta, ja he ovat tietoisia olemassaolonsa tarkoituksesta. Teini-iässä he siirtyvät asumaan keskenään ja saavat olla kosketuksissa muuhun yhteiskuntaan.

Aika ajoin heidät määrätään luovuttamaan jonkin elimen kunnes he tulevat päätökseen eli kuolevat. Heidät on kasvatettu pitämään luovutuksia heidän itsestäänselvänä osanaan.

Toiminta tapahtuu yhteiskunnan hyväksymänä joskin sen arvostus laskee kertomuksen aikana.

Lukija joutuu miettimään, mikä on ihmisen arvo. On selvää, että tällainen ei tunnu oikeudenmukaiselta toiminnalta. Jos olemme tasa-arvoisia, jotkut eivät voi olla toisten varaosia.

Tuntuu siltä, että tuollainen toiminta ei tulevaisuudessakaan voi olla hyväksyttyä, mutta voimmeko olla varmoja?

Kirjan luovuttajat eivät elä niin pitkään kuin voisivat elää ilman luovutuksia. He kuolevat yhteiskunnan tahdosta ennen aikojaan.

Ihmiskunnan eri vaiheissa joissakin kulttuureissa on puututtu ihmisen elämän mittaan. Jotkut heimot ovat saattaneet lähettää hyödyttömiksi käyneet vanhukset viidakkoon kuolemaan. Kreikkalaisessa kulttuurissa saatettiin arvioida vastasyntyneen elinkelpoisuus ja päättää hänen kohtalostaan arvion perusteella. Elinkelvottomaksi katsotut jätettiin villieläinten armoille. Joissakin maissa on tänäkin päivänä käytössä kuolemanrangaistus.

Ennen vanhaan pidettiin aborttia ehdottomasti moraalittomana ja kiellettynä. Nyt elävän olennon hengen riistämisellä on lain suoja. Eutanasia on sallittu esimerkiksi Hollannissa. Suomessakin siitä on tehty esitys, mutta se ei mennyt läpi.

Minusta ihmiselämän pitäminen pyhänä on kallisarvoinen periaate.






Ei kommentteja: