Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 28. lokakuuta 2019

Vertaistukihenkilöksi?

Syöpäjärjestöt kouluttavat ihmisiä erilaisiin syöpää sairastavien tukitehtäviin. Kaikki ovat vapaaehtoistyötä. Tehtävistä voi rakentua eräänlaisia vapaaehtoistoiminnan työuria.




Toiminnassa voi olla mukana myöskin ilman koulutusta. Vapaaehtoinen on yleisnimike sekä koulutetuille että kouluttamattomille toimijoille.

Tukihenkilö tarkoittaa kaikkia tukitoiminnassa olevia koulutettuja henkilöitä.

Vertaitukihenkilö on asianomaisen koulutuksen saanut henkilö, joka on sairastanut itse syövän tai on syövän sairastaneen läheinen. Tehtävänä on kuunnella sairastuneita tai näiden läheisiä, tukea heitä ja kertoa heille omista kokemuksista.

Saattohoidon tukihenkilö ei ole itse sairastanut syöpää, paitsi ne, jotka on harkiten valittu, joiden sairaudesta on jo aikaa ja joilla on hyvä ennuste.

Kaikki sitoutuvat syöpäjärjestöjen arvoihin ja noudattavat niiden periaatteita ja sääntöjä. Kolmessa viimeksi mainitussa tehtävissä toimivat antavat myös kirjallisen vaitiololupauksen.

On olemassa myös arjen ystäviä, kokemuskouluttajia, vertaistukiryhmän ohjaajia, kuntoutustukihenkilöitä ja tukitoiminnan yhdyshenkilöitä. Arjen ystävät ovat keitä tahansa koulutettuja vapaaehtoisia. He auttavat tuettavia arjen sujumisessa. Vertaitukihenkilöinä toimitaan yhdestä viiteen vuotta ja sen jälkeen voidaan jatkaa arjen ystävänä.

Turun Meri-Karinassa on meneillään kolmena lauantaina toteutettava vertaistukihenkilökoulutus. Minulla on sovittuna tapaaminen, jossa osallistumisestani keskustellaan. Jos minut valitaan, voin osallistua, vaikka ensimmäisen lauantain osuus on jo pidetty.

Osallistuisin mielelläni kohtuullisessa mitassa vapaaehtoistoimintaan. Omat kokemukseni saattavat hyödyttää syöpää sairastavia. Tähänastinen selviämiseni voi antaa heille toivoa. Tällaiseen toimintaan osallistuminen myös tarjoaisi minulle mahdollisuuden saada kontakteja muihin turkulaisiin ja lähiseudun syöpäpotilaisiin. Niitä olen kaivannut.

Mietin kuitenkin, voinko toimia vertaistukihenkilönä täysipainoisesti, koska olen talvisin pitkähkön ajan pois maasta. Tukeminen voi tapahtua myös puhelimitse, joten mukana oleminen lienee mahdollista. Yhden henkilön tukiprosessin ajatellaan sisältävän viisi vuorovaikutustilannetta.

Olen täyttänyt ja palauttanut lomakkeen, jossa kysyttiin muun muassa millainen tukihenkilö olisin. Siihen oli vähän hankala vastata. En tunne itseäni hyväksi lohduttajaksi. Keskustella tunnen osaavani. Ehkä se riittää.

Tällä hetkellä minusta tuntuu, etten haluaisi toimia saattohoidon tukihenkilönä.









Ei kommentteja: