Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Korona on sitkeä vihollinen

Me olemme vaimoni kanssa vapaaehtoisessa karanteenissa kuten edelliseen artikkeliini liitetty kommentti osoittaa. Tulimme vaimoni kanssa maahan ennen velvoittavia rajoitteita.

Haluamme ottaa suosituksenkin vakavasti. Nämä ovat yhteiset talkoot, joissa haluamme olla mukana. Todennäköisesti emme ole taudinkantajia, mutta nyt ei ole aika sooloilla. Varmaan tartunnan saaneetkin ovat yllättyneitä.

Tilanne Ranskassa on muuttunut nopeasti. Kortteerikaverimme, joka on vielä Antibesissa, oli matkalla ruokakauppaan, kun poliisit pysäyttivät hänet ja kysyivät papereita. Hän pääsi vielä kauppaan.

Ranskassa pitää olla ulkona kulkiessaan itse täytetty lomake, jossa perustellaan sisätiloista poistuminen. Kännykästä näytetty ei kelpaa, koska poliisien pitää voida kuitata se. Onneksi käsin kirjoitettukin käy. Kortteerikumppaniemme paluulento on huomenna. Toivottavasti kaikki sujuu hyvin.

Koronavirus on jotekin hahmoton vihollinen. Testattuja tapauksia on aika vähän. Perusterveitä nuoria ja keski-ikäisiä ei ilmeisesti vielä testata, ainakaan vielä suuria määriä, vaikka jotakin oireita olisikin. Näin ollen tauti piileskelee jossakin ympärillämme, kenties oireettomana itsessämme.

Hesarissa kerrottiin, että yhdestä kantajasta voi tulla kuukauden aikana 245 hengen ketju tartunnan saaneita. Ensin yhdestä keskimäärin 2,5 tartuntaa, sitten näistä saman verran ja niin edelleen. Tämä varmaankin tarkoittaa normaalioloja. Tästä syystä jyrkkiä toimenpiteitä mitä ilmeisimmin tarvitaan. Luultavasti rajoituksia ei voi kovin pian lieventää, koska jostakin piilevästä pesäkkeestä voi alkaa uusi epidemia.




Ei kommentteja: