Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 31. maaliskuuta 2020

Kontaktien välttäminen sujunut minulta huonosti

Kävin eilen tapaamassa lääkäriä. Mennessäni poikkesin apteekkiin ostamaan testosteroniannoksia ja muutakin. Ajattekin, että saan pistoksen Trinitaksessa niin minun ei tarvitse lähteä muualle sitä hakemaan.   Näin voin välttää lähikontakteja. Emme ole enää karanteenissa, mutta vaimoni taitaa kuulua riskiryhmiin - ei tosin ikänsä puolesta.

Sain Trinitaksen lääkäriltä perusteelliset ja hyvät ohjeet vähentääkseni unilääkeannostani hitaasti, mutta toivottavasti varmasti. Lääkäri vaikutti oikein pätevältä. Elimistöni on ilmeisesti tottunut Stellaan eikä aikaisemmat annokset enää riitä. Toivottavasti pääsen irti kokonaan. Nyt edetään kolmen lääkkeen yhdistelmällä ja tilanne tarkistetaan kuukauden päästä. Vähän muutakin lääkitystä säädettiin samasta syystä. Sain myös piikin. Lääkäri kehotti minua myös liikkumaan joka päivä sen verran, että hengästyn.

Kokonaisuuteen kuuluu mieto annos Mirtazapinia. Kävin taas apteekissa. Lääkäri oli kuitenkin unohtanut laittaa siitä lääkemääräyksen. Soitin Trinitakseen ja siellä luvattiin hoitaa asia.

Mieleeni tuli sitten, että en ollut saanut reseptiä Stellaan, jota olen käyttänyt ja joka yhä kuuluu yhdistelmään. Soitin lääkäriasemalle, mutta puhelu meni vastaajaan. Nauhalta luvattiin ottaa yhteyttä. Kohta sieltä soitettiin ja esitin Stellaa koskevan asiani. Puhelun varsinainen aihe oli kuitenkin se, että Mirtazapin-resepti on nyt kunnossa.

Menin kolmannen kerran apteekkiin. Minulle kuitenkin kerrottiin ettei määrättyä lääkettä ole neljän ja puolen milligramman tabletteina. Kävi ilmi, että minulla oli joulukuussa määrätty resepti Stellaa voimassa joten se asia oli kunnossa. Lääkäri oli tietysti nähnyt sen tietojärjestelmästä tehdessään reseptejä.

Asian selvittäminen jäi tälle päivälle. Otin illalla oman sovelluksen käytettävissä olevista lääkkeistä ja uni tuli hyvin.

Soitin jälleen Trinitakseen. Sama yhdyshenkilö vastasi. Hän oli ymmärrettävästi ihmeissään ja arveli, että annoskokoon oli tullut virhe.

Hän soitti, kun oli selvittänyt asian. Mainittuja pillereitä on olemassa. Niitä valmistaa Töysän apteekki. Apteekeilla on velvollisuus tilata niitä. Yliopiston apteekista niitä ei kuitenkaan saa. Ymmärsin, että hän kuulisi mielellään, mihin hanke päätyy.

Olin utelias joten soitin Yliopiston apteekkiin. Linjalla oli kuitenkin ruuhkaa, enkä viitsinyt jäädä odottamaan.

Soitin taas apteekkiin, jossa olin asioinut. Kuulin, että heillä ei ole sopimusta Töysän apteekin kanssa. Minua neuvottiin kääntymään Kupittaan apteekin puoleen.

Päätin varmistaa saatavuuden soittamalla viimeksi mainittuun. Vaimo valisti, että siellä on töissä tuntemamme henkilö. Kuinka ollakaan puhelimeen vastasi Maija. Juttelimme hetken jälleenkuulemisen riemusta. Sitten otin asiani esiin ja kuulin, että heillä on etsimääni heti varastossa.

Olin ajatellut lisätä lenkkeilykertojani kuten lääkäri kehotti. En tosin aio hölkätä seitsemänä päivänä viikossa. Voisin kuitenkin tehdä erillisiä intervallilenkkejä. Juoksin viime keskiviikkona 15 kahden minuutin spurttia tavallista hölkkäämistänivauhdikkaammin. Se ei ollut kivaa, mutta aion itsepäisesti jatkaa. Voisin juosta intervalleja useammin, mutta vähemmän kerrallaan.

Lähdin lenkille suuntanani Kupittaan apteekki. Otin spurtteja ja kävelin välillä. Sain apteekista etsimäni. En nähnyt Maijaa, mutta lähetin minua palvelleen henkilön kautta terveisiä. Sanoin, että olen tuntenut Maijan vanhemmat jo ennen kuin hän on syntynyt. Tyydyin viiteen spurttiin tällä lenkillä.

Soitin kotoa Trinitakseen. Yhdyshenkilö oli vaihtunut, mutta kerroin uutiseni. Hän hämmästeli kertomaani tarinaa, lupasi välittää tiedot ja kiitti ystävällisesti.

Hyvä että ensimmäisessä apteekissa neuvottiin eteenpäin. Sain näin lääkkeen nopeasti. Jos he olisivat voineet tilata sitä minua varten, olisin joutunut odottamaan.

Trinitas on pienehkö lääkäriasema, joka on erikoistunut meihin gerontosauruksiin eli yli kuusikymppisiin. Kilpailevat selvästi laadulla ja palvelualttiudella.

Kävin eilen viemässä läppärini tutkittavaksi ja hain sen tänään. Kontaktien välttäminen on sujunut aika huonosti näin päättyneen karanteenijakson jälkeen. Tästä ei voi kuin parantaa.

Ylen sivuilla on muuten Jussi-enon piirustuskoulu. Tämä vinkkinä, jos haluat kokeilla lajia koronapäivien ratoksi tai keksiä puuhaa lapsillesi.


Ei kommentteja: