Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 13. heinäkuuta 2020

Jämijärvi matkailukohteena

Jos liikut lomallasi Pohjois-Satakunnassa, kannattaa vierailla Jämijärvellä.

Kunnalla on hauska slogan: Pieni ja lennokas Jämijärvi.

Muita mainoslauseita kunnan sivuilla ovat:
  • Rohkea ja aito maaseutukunta
  • Ilmaa siipiesi alle
  • Satakunnan Lappi
  • Kiireen yläpuolella
Minusta nuo lauseet luonnehtivat Jämijärveä oikein hyvin. Kunta on viihtyisää maaseutua, jossa sopii lomailla. Kunnan alueella on Soininharju, jonka huippu on Satakunnan korkein kohta 185 m merenpinnan yläpuolella.

Näkymä Soininharjulta Jämijärven ylle

Erityistä kunnalle on, että Soininharjulla toimii perinteikäs harrastelentokenttä. Aluetta markkinoidaan nimellä Jämi ja siellä on lomailijoille tarjolla monenmoista mukavaa puuhaa. Jämillä on muun muassa hiihtoputki ja seikkailurata.

Jämijärvellä on sokkeloinen Jämijärvi, jolla on pinta-alaa vajaat yhdeksän neliökilometriä, mutta rantaviivaa peräti 91 kilometriä. 

Mainostan mielelläni Jämijärveä, koska kunnalla on oma rooli sukuhistoriassani. Äskeinen Kukkojen sukutapahtuma pidettiin Jämijärvellä ja tiedän nyt kokemuksesta, että kuntaa sopii suositella.

Isäni vanhemmat, jotka olivat Karjalan evakkoja, asettuivat perheineen sotien jälkeen asumaan kunnan Suurimaan kylään ostamalleen tilalle. Muistan käyneeni Jämijärvellä mummolassa pienenä poikana. Tila päätyi sukupolvenvaihdosprosessin jälkeen lopulta setäni Viljo Kukon ja hänen vaimonsa Kaisan hoitoon. Tila myytiin 60-luvun alussa ja Kukot päätyivät jatkamaan viljelystä Nurmijärven Raalaan.

Soininharju on muodostunut jääkauden aikana kahden jäämassan väliin. Harjussa on hyvin paksu hiekkakerrostuma, jonka läpi pohjavesi suodattuu muodostaen pulppuavia lähteitä. Harju on oikein hyvää liikuntamaastoa.

Hiekkamuodostelmia
Kävimme kierroksella Soininharjulla ja saimme tutustua erikoisiin lähteisiin. Hieno hiekka muodostaa vaihtelevia muotoja vedessä, kun lähdevesi pulppuaa pintaan. Saimme nähdä myös supan eli - kuten paikalliset sitä kutsuvat - vadin.

Kukkojen sukuseura piti viime viikolla sukutapahtuman Jämillä. Meillä oli hyvät oltavat majoituspaikassamme Reima Country Centerissä, jonka alakerran suuressa tilassa kokoustimme ja vietimme aikaa yhdessä. RCC on Soininharjulla harrastelentokentän vieressä.

Kävimme vaimoni kanssa isovanhempieni entisellä tilalla ja juttelimme hetken nykyomistajien kanssa. Asuinrakennus oli purettu ja korvattu uudella. Ukkini tekemä navetta oli yhä paikoillaan. 


Ei kommentteja: