Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 5. lokakuuta 2021

Sven Stolpe: Kuoleman odotushuoneessa

Ruotsalainen Alex Schulmanin romaani Polta nämä kirjeet kertoo kirjailijan omasta elämästä ja hänen äitinsäpuoleisesta, traagisesta sukuhistoriasta. Kirjailijan isoisä oli Ruotsissa tunnettu kirjailoija Sven Stolpe, jonka tuotanto on hyvin laaja.


Katselin Vaski-kirjastojärjestelmästä mitä Stolpen teoksia on suomennettu. Valitsin ja varasin teoksen nimeltä Kuoleman odotushuoneessa. Sain kappaleen, joka on painettu vuonna 1932. Tuona vuonna äitini täytti yhden vuoden. Tuulahdus kaukaa menneisyydestä. Alkuteos I dödens väntrum oli julkaistu vuonna 1930. 

Kirjan nimi viittaa keuhkosairaalaan, jollaisen potilaiden elämää teos kuvaa. Sven Stolpe sairastui tuberkuloosiin vuonna 1927. Hän joutui viettämään vuoden sairaalahoidossa Sveitsissä. Kirjan täytyy perustua tekijän omiin kokemuksiin. 

Olen päässyt sivulle 80 saakka. Jossakin vaiheessa kiinnitin huomiota, että Stolpen parantolakuvaus muistuttaa kovasti Thomas Mannin tekstiä hänen romaanissaan Taikavuori. Jälkimmäisen teoksen tapahtumat sijoittuvat pääosin aikaan ennen ensimmäistä maailmansotaa. 

Päähenkilö viittaakin Mannin teokseen seitsemännen luvun alussa:

Aika kuluu niin nopeasti, että hämmästelen. ellei Thomas Mann niin pettämättömän tarkasti olisi kuvannut  juuri tätä tapahtumasarjaa, tahtoisin merkitä muistiin aina jonkin yksityiskohdan. Nyt voin vain viitata hänen kuvaukseensa teoksessa Der Zauberberg. 

Näiden kirjojen perusteella vaikuttaa siltä, että hoidot eivöt olleet juurikaan kehittyneet 20-30 vuoden aikana. Sairaalassa saatettiin joutua olemaan vuosikausia. Luultavasti potilaat haluttiin eristää muusta yhteiskunnasta. Kummassakin teoksessa parantolasta lähdetään myös jalat edellä. 

Tähän mennessä päähenkilö on tutustunut kahteen suomalaiseen, mieheen nimeltään Dahlberg ja Vellamo Toivoseen. 

Stolpen teoksen minä vaikuttaa itsekeskeiseltä henkilöltä. Lieneekö kirjailija halunnut tarkoituksella luoda tällaisen päähenkilön vai kuvaako ehkä tiedostamattaan itseään?

Kuvittelin että tuberkuloosi on jo voitettu, mutta Wikipedian mukaan maailman väestöstä yksi kolmasosa kantaa kyseistä tautia. 


Ei kommentteja: