Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 14. lokakuuta 2021

Hemingway ja "Täältä ikuisuuteen"

Ylen Areenassa on viisiosainen dokumentti Ernest Hemingwaystä, joka oli loistava kirjoittaja, mutta ristiriitainen persoona. Hän tuntuu halunneen esiintyä korostetun miehekkäänä. Hänellä on jonkin verran sotakokemusta ja hän on osoittanut jopa rämäpäistä urheutta rintamilla. 

Kaikkien sotilaiden psyyke ei kestä taistelutilanteissa. Nykyään tätäkin näkökulmaa on tuotu esiin. Pysyisinkö itse kylmäpäisenä ja toimintakykyisenä sodan olosuhteissa?

Eräs tapaus viittaa siihen, että Hemingwayllä ei riittänyt ymmärtämystä mieleltään särkyneille sotamiehille. Hän oli toki aikansa lapsi ja se on syytä muistaa. Eräs kustantaja oli lähettänyt saamansa korjausvedoksia saamastaan sotaromaanista ja pyytänyt Hemingwayltä takakansitekstiä.. Kyseessä oli James Jonesin Täältä ikuisuuteen



"Jones oli lähtenyt luvattomalle lomalle toisessa maailmansodassa ja hänet oli vapautettu palveluksesta psykiatrisista syistä." Romaanin päähenkilö on veistetty samasta puusta. 

Hemingway teilasi romaanin täydellisesti. Tämä ilmeisesti johtui ainakin osittain siitä, että Heminway ei kai kestänyt kilpailua. Erään kirjailijan mukaan hän ei kokenut asemaansa turvatuksi.

Olen lainannut Jonesin teoksen Vaski-järjestelmästä. Aika järkäle, 790 sivua! Kirja on painettu vuonna 1965.

Tempaakohan teksti mukaansa. 



Ei kommentteja: