Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 28. lokakuuta 2021

Case Afrikan tähti

Afrikan tähti -peli on saanut sattuneesta syystä valtavasti huomiota viime päivinä. Kauppa käy varmaan hyvin.

En toista tapahtuman vaiheita. Niitä on puitu paljon mediassa.

On hyvä tiedostaa, että mielensä pahoittanut saksalainen vaihto-opiskelija on tummaihoinen. Hänen Youtubessa oleva vetoomuksensa on koskettava. Asiaa tuntuu menevän tunteisiin. 

Osittain hänen loukkaantumisensa perustuu väärinkäsityksiin. Yliopiston opiskelijat esittivät kuulemma kyseisen pelin nappuloita, eivät orjia ja orjanomistajia. 

Olen minäkin Afrikan tähteä pelannut. Se on tuntunut harmittomalta huvilta, mutta onhan siinä kolonialistinen asetelma. Afrikan timanttiaarre halutaan muualle. 

Siitä, onko tällainen peli rasistinen vai ei, voi väitellä loputtomiin. 

Peli on julkaistu vuonna 1951. Se kuvastaa tuon ajan suomalaisen nuoren suhtautumista Afrikkaan. 

Legendaarinen Kari Suomalainen toimi Hesarin pilapiirtäjänä 1950-1991. Hän oli erittäin lahjakas, mutta osassa hänen pilakuvistaan oli rasistinen tendenssi. Kun työnantaja pyrki tästä syystä rajoittamaan hänen toimintaansa, Suomalainen otti lopputilin. 

Suomalaisen piirrokset ovat varmasti osaltaan vaikuttaneet omiin asenteisiini. Minulla on ennakkoluuloja, mutta koska olen uskovainen, pidän ihmisiä lähtökohtaisesti tasa-arvoisina. Minun on pidettävä asenteitani kurissa. Olkoon ihminen kotoisin mistä vain, hänellä on oikeus tulla kohdelluksi ilman ennakko-oletuksia. Tuskin täysin pystyn siihen, mutta kamppailtava on.

Olisiko Afrikan tähti -peli pidettävä ennallaan, koska sehän on ilmiselvästi osa suomalaista kulttuuria? 

Jos asetetaan kyseisen pelin kulttuuriarvo ihmisten tasa-arvoisuutta vastaan, on asia mielestäni selvä. Ihmisarvo voittaa. 

Miten peliä kustantavan Oy Martinex Ab:n tulisi toimia?

Ihmisarvoon liittyvissä asioissa ei mielestäni pidä ajatella kyynisesti, että vähät siitä, jos joku loukkaantuu, kunhan kauppa käy.  

Luulen ettei Afrikan tähden konseptia voi tuoda nykyaikaan niin, että se säilyisi Afrikan tähtenä. Ehkä pelin sääntöjä voi yrittää soveltaa johonkin muuhun viitekehykseen. Afrikan tähti näyttää olevan Martinexilla vain yksi tuote lukuisten muiden joukossa. 

Jos yhtiö vetäisi nyt tuotteen pois markkinoilta, se saisi varmasti huomiota mediassa. Eettinen teko voisi tuoda myönteisen vivahteen sen maineeseen. Muuttuuko se rahaksi, on toinen kysymys. 




Ei kommentteja: