Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 5. marraskuuta 2023

Mikä ihmeen paikka tämä on - aivan Turun keskustassa?

 


Keskellä on myllynkivi. 




Ylhäällä luukkujen takana on vainajia.




Lukko täytyy olla, etteivät karkaa kummittelemaan.




Tilan etuosassa on aura ja ankkuri. 



Seinät ovat järeitä. Liekö peruja paikan historiallisuudesta.




Tämä paikka on ekumeeninen Pyhän Hengen kappeli, joka on rakennettu maan alle Pyhän Hengen kirkon raunioille. 

Paikalla on sijainnut mahdollisesti 1390-luvulta lähtien Pyhän Hengen Hospitaalin yllä pitämä Pyhän Hengen talo. Hospitaalit olivat tartunta- kuten lepratautisille ja majoitusta tarvitseville tarkoitettuja laitoksia. Turun keskusta oli tuomiokirkon luona. Luultavasti tartuntavaaran vuoksi hospitaalit haluttiin sijoittaa sivuun, mistä johtuen todennäköisesti laitos sijoitettiin kirkosta katsoen Aurajoen vastarannalle Aninkaisiin. 

Uskonpuhdistus aiheutti Pyhän Hengen talon toiminnan lakkaamisen 1500-luvun alussa. 

Tontti siirtyi kruunulle. Juhana III päätti rakennuttaa paikalle kirkon suomenkieliselle väestölle. Hän kuitenkin kuoli pian, joten rahoitus jäi kaupunkilaisten huoleksi. Kirkko paloi ennen kuin se valmistui. 


Tämä video esittelee virtuaalisesti, miltä kirkko olisi mahdollisesti sisältä näyttänyt. 






Pyhän Hengen talo, kirkkohanke ja paikalla ollut hautausmaa unohtuivat. 



Myllynkivellä, heinäseipäillä, auralla ja ankkurilla halutaan kunnioittaa menneiden sukupolvien työtä. 



Vuonna 1986 alkaneet arkeologiset kaivaukset toivat paikan historian päivänvaloon. 

Kappeli on niin sanotussa Casagrandentalossa ja sen on suunnitellut arkkitehti Benito Casagrande. Hän omistaa kyseisen kiinteistön. Täällä näet kuvia talosta. Casagranden ansiosta se on pelastettu purkamiselta ja suojeltu.

Beniton isoisä Antonio tuli Suomeen vuonna 1911,  perusti seuraavana vuonna tuonti- ja vähittäisliikkeen Amerikkalainen Pasaari, joka toi ja möi leluja ja kaikenlaista muuta. Antonion poika ja Beniton isä Wilhelm perusti oman liikkeen, jonka valikoima alkoi painottua leluihin. Turun Linnakadulla toimii yhä Leluliike Casagrande.

Benito sai etunimensä mitä ilmeisimmin tunnetun fasistijohtajan inspiroimana, mistä hän sai kärsiä. Hän oli kerran uskontotunnilla vanhassa katolisessa kirkossa. Opettaja kysyi oppilaiden nimiä. Benito, vastasi tuleva arkkitehti reippaasti. Opettajan ilme muuttui, kun seuraava sanoi nimensä. Adolf, kuului tämän vastaus. Hän olikin Adolf, sukunimeltään Harpf. 

Kaikki tietävät mikä on Turun tauti. Casagrande on ymmärtänyt vanhojen talojen kulttuurihistoriallisen arvon ja taistellut moista sairautta vastaan. 




Casagrande on itse tehnyt Pelastava kärsimys -krusifiksin piikkilangasta entisen lammashaan piikkilangasta.  




Tiloja saa vuokrata. Kirjapiirimme oli järjestänyt paikalle pienen tilaisuuden sen  juhlistamiseksi, että vaimoni täytti edellisenä päivänä pyöreitä.  













Ei kommentteja: