Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 21. syyskuuta 2017

TYKS

Tyks on kantakaupungin itäisessä osassa. Minun oli luovuttava eilisestä uhostani käydä kävellen Tyksin pääkallonpaikan labrassa. Matka on kolmisen kilometriä yhteen suuntaan ja olin hituroinut "aamupuuhissa".

Mieleeni tuli, että voisin mennä bussilla ja palata kävellen. Yritin saada verkosta selvää linjoista, mutta aikaa alkoi palaa ja luovutin. Jälkeenpäin sain todeta, että Fölin sivuilla olisi ollut reittiopas. Osa matkasta olisi jäänyt käveltäväksi, mutta ei kovin paljoa. Turun seudun joukkoliikennettä kutsutaan paikallisen kotoisasti Föliksi.

Bussireittiä etsiessäni tuli mieleeni myös kysymys, voiko matkan maksaa kuljettajalle.

Menin autolla ja selvisin perille puolen päivän jälkeen. Ajoin auton parkkiin U-sairaalan pääoven lähelle. Kävin kysymässä neuvonnasta, missä labra on. Reitti neuvottiin kartan avulla. Labra on A-sairaalassa, joka on jonkin matkaa U:sta etelään. Täällä voit tutustua alueen karttaan.

Menin A:n etelänpuoleista luiskaa ylös ja päädyin ovelle, jossa luki gastroenterologian jotakin. Se kuulosti minusta ikäihmisten lääketieteeltä, joka alkaakin olla ajankohtaista minulle, mutta ei se sitä ole. Tuskin se gastronimiaankaan liittyy.

Kysyvä ei tieltä eksy. Sisällä minua ohjattiin eteenpäin ja aikani törppöiltyäni löysin perille. Jossakin vaiheessa muistin, ettei minulla ollut kelakorttia mukana kuten ei eilenkään.

Pääsin aika pian kupattavaksi. Henkilötunnus riitti. Oikeasta kyynärtaipeesta ei tullut mitään, mutta vasemmasta alkoi valua jonkun vieraan miehen verta. Jakamistaloutta tämäkin. Minulta otettiin vain yksi verinäyte, koska muut otetaan sitten, kun minusta porataan luuydinnestettä. Tällä mitataan siklosporiinia.

Lähdin toimenpiteen jälkeen kiertämään sairaala-alueen ympäri.

Alueen kaakkoiskulmassa on entinen Kupittaan juna-asema, tuttu paikka minulle vuosikymmenten takaa. Lieköhän Tyksin käytössä nykyään? Ainakin pihan parkkipaikat ovat.




Nykyinen Helsingin valtatie tuo autoilijan Tyksin vanhan alueen viereen, muuttuu siinä Helsinginkaduksi, ja tuota pikaa tulija huomaa olevansa linja-autoaseman luona keskustassa. Sairaala-alue on laajentunut valtatien itäpuolelle.

Kupittaan uusi asema on kadun toisella puolella vanhasta etelään.

Alla olevasta kuvasta näet, miten  uutta ja vanhaa puolta rakennetaan yhteen radan ja valtatien yli. Näkymä on Kupittaansillalta, jota pääsee valtatien itäpuolelle.



Tässä alla samaa näkymää vinksin vonksin eli panoraamakuvana kaiteesta takaisin kaiteeseen.


Tässä on näkymä Kupittaansillalta etelään. Keskellä uusi asema.


Tuohon Helsinginkadun ja radan päälle pitäisi tulla kahdeksan kerrosta sairaalaa, mutta ei se minusta siltä näytä. Tehdäänköhän kahdessa vaiheessa? Onko todetut betoniongelmat muuttaneet suunnitelmia?



Uusi päivystys uudella alueella




Alla olevassa kuvassa näkyy uusi T-sairaala, jossa on hematologian poliklinikka ja jossa siten tulen pian vierailemaan.


.
Klikkaa tästä niin pääset näkemään, miten massiivinen uuden puolen rakennuskanta on verrattuna vanhan puolen vastaavaan.

Tutun näköistä miljöötä. Kuin Meikussa. 
Ymmärsin, että tunneleita pitkin pääsee jo vanhalta uudelle puolelle.

Jätin nostalgiavierailun kauppakorkeakoululle toiseen kertaan.

Jotakin kertoo elämästä se, että aikoinaan opiskelin Hämeentien pohjoispuolella olevassa opinahjossa ja nyt visiteeraan naapurissa tien eteläpuolella olevalla sairaala-alueella.



Ei kommentteja: