Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 19. joulukuuta 2017

Saako Hesari olla kansalaistottelematon? Osa 1

Voiko yritys olla kansalaistottelematon? Tämä käsite on tullut mieleeni seuratessani Hesarin tiedusteluartikkelista seurannutta kohua.

Voisiko tässä yhteydessä käyttää termiä organisaatiotottelemattomuus?

Laki on säädetty suojelemaan meitä kaikkia ja myös juridisia henkilöitä eli yrityksiä. Osakeyhtiön kuten Sanoma Oyj:n tarkoitus on tuottaa voittoa osakkailleen. Helsingin Sanomien päätoimittaja katsoo lehden velvollisuudeksi tuoda julki haltuunsa saamia salassa pidettäviksi määriteltyjä tietoja.

Päätoimittajan kanta perustuu varmaan Journalistin ohjeisiin, joista otteita seuraavana.

1. Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

2. Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

3. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

14. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus pitää tietoja luottamuksellisesti antaneen henkilöllisyys salassa siten kuin lähteen kanssa on sovittu. 

Journalistin ohjeet ovat peräisin Julkisen sanan neuvostosta, joka on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin. Media haluaa säädellä itse toimintaansa mieluummin kuin että yhteiskunta vartioisi sitä. Sanoma Media Finland lukeutuu JSN:n perustajiin. JSN ei ole viranomainen.

Journalistin ohjeiden 14. kohta käsittelee lähdesuojaa. Lain mukaan lähdesuoja voidaan murtaa, jos tutkittavasta mahdollisesta rikoksesta voisi seurata vähintään kuusi vuotta vankeutta.

Tilanne muistuttaa tapausta, jossa eräs kansanedustaja perusteli tukirahoituksen salaamista sillä, että teosta ei ole säädetty seuraamusta.

Mikäli ymmärrän oikein, yhteiskunnan toimintakenttään on jäänyt harmaa alue. Tilanne näyttää maallikon silmissä siltä, että ulkoparlamentaarinen toimija voi halutessaan olla "kansalaistottelematon".

Medialla on perustelunsa halulleen suojata lähteensä, mutta siitä tuonnempana.

Eilisessä A-studiossa kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell muistaakseni kysyi, miksi yritys saisi tehdä sellaista, mitä yksilö ei saa tehdä. Hyvä kysymys.  




Ei kommentteja: