Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 9. elokuuta 2018

Geenitutkimuksen avulla nähdään kauas menneisyyteen


Omia juuria on perinteisesti kuvattu sukupuun avulla. Suomessa on poikkeuksellisen hyvät kirkonkirja-arkistot, joissa on tietoja satojen vuosien ajalta. Asiasta innostunut voi käyttää vaikkapa kaiken vapaa-aikansa täydellisen sukupuun luomiseen. Sukulinjojen määrä kaksinkertaistuu taaksepäin mentäessä joka polvessa, joten tutkittavaa riittää. Minä, sinä ja jokainen suomalainen voi tutkia, mistä lähteistä oma ainutlaatuinen perimämme on peräisin.

Minusta on ollut hauskaa lukea pitäjähistorioista, millaista esivanhempien elämä on ollut. Joskus löytyy tietoja jopa henkilötasolla.

Nyt on tapahtumassa sukututkimuksen suuri mullistus. Ihmisen genomi onnistuttiin avaamaan ensimmäisen kerran vuonna 2000. Meillä on avautunut mahdollisuus saada DNA-testauksen avulla selville, miten äiti- ja isälinjamme on juontuvat ensimmäisestä tunnistetusta naisesta ja miehestä kaukaa menneisyydestä.

On hämmästyttävää, miten paljon ikivanhoista ihmisjäänteistä voidaan saada tietoa. Geenit ovat yksi keino, mutta muilla keinoin voidaan myös selvittää, mitä ikivanha vainaja on syönyt ja onko hän kotoisin sieltä päin, minne hänet on haudattu.

Kukkojen sukuseura kokoontuu ensi lauantaina Kemiönsaaressa. Olemme sopineet seuran hallituksessa, että alustan hieman geenitutkimuksen mahdollisuuksista. Voimme sitten pohtia yhdessä, mitä nämä merkitsevät sukumme kannalta.

Pyhäjärveläistaustaisen sukumme sukutaulut alkavat viidestä eri Kukko-nimisestä henkilöstä, joiden oletetaan olevan sukulaisia keskenään. DNA-tutkimuksen avulla voisimme ehkä varmistaa, että asia pitää paikkansa. Tämä kuitenkin edellyttää, että riittävän moni seuran jäsen on halukas teettämään tutkimuksen omasta perimästään. Jos näin käy, saatamme joutua miettimään sukuseuramme perusteita uudestaan.

Kirkonkirjojen tiedot voivat olla virheellisiä. Geenitestaus saattaa tuoda esiin yllätyksiä. Joku ei ollutkaan kirkonkirjoihin merkityn isän lapsi. Sukupuuta voidaan kenties korjata.

DNA-serkkutesti voi tuoda esiin uusia sukulaisia, joihin voi ottaa yhteyttä. Sukupuu voi täydentyä, jos saadaan selville, mitä kautta sukuyhteys tulee.

Odotan mielenkiinnolla, miten Kukot suhtautuvat sukututkimuksen vallankumoukseen.











Ei kommentteja: