Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 13. syyskuuta 2018

Astrid Lindgren ja toinen maailmansota


Kirjastossa sattui käteeni Astrid Lindgrenin Sotapäiväkirjat 1939-1945. Olen nyt lukenut kirjasta noin puolet.

Jos haluat lukea toisesta maailmansodasta sujuvasti kirjoitetun ja kompaktin kuvauksen, tässä on sinulle hyvä vaihtoehto. Lindgren halusi ymmärtää, mistä oli kysymys, seurasi tarkkaan sotauutisia ja kirjoitti tapahtumista niitä kommentoiden päiväkirjoihinsa. Hän liitti teksteihinsä myös lehtijuttuja sotatapahtumista.

Lindgren oli kolmeneljäkymppinen aivan tavallinen perheenäiti. Tulevasta maineesta ei ollut vielä tietoakaan, ainakaan kirjan ensimmäisessä puoliskossa. Kirjoittaja ei näyttäydy syvämietteisenä pohdiskelijana, mutta kertoo selkeästi sotatilanteen kehittymisestä ja sen vaikutuksesta tukholmalaisten arkeen. Hän ilmaisee jatkuvasti myötätuntoa sodasta kärsivien maiden - kuten Suomen - ihmisiä kohtaan. Hän tuo myös esiin tietoisuutensa oman perheensä hyväosaisuudesta verrattuna sotivien maiden kansalaisten kohtaloihin.

Ruotsissa elettiin jatkuvassa pelossa. Sielläkin säännösteltiin elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden myyntiä. Sota tuntui kuin kiertyvän ympäri Ruotsin tarttuen yksi kerrallaan sen naapurimaihin ja ja hieman siihen itseenkin.

Aluksi Saksa hyökkäsi Puolaan. Sitten alkoi Suomen ja Neuvostoliiton välinen talvisota. Sen jälkeen Saksa valloitti Tanskan, Norjan ja Ranskan. Sota levisi vähitellen eri puolille maailmaa. Vuonna 1941 syttyi sota uudestaan Suomen ja Neuvostoliiton välille samassa yhteydessä, kun Saksa hyökkäsi itänaapuriamme vastaan. Suomi ja Saksa sotivat yhdessä. Ruotsinkin joutui näyrtymään Saksan edessä ja antamaan sen kuljettaa kauttaan sotilaitaan Norjaan ja takaisin.

Lindgren kauhisteli Saksan toimia, mutta toivoi kuitenkin sen pystyvän pitämään suomalaisten kanssa venäläiset loitolla Ruotsista. Kirjoittaja ei salaa kiitollisuuttaan suomalaisia kohtaan.

Ruotsissa sattui pari salaperäistä katastrofia. Kolme lähekkäin olevaa sota-alusta räjähti ja upposi yllättäen. Yli kolmekymmentä ruotsalaista kuoli. Myös yksi ruotsalainen sukellusvene upposi ja sen miehistö menehtyi.

Lindgren oli etuoikeutettu tiedonsaannin suhteen, koska hän toimi Ruotsin sotasensuurin palveluksessa.

Kirjoittaja päivittelee jatkuvasti maailman hulluutta ja varmasti aiheesta.






Ei kommentteja: